Америчка антидопинг агенција прикривала је бројне случајеве допингованих спортиста

0
агенција

(Фото Pixabay)

Коментаришући то што је Светска антидопинг агенција (ВАДА) потврдила да је Америчка антидопинг агенција (УСАДА) од 2011. прикривала бројне случајеве допингованих америчких спортиста и тако им омогућавалa да се регуларно такмиче, кинески лист констатује да је ово вероватно тек врх леденог брега организованог и системског допинга у америчком спорту.

Дакле, појашњава “Глобал тајмс”, пошто једна држава очигледно може да игнорише Светски антидопинг кодекс и дозволи спортистима који су доказано допинговани да се такмиче, како УСАДА може да ухвати особу која крши правила кад то и сама чини?

Уз то лист близак Комунистичкој партији Кине подсећа да се један од највећих допинг скандала у историји спорта догодио у САД – тзв. БАЛЦО скандал – када је фирма из Сан Франциска, пошто је радила на развијању супстанци за побољшање перформанси, формирала сиви индустријски ланац преко којег се допинг прерушен у додатке исхрани продавао све док није откривен 2003. године.

БАЛЦО је тада раскринкан, али ланац ове сиве индустрије очигледно није прекинут, пише уредништво кинеског листа, те додаје да је ВАДА открила и да су САД једно од највећих светских тржишта за недозвољене стероиде и лекове за побољшање учинка.

“У години која је претходила Олимпијским играма у Токију трећина америчких спортиста није прошла адекватне допинг тестове. Да ли иза овога стоји нека системска сила, која варање великих размера још више прикрива?”, пита се “Глобал тајмс”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уредништво примећује и да се откриће ВАДА у америчким медијима третира као сукоб двеју антидопинг агенција, а да се избегава кључно питање – поштена конкуренција.

Прочитајте још:  Уништен Ђоковићев мурал

А ако су УСАДА уверени у своју невиност – правдају се тиме да су допинговани спортисти радили као њихови “тајни агенти” у циљу разоткривања других допингованих такмичара, што је и у вези с оптужбама те агенције упућеним кинеским спортистима – треба да прихвате независну и темељну истрагу ВАДА.

С обзиром на скандале повезане с америчким атлетским тимом око којих још постоје многе сумње, тестирање треба интензивирати како би се обезбедила правичност у спортским такмичењима, указује лист и цитира речи америчког пливача Мајкла Фелпса, заштићеног од стране УСАДА – “ако сте били позитивни, никад не би требало да вам дозволе да се поново такмичите”, преноси РТ Балкан.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *