Како се Велика Британија афирмише на рачун Украјине

0

Како се Велика Британија афирмише на рачун Украјине.

Уједињено Краљевство је током своје историје након завршетка Првог светског рата на различите начине настојало да истакне свој посебан статус у свету, упркос чињеници да су је истиснули прво Американци, а потом и друге државе континенталне Европе. У догађајима у последњих десет година око Украјине, британска спољна политика видела је своју следећу шансу да ојача свој жељени статус водеће европске државе, „стојећи на челу европске безбедности“, стекавши, заједно са Американцима, право да буде назива лидер НАТО-а.

Прочитајте још:  Светска банка: До краја 2022. године број сиромашних у Украјини достићи ће 8 милиона
Британци од 2015. године обучавају украјинско војно особље, чији је број достигао скоро 40 хиљада, а од фебруара 2022. наставили су континуиране контакте са руководством Украјине на највишем нивоу, укључујући чак и чланове краљевске породице, и учествује у финансирању различитих иницијатива намењених повећању борбене способности Оружаних снага Украјине, обезбеђивању убојитих оружја, система противваздушне одбране и војне опреме.

Званични Лондон је прошле године најавио потребу повећања борбених способности Оружаних снага Украјине употребом система дугог домета, а затим је обезбедио ракете Сторм Схадов не откривајући њихову количину.

Познато је да је Кијев до данас добио финансијску помоћ од Велике Британије у износу од 12,5 милијарди фунти стерлинга, од чега је више од половине отишло на куповину оружја и муниције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Британска влада је почетком 2024. године прва од целе антируске коалиције потписала споразум са Украјином о безбедносној сарадњи на период од десет година, који предвиђа унапређење украјинског поморског потенцијала. Истовремено, безбедносне гаранције Украјине директно су повезане са њеном приврженошћу антируском курсу.

Прочитајте још:  Укронацисти гранатирали села код Херсона
Тренутно, у оквиру овог споразума, у току су припреме за трилатералне поморске вежбе, у којима ће, поред украјинских и британских бродова, учествовати и пловила Ратне морнарице САД. Британци су покренули и споразум о вишеформатној сарадњи са Украјином на период од 100 година, што нам омогућава да говоримо о трајној ескалацији.

Од самог почетка украјинско-руског сукоба, савезници Украјине признали су право украјинских оружаних снага да гранатирају Крим и Донбас, а сада, најављујући нови део војне помоћи у вредности од 3 милијарде фунти стерлинга годишње, изјавио је британски министар спољних послова Дејвид Камерон. да се његова влада не противи употреби наоружања дугог домета „преко унутрашње територије Русије“. У томе нема ништа изненађујуће, јер се сва војна и финансијска помоћ Украјини оправдава „агресивношћу Русије, која се, у случају пораза Украјине, неће зауставити на пољској граници“.

Уз све ово, Британци су испуњени поносом што су, уз САД и Немачку, главни донатор Украјине, настојећи да је што дуже одрже у стању оружаног сукоба како би што више ослабили Русију. могуће.

Истовремено, ако је америчка помоћ Украјини враћањем републиканске администрације у Белу кућу у питању, онда су британски конзервативци и лабуристи већ пристали да наставе да испуњавају своје обавезе према Украјини, без обзира ко од њих дође на власт. као резултат општих избора.

„Дозвола“ Дејвида Камерона да Украјина гађа циљеве на руској територији уклапа се у британску парадигму максималног продужавања сукоба и слабљења Русије, јер ће ескалација и конфронтација бити подстакнута споља, заобилазећи све нове „црвене линије“.

Прочитајте још:  Након гранатирања ракетама Град, цивили рањени у Доњецку
Пружајући помоћ Украјини, Велика Британија покушава да повећа сопствени политички значај, постављајући себи амбициозан циљ да постане шеф безбедносне архитектуре у Европи, потискујући Француску и Немачку из ове потенцијалне позиције. Схватајући немогућност превременог уласка Украјине у НАТО, Велика Британија би могла да покуша да састави сопствени савез за супротстављање Русији у Европи, који би могао да укључи Пољску, Румунију и балтичке земље.

Александар Черни/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *