Милиони од Рио Тинта утичу на академске одлуке: Деканка Рударско-геолошког факултета није више компетентна да прича о експлоатацији литијума!

2
факултета

Деканка Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Биљана Аболмасов

Недавне изјаве деканке Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Биљане Аболмасов, која је нагласила да јадарит може бити безбедно експлоатисан уз поштовање стандарда, изазвале су бројне реакције у јавности. Иако њене тврдње делују као стручни и технички ставови, не може се игнорисати чињеница да је факултет који она представља добио преко 100 милиона динара од компаније Рио Тинто, што изазива озбиљне сумње у објективност и независност њених изјава.

Према информацијама које је објавио ПАКТ, факултет је током неколико година остварио значајан приход од Рио Тинта, кроз уговоре који укључују и донације. Упркос томе што је Повереник за информације од јавног значаја наложио факултету да достави документацију о обављеним услугама и уговорима, факултет је одбио да то учини, позивајући се на заштиту “пословне тајне”.

Овакво понашање, иако формално у складу са законом, поставља озбиљна питања о транспарентности рада факултета и потенцијалним утицајима које финансијска подршка може имати на ставове и изјаве њених званичника. У јавности се с правом поставља питање да ли постоји конфликт интереса, посебно када се узму у обзир скандала које прате пројекат експлоатације јадарита у Србији.

Компанија Рио Тинто је доставила ПАКТ-у редиговани “Елаборат о резервама”, у коме су уклоњена имена аутора. Овакав потез је неуобичајен и са разлогом потиче сумње у транспарентност процеса у коме учествују и академски стручњаци. Поставља се питање да ли се на овај начин покушава сакрити идентитет стручњака који раде на пројекту, и да ли би ти исти стручњаци могли бити укључени у комисије које ће одлучивати о утицају пројекта на животну средину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Милионе судских извршних предмета преузимају јавни извршитељи

Самим тим изјаве деканке Аболмасов, иако базиране на стручним аргументима, могу се посматрати у другачијем контексту. Финансијска подршка коју факултет добија од компаније која је директно заинтересована за експлоатацију јадарита, отвара низ питања око независности академских институција и њихове улоге у доношењу важних одлука које утичу на животну средину и друштво у целини.

Иако деканка тврди да је експлоатација јадарита могућа уз поштовање строгих стандарда, јавност остаје забринута због могућег утицаја Рио Тинта на академску заједницу и недостатка транспарентности у овом процесу. Све док се ове сумње не разјасне, оправдано је доводити у питање истинитост и објективност изјава које долазе из институција које имају финансијске везе са компанијом која жели да реализује овај контроверзни пројекат.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Милиони од Рио Тинта утичу на академске одлуке: Деканка Рударско-геолошког факултета није више компетентна да прича о експлоатацији литијума!

  1. ЛИТИЈУМ КОД НАС САДА ИЛИ НИКАД?

    Уважена госпођа Степановић како сте власти назвали правим именом Чауши, који убеђују народ да је литијум здрав, на ’леба да га мажеш, али народ не верује. Прво да видимо они да ли га на хлеб мажу, а ми ће онда да размислимо да га експлоатишемо. Последња одбрана бескрајно покварене власти остаје им гола сила, пошто пропаганда више не помаже. Како власт тумачи да Немачка, наш злочиначки “пријатељ”, литијум се у Немачкој неће копати док технологија не омогући задржавање воде и очување земљишта, што у осталим земљама у којима рудници раде тренутно није случај. Народ се трује ли трује, а то хоће Немачка да уради са нашим налазиштима, јер је најверојатно инвестирала довољно у нашим чаушима и њих више интересује новац, него ли свој вољени народ. Највећи чауш сада се претворио у највећег зналца и патриота литијума. Ми нећемо имати бољег познававаоца литијума наредних 300 година и бољег који популарише литијум, који би донео десетак милијарде евра годишње буџету земље, у лажима. Уместо да развијамо пољопривреду и да хранимо целу или дела Европе, ми уништавамо плодно земљиште, те неће мо прехранити и наше становништво, а храна ће бити све скупља и скупља. Наши стручњаци су школовани на западу или имају купљене, поткупљене дипломе или плагијати и од њих држава нема шта добро да очекује.

  2. Ponekad se pitam da ta nasa pod znacima navoda nasa elita koje su oni skole ucili i za sta su su tracili vreme uceci tolike skole kad se posle otudje od svog naroda i sve mu je prece sem tog istog nafoda odakle su potekli i taj isti narod prodaju za saku srebrenjaka sitne povlastice i da su spremni da uniste svoj narod i zemlju da bi oni profitirali gledam pa se cudim dali mogu da budu toliko ljigavi beskicmenjaci secikese sitne duse cast izuzecima koji su u ogromnoj manjini sve to treba jednog dana preispitati ko je sta radio i svako da odgovara i moralno i krivicno da se jednom ova drzava ocisti od smeca elitnoga kvazi da vidimo koje sta radio i za koga sta je radio de je bio pa lepo oduzeti sve sto su stekli na muci ovog naroda i ove drzave pa posle neka zastupajiu svoje mentore al po srpskim zatvorima kao da im je mozak popila tolika skola sramota

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *