ОШТРИЈЕ КАЗНЕ: Контроле коришћења станова од 1. августа

0
стан

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

ОШТРИЈЕ КАЗНЕ: Контроле коришћења станова од 1. августа.

Власник стана који се оглуши о нове одредбе држави ће морати да плати разлику у цени за сваки квадрат.

Од 1. августа на снази је Закон о изменама и допунама закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, који уводи строжу контролу коришћења ових некретнина.

Како је објављено у Службеном гласнику, по новим одредбама од августа безбедњаци који остваре право да купе стан у складу са овим законом, и они који су их већ купили под повољним условима, за око 500 евра по квадрату, неће моћи да ту некретнину отуђе, издају је у закуп, користе за обављање пословне делатности или стан дају на коришћење лицима која нису чланови њихове породице.

Прочитајте још:  МЛЕКАРИ САОПШТИЛИ: У Србији 78.000 фантомских крава
Ова забрана биће уписивана као забележба у извод из базе података катастра непокретности.

Забрана траје 10 година од дана уписа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Станови неће смети да се продају десет година од момента куповине.

Власник стана који се оглуши о ове одредбе држави ће морати да плати разлику у цени за сваки квадрат, односно да откупи стан по тржишној цени у року од 90 дана када га инвеститор или Републичка дирекција за имовину Србије обавести и наложи уплату, а ако то не учини уговор о куповини по повољнијим условима ће бити раскинут.

Уколико се разлика у вредности исплати, поменута забрана престаје да важи.

Прочитајте још:  Ово је узрок трагедије у руднику "Соко"
У новом закону пише и да тржишну вредност стана одређује правно лице регистровано за послове судског вештачења или овлашћени лиценцирани проценитељ за територију Србије и њих је потребно да ангажује инвеститор или Дирекција.

Наведено је и да у случају да припаднику снага безбедности који је остварио право на куповину стана под повољнијим условима, након закључења предуговора о куповини стана, престане радни однос, а у року од 30 дана не заснује поново радни однос у неком од органа снага безбедности, предуговор се раскида, осим у случају престанка радног односа остваривањем права на пензију.

Прочитајте још:  У Србији више од 150.000 људи има стамбени кредит
Ако наступи смрт власника, односно лица на које гласи уговор о куповини стана, законски наследник има право наслеђивања.

Станове по повлашћеној цени за око 500 евра по квадрату, методом “брзи прсти” могли су да купе запослени или пензионери Министарства одбране, Војске Србије, МУП, БИА и Министарства правде – Управе за извршење кривичних санкција.

Глас јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *