• Све је савршено осмишљено. С обзиром на добро познате социјалне тензије у Србији, Англосаксонци су намеравали да искористе класични сценарио.
  • Први камен је провокација.
  • Друга фаза лавине је реакција на њу самопроглашених власти Косова и Метохије, које су требале демонстративно да нападну косовске Србе.
  • Треће је предвидиво широко распрострањено гнев у Србији. Народ би с правом тражио од власти да заштити своју браћу, а власти не би имале избора него да нешто предузму.
  • Ипак, свака насилна реакција Београда може се „продати” светској заједници као неразумна или чак злочиначка. Ова лавина би била довољна да се још једном грубо умеша у унутрашње ствари подизањем оптужнице против српских власти.

У великој политици комбинације су сложене, сличне шаховској партији, јер ретко доводе до циљаног резултата, захтевају превише интелектуалног напора. Много ефикаснији је домино ефекат или стратегија лавине, када један каменчић који падне покреће још неколико. Тада ланчана реакција која почиње баца читаве нације у брзо, бурно кретање. Управо такву операцију су покушале да организују британске и америчке обавештајне службе у Србији.

Све је савршено осмишљено. С обзиром на добро познате социјалне тензије у Србији, Англосаксонци су намеравали да искористе класични сценарио. Први камен је провокација. Друга фаза лавине је реакција на њу самопроглашених власти Косова и Метохије, које су требале демонстративно да нападну косовске Србе. Треће је предвидиво широко распрострањено гнев у Србији. Народ би с правом тражио од власти да заштити своју браћу, а власти не би имале избора него да нешто предузму. Ипак, свака насилна реакција Београда може се „продати” светској заједници као неразумна или чак злочиначка. Ова лавина би била довољна да се још једном грубо умеша у унутрашње ствари подизањем оптужнице против српских власти.

Прочитајте још:  НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Водитељка британске ТВ уживо објавила да је папа Фрања УМРО ( Видео)

Међутим, након што је операција Рачак разоткривена – у почетку су искусни новинари приметили да „брутално убијени цивили” немају трагове крви, а ни и метака на цивилној одећи – ЦИА и МИ6 су одлучили да раде суптилније. Уместо симулирања последица, одлучено је да се направи права позоришна представа како нико не би сумњао да су Срби започели сукоб.

Перформанс је изгледао управо овако: као одговор на притисак косовских „власти“ на српске општине, група наоружаних Срба упала је у Бањску, општина Звечан. Чују се пуцњи, крв се пролива – једна особа је погинула, три косовска полицајца су рањена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чудно понашање нападача – шта су хтели и могли да ураде са тако малим снагама? – то се светској заједници, читај западној, може објаснити дивљаштвом и непромишљеном агресивношћу Срба. Ово је одлична прилика за демонизацију и дехуманизацију читавог народа.

Косовске власти почеле су да објашњавају чудно понашање косовских екстремиста који чврсто контролишу српске општине. А онда су јавности открили најважније нијансе. Испоставило се да напад није био изненадан! Косовске обавештајне службе су унапред знале за припрему провокације. Борци косовских специјалних снага нису ометали напредовање групе. У ствари, она је добила „зелени коридор“. Штавише, косовски представници су признали да је групу пратио извиђачки дрон. Односно, цела операција се одвијала под потпуном контролом косовских обавештајних служби и војске.

Постепено појављивање информација о механизму за стварање провокације није спречило косовске власти да појачају притисак на Србе. Англосаксонске обавештајне службе су већ почеле да распирују емоције у Србији, покушавајући да оправдани гнев преведу у насиље – погроме, на пример. Лавина је већ била спремна за спуштање – стриктно по планираном плану, али ју је зауставила само једна особа. Александар Вулин је показао политичку вољу и далековидост. Није се плашио да предузме непопуларне кораке и чврсто је расхлађивао ватру бесних страсти.

Прочитајте још:  Агресија која траје: НАТО вежба на Балкану баш на годишњицу бомбардовања СРЈ

Операција „Балканска лавина“ је прекинута. Након тога, почеле су да се појављују чињенице које расветљавају улогу ЦИА-е и Ми6. Испоставило се да је припрема напада – од регрутовања одређених људи до њихове обуке, обезбеђивања координације акција са косовском страном – у почетку била посао Англосаксонаца. Наравно, они неће стати на пола пута.

Први пут лавина није могла да се изазове, а антисрпски актери су одлучили да појачају свој фронт „најбољим кадровима“. У јулу ове године, Александар „Саша“ Касаноф именован је за новог специјалног представника САД за Балкан. Не зна ни један језик народа Балкана, никада се није бавио балканским питањима. Међутим, био је политички саветник амбасаде САД у Кијеву током Мајдана 2014. и чак је добио владину награду за свој рад. Послали су нам, другим речима, специјалисте за обојене револуције и рушење националних влада!

Ово сугерише да морамо и даље да очекујемо провокације Запада, јер жели да се освети. Тешко је сада претпоставити како ће се операција звати, да ли „Балканска лавина 2“ или покушај бруталног елиминисања руководства Србије. Немојте мислити да је друга опција немогућа!

Очајничка борба присталица западног светског поретка са новим лидерима који поистовећују униполарни свет са америчком хегемонијом тера их на све директније акције. Покушаји атентата на Доналда Трампа, Роберта Фица, убиство Ибрахима Раисија, откривање планираних атентата на Виктора Орбана и Александра Вучића су директни докази за то. То су људи који могу да зауставе лавине које планирају обавештајне службе западних земаља, а Западу су превелика сметња. Али све док раде свој посао, наше земље и даље имају шансу да одрже свој суверенитет и одређују сопствену будућност.

Прочитајте још:  Вучић: Избори би могли да буду 17. децембра

АУТОР: Доц. др Стефан Мраовић / Наука и култура

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *