ТИТА ИНТЕРНИРАТИ, КРАЉА АКТИВИРАТИ.

Иако су комунисти, након Другог свјетског рата, узели власт на просторима некадашње Краљевине Југославије, становништво пљеваљског краја није благонаклоно гледало на нове властодршце. Поред тајне помоћи припадницима четничког покрета који су отпор пружали до 1957. године, кроз многе приче, које су се кроз шапат преносиле, коментарисана је нова власт. Посебно је шапат био активан у самом граду, гдје се на различите начине исмијвала валст или појединци који су представљали Комунистичку партију Југославије.

Прочитајте још:  Принц Чарлс три деценије чекао да му умре мајка како би постао краљ
Варошко становништво се није мирило са бахатим и дрским понашањем нових политичких моћника, па су се многе породице иселиле, а често су се чули коментари „да су дошли дивљи и потиснули питоме“, или да варошко становништво живи дане који су слични оним животним тренуцима које живи човјек након удар грома. У таквим условима настало је и објашњење шта значи скраћеница „ПОЛИТИКА“.

Према свједочењу бројних Пљевљака, један од пљеваљских књижара по презимену Јовашевић, разјаснио је ову скраћеницу, гдје је назначио да слово „П“ значи ријеч „потребно, „О-Озну“, „Л-ликвидирати“, „И“ има своје исто значење, „Т-Тита“, „И-интернирати“, „К-краља“,  „А-активирати“.

Овакво објашњење скраћенице се преносило само у повјерљивом друштву и далеко од удбашког уха. На тај начин жар непокорности комунистичким властима се чувала, али се истовремено чувао и народ од могуће комунистичке одмазде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

П-ПОТРЕБНО

О– ОЗНУ

Л-ЛИКВИДИРАТИ

И– И

ТТИТА

И- ИНТЕРНИРАТИ

К КРАЉА

А-АКТИВИРАТИ

ПВ Свитање

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *