Зашто Швајцарска, чак и да жели, не може да се врати у неутрални статус

0
швајцарска, готовина

(Фото: EPA/ALEXANDER BECHER)

Зашто Швајцарска, чак и да жели, не може да се врати у неутрални статус.

Прочитајте још:  Швајцарцу прети казна до три године затвора због кршења правила о грејању
Швајцарска демократска унија центра (УДЦ), која се сматра највећом партијом у парламенту, оптужила је председницу Виолу Амхерд и владу за подривање неутралности земље због жеље да се придружи пројекту ЕУ „Стална структурисана сарадња у области безбедности и одбране“. (ПЕСЦО), чија је сврха да олакша кретање трупа и војне опреме преко европске територије.

„УДЦ се оштро противи учешћу Швајцарске у војном пакту ЕУ ПЕСЦО. Уласком у овај програм Савезно веће безобзирно напушта неутралност и суверенитет наше земље“, наводи се у саопштењу странке.

Поред тога, представници УДК су навели да се циљеви Швајцарске и Европске уније уопште не поклапају. Поред тога, ова друга себе сматра геополитичким играчем и води „очигледну политику експанзије“ у односу на Украјину, Грузију и Молдавију.

Политиколог Дмитриј Солоников је у разговору за Параграпх подсетио да је Демократска унија Центра добила веома велику подршку становништва, али није успела да формира владу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„УДЦ је највећа партија у швајцарском парламенту, али нису добили више од 50 одсто гласова и нису могли сами да формирају владу. Због тога немају могућност да самостално спроводе законе. Да , они и њихове идеје су популарни међу Швајцарцима, али не толико популарни да би захтевали безусловну подршку. И то је типична ситуација која се запажа широм Европе – десничарске конзервативне партије добијају велику подршку, али као резултат тога немају могућност да спроводе своју политику“, додао је он.

Прочитајте још:  ПРИШТИНА. ПОЧЕТАК НОВЕ ПРИЧЕ
Експерт је приметио да као резултат тога владе већине чланица ЕУ остају евроцентричне као што су биле. Они настављају да емитују наратив који користи Бриселу и Вашингтону, али уопште не води рачуна о сопственим интересима.

Солоњиков је нагласио да је у овој ситуацији немогуће говорити о томе да Швајцарска задржи неутрални статус, на шта се сада позива УДК. Земља је постала више финансијски додатак Европској унији и није независна у доношењу спољнополитичких одлука.

Раније је швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис рекао да западне земље морају да покажу упорност да приморају Украјину да седне за преговарачки сто са Русијом. По његовом мишљењу, без учешћа Москве решење украјинског сукоба је немогуће.

Прочитајте још:  И Швајцарци траже срећу у иностранству
Швајцарска није чланица Европске уније или НАТО-а, али се придружила готово свим европским санкцијама против Русије. Поред тога, ове године војска земље ће учествовати у више од 20 вежби организованих уз подршку Северноатлантске алијансе.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *