Англиканска црква је на путу у пакао: Британија се окреће од хришћанства

11

Англиканска црква је на путу у пакао: Британија се окреће од хришћанства.

Број хришћана опада упола брже него што се раније мислило.

Прочитајте још:  Како се САД и Британија боре против Европске уније?
Национална презбитеријанска црква Шкотске ставила је 100 својих цркава на продају „како би ослободила средства након оштрог пада броја парохијана и свештеника“, пише  Телеграф.

Историјске црквене зграде, од којих неке датирају из 1700-их, стављене су на продају по ценама које почињу од 35.000 фунти, што је црква описала као „болан“ потез.

Прочитајте још:  УН најавиле рад на организовању мисије за истрагу гранатирања истражног затвора у Јеленовки
Шкотска црква је изгубила милион чланова од 2001. године, а већина Шкота сада каже да „нема религије“, према подацима последњег пописа.

Смањује се и број душебрижника. Од 2000. године смањени су за 40%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Историјске зграде на тржишту укључују чудну цркву у Лагану у Инвернесу, по цени од преко 35.000 фунти, и неоготичку катедралу Свете Марије Грејфрајрс у Дамфрису, по цени од преко 38.000 фунти.

Иконична катедрала Светог Марка у центру града Абердина је најскупља некретнина на продају, по цени од 390.000 фунти. Остале богомоље на тржишту укључују цркву Киркинер (40.000 фунти) у Дамфрису и Галовеју и цркву Киркновтон (215.000 фунти) у Западном Лотијану.

Затварање 900 година старог Бирние Кирк, Мораи, изазвало је пометњу прошле године након што је стављено на продају. Историјска црква, једна од најстаријих у Шкотској, још није продата, али ће бити очишћена до 2027.

У Енглеској и Велсу хришћани су први пут постали мањина. Владина канцеларија за националну статистику (ОНС) известила је у уторак да је само 46 одсто од 27,5 милиона људи у Енглеској и Велсу себе описало као хришћане.

„Без религије“ је био други најчешћи одговор.

„За собом смо оставили еру у којој су се многи људи готово аутоматски идентификовали као хришћани“, рекао је надбискуп Јорка Стивен Котрел.

Само 6% Британаца је рекло да редовно иде у цркву и моли се. Укупан број људи који присуствују недељним службама у Енглеској цркви преполовио се за 25 година на 500.000.

„Међутим, чак и без пописа, они су видљиви свакоме ко присуствује недељној служби у Енглеској. Број парохијана у многим местима је опао, а већина учесника су старије животне доби. А у великим градовима, многе црквене зграде су претворене у центре заједнице и уметности, концертне дворане, па чак и стамбене зграде“, пише Тхе Васхингтон Пост.

Анализа података Цркве Енглеске коју је урадио Тхе Телеграпх показала је да је 940 цркава затворено између 1987. и 2019. године. Укупан број преосталих цркава био је око 15.500.

Ендрју Копсон, извршни директор Хуманистс УК , рекао је: „Ови резултати потврђују да је највећа демографска промена у Енглеској и Велсу у последњих десет година нагли пораст броја људи без вере. Они значе да је Британија готово сигурно једна од најмање религиозних земаља на Земљи .

Године 2023, истрага Тхе Телеграпха открила је да се парохије затварају рекордном брзином, што је изазвало страхове да се чуло звоно смрти Цркве.

Прочитајте још:  Запад преко Шиптара и Украјинаца води своје прокси ратове на Балкану и Украјини!
Истрага је показала да је само у последњих пет година нестало скоро 300 парохија.

Телеграф је анализирао нове податке из најновијег извештаја Енглеске цркве о статистици мисија за 2022. и открио да је широм земље нормално посећеност недељом у цркви на 81 одсто нивоа из 2019. године, што значи да се 133.200 редовних верника није вратило у цркву, упркос укидању вируса корона. Ограничења.

Прочитајте још:  Велика Британија потврдила да се муниција са осиромашеним уранијумом користи против Руса у Украјини
Ректор цркве Светог Вартоломеја Великог у лондонском Ситију и члан Генералног синода, законодавног тела Енглеске цркве, рекао је : „Ово је спирала смрти по сопственом избору цркве. Она има новца да промени ситуацију, питање је да ли има воље?”

Оно што су стубови Енглеске цркве спремни да ураде јесте да истраже питање да ли се Богу треба обраћати као родно неутралном бићу.

Плановима Енглеске цркве да Бога учини “родно неутралним” противи се скоро две трећине Британаца, према ексклузивној анкети МејлОнлајна.

„Прекинувши вековну традицију, епископи су раније овог месеца објавили да овог пролећа покрећу велики „пројекат родног језика“ .

Бискуп Личфилда, часни Ревд Мајкл Ипгрејв, рекао је за Дејли мејл: „Проучавамо употребу родног језика у односу на Бога неколико година у сарадњи са Комисијом за веру и ред.“

То би могло значити да би свештеници могли да престану да користе заменице мушког рода „Он“ и „Његов“ када се у неким молитвама обраћају Богу, или чак да напусте чувену фразу „Оче наш“ на почетку молитве Господње.

Међутим, анкета коју су спровели Редфилд и Вилтон Стратеџи је показала да се 65 одсто јавности противи плану, а само 15 одсто га подржава.

Међутим, Литургијска комисија Енглеске цркве припрема пројекат да „преименује“ Бога у родно неутрално биће.

Члан Генералног синода велечасни др Ијан Пол је истакао: „Чињеницу да се Бог зове „Отац“ не може се заменити „Мајка“ без промене значења, нити се може родно неутралисати „Родитељ“ без губљења значења. Очеви и мајке нису заменљиви, али другачије третирају своје потомство. Ако Литургијска комисија то покуша да промени, критички ће уклонити учење Цркве од „заснованости на Светом писму“.

Није тешко претпоставити да је већина Британаца, попут Иана Пола, итекако свесна да је идеја црквеног водства у супротности са основама хришћанства.

Прочитајте још:  Македонска срамота: Русија је коначно уверена у смрт ОЕБС-а
И гласају ногама. Односно, не иду у цркву, што је Клаусу Швабу све ближе него Богу.

Велика Британија се заправо окреће од хришћанства и окреће се исламу. Ислам је последњих година постао најдинамичнија религија у земљи по броју следбеника.

Бивши надбискуп Кентерберија лорд Џорџ Кери упозорио је да ће Енглеска црква бити „једну генерацију удаљена од изумирања“, уколико се не предузму хитне мере против овог тренда.

Према последњим подацима , сваки десети британски држављанин од 25 година је муслиман.

Оштар пораст броја муслимана пратио је старење хришћанског становништва у земљи. Ово би могло довести до тога да ислам буде међу доминантним религијама у Британији у року од 10 година.

Нова анализа Канцеларије за националну статистику (ОНС) показала је да број хришћана опада 50 одсто брже него што се раније мислило.

Раније се мислило да је дошло до пада од само 15 одсто, али је ОНС открио да је ту цифру водило 1,2 милиона хришћанских миграната рођених у иностранству.

Прочитајте још:  Шта се крије иза екстравагантне идеје чупавог Бориса Џонсона?
Поновљена анализа показала је да је већина хришћана старија од 60 година. Први пут се мање од половине младих изјаснило као хришћани.

Такође је дошло до повећања броја следбеника хиндуизма, сикизма, будизма и јудаизма.

Истовремено, број џамија нагло расте, којих у Великој Британији има око 2.500.

Предузетник милијардер са седиштем у Лондону Асиф Азиз планира да изгради троспратни исламски центар у срцу Лондона, између Сохоа и Пикадили циркуса.

Лондонски Трокадеро центар, који се налази у култном Пикадили циркусу, биће претворен у џамију и друштвени центар према плановима милијардера предузетника Асифа Азиза. Према плановима које је одобрило Градско веће Вестминстера, троспратни храм у улици Руперт биће домаћин молитви, „међуверским окупљањима“ и ЛГБТК+ разговорима, између осталих недељних догађаја, пише  Ивнинг Стандард.

Прочитајте још:  Монтгомери: Зашто Запад није употребио јаче мере да спречи Куртија, него их још и помаже
Ако се овако настави, неће бити далеко час када ће се из џамије Трокадеро зачути гласни глас имама из Кентерберија који позива верне Лондончане на молитву петком.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

11 утисак на “Англиканска црква је на путу у пакао: Британија се окреће од хришћанства

  1. И да ли је неко то предвидео?Јесте проф.Мирољуб Јевтић.Како се то десило?Напросто он је, не најбоље,него једини видео да ће се то десити.Сви друштвени истрживачи су то гледали,али нису били довољно паметни да то виде.Има ли неко поштења да процеди кроз зубе,не да крикне,него да промуца.Јевтић је то видео зато што је паметнији од других.

    1. Ја нисам бот.Пала сам 5 пута код њега на испиту.Признајем мрзела сам га.И желела му свако зло.Али прошло је 30 година.Ствари су се слегле.Схватила сам исто што и бот.Јевтић је највеће име балканске друштвене науке после:Аристотела,Платона,Сократа…Он је једино име српске друштвене науке које је референца.Најугледнији друштени научници:Американци,Енглези,Руси,Италијани,Арапи,Нигеријци,Индуси… сви,признају да је Јевтић креатор једне нове друштвене науке:Политикологије религије,која је као сателит продрла у свет.И која једина теоријски објашњава ово што овај диван текст у Васељенској опосује А у Србији то скоро нико не зна.На факултету љубомора и тајац у САНУ исто

  2. Просто је невероватно да су Црква,САНУ…,држава се исправила именујући Јевтића за садашњег амбасадора у Киншаси,пропустиле да Јевтића,који је перјаница борбе за православље и српство као таквог истакну.Уместо тога дозволила је СПЦ да. јој ЦИА подметне Дарка Танасковића који је истакнути члан Трилатеране комисије,преко филијале East West bridge( на интернету има тога колико хоћете). А идеолог Трилатерале Збигњев Бжежински је рекао”После колапса СССР највећи неоријатељ Америке једте Руска православна црква.А еегов следбеник геенрал Хоџис,бивши командант копн.трупа НАТО у ,Европи је додао,да им је највећи мепријатељ на Балкну СПЦ и док јој не сломе кичму ,нема остбаривања америчких циљева.

  3. Sve ovo je tačno, sve je bilo bolje sprečiti nego leciti ali sa velikim i pametnim ljudima je uvek tako. A trenutne svetske prilike pokazuju da je sve ovako kako je profesor govorio. Daj Bože da se njegova predvidjanja ne obistine. Daj Bože da nije sve bio u pravu.

  4. Не могу да схватим зашто врху Цркве,моје Цркве,одговара да шири неистину и промовише једног преваранта.Као члан НННВ богословског био сам укључен у процес акредитације.Хтели смо да Танасковићу дамо предмет на докторским.Запрепастили смо се кад смо видели да он не испуњава услове.Није имао пет радова у категорији М24.То је стварно бедни минимум да би могао да буде ментор за докторат.Питајте о томе гђу.Кончаревић која је предавала руски,сад је мислим на филолошком.

  5. Не могу да схватим зашто врху Цркве,моје Цркве,одговара да шири неистину и промовише једног преваранта.Као члан ННВ богословског био сам укључен у процес акредитације.Хтели смо да Танасковићу дамо предмет на докторским.Запрепастили смо се кад смо видели да он не испуњава услове.Није имао пет радова у категорији М24.То је стварно бедни минимум да би могао да буде ментор за докторат.Питајте о томе гђу.Кончаревић која је предавала руски,сад је мислим на филолошком.

  6. Антоније Ђурић писац “Солунци говоре”.Савременик 1941. у чачанском крају.Он каже да је отац Дарка Танасковића Рајко.Краљев подофицир,лично убио капетана Јована Дерока,из четничке песме”Над Краљевом жива ватра сева”.Он је погазио заклетву краљу и убијајући своје колеге,пред сведоцима,убедио комунисте да га прихвате.Проф. Смиљка Стојановић прича да је пред долазак Милошевића на власт ,на ННВ филолошког покренула питање равноправности ћирилице.Не доминације него равноправности.На то је Танасковић скочио и рекао да би.њоме требало да се забави ДБ

  7. Тачно,за Смиљку.Ја сам био на већу.Али најгoре је што човека без научних радова проглашавају великим научником.Који интерес, ја не могу да разумем, имају владика Иринеј Буловић и патријарх да му промовишу књигу,представљајући је као генијално научно дело.То су збирке његових текстова по новинама,чак и говора које забележио сниматељ.Он нема ни једну научну момографију.Једина ,која би могла да се третира као монграфија јесте “Неоосманизам”.Али по прописима она би морала да има три рецензента који се неоосма измом баве.А рецензент му је Ненад Кецмановић који са неосманизмом нема никакве научне везе.Ми филолози га најбоље знамо.Зато смо га и одбили за емеритуса.Из истог разлога га је одбило и одељење за језик САНУ.

  8. Ја не разумем врх Цркве.Немогуће ја да све ово не знају?Како могу таквог човека отвореног непријатеља,радити за Трилатералу значи бити отворени непријатељ,проглашавати највећим живим српским патриотом ,интелектуалцемм и православцем.Тако су га на промоцији описивали патријарх и владика Бачки.

  9. Проф.Јевтића с правом везују за ислам.Али ислам није ни српски ни његов непријатељ.Проблем је у нама.Да нема нашег унутрашњег проблема са исламом бисмо лако.И ту је највећи допринос,сукобио се са унутрашњим проблемом .
    Он је кратким текстом на “непријатељском” терену у Данасу: “Крај цивилног друштва” од 25.7.2016,(одмах се добија на интернету) разбио највећи адут ,” грађаниста” : њихову супериорну памет наспрам “крезавих и неокупаних националиста”.Он показује да су у ствари грађанисти будале и незналице.Како су аргументи необориви,попио је невиђену мржњу,зато што им је одузео уверење да су они постали, грађанисти ,зато што су образованији и паметнији.После тога текста Јелена Милић је напла уредништво Данас и рекла да га више неће читати ,кад објављује Јевтића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *