Поздрав из Јоркшира

1
бањска

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Да ли је операција Бањска изведена по налогу британских обавештајних структура с идејом коначног решења косовског питања и чишћења руских елемената у српској власти?

Када је Николас Абот, амбасадор Велике Британије у Приштини, лета 2023. изразио уверење да би се у месецима који следе нашом јужном покрајином могли закотрљати бурни догађаји који „изазивају велики страх“ – о потоњем устанку народа у Бањској, и последично уласку 300 војника Краљевског јоркширског пука у састав Кфора није било ни говора.

ПОХОД БЕЗ ИНСТРУКЦИЈА?

Статус кво успостављен на релацији Срба и албанских сепаратиста у Приштини обећавао је дугометражни филм у којем би, све су прогнозе ишле у том правцу, исход рата у Украјини могао одредити и коначан статус покрајине – у корист Срба, разуме се. Београд је играо на карту стрпљења, Приштина повлачила стратешки млаке потезе, глобална елита, фокусирана на исток Европе задовољавала се правно ништавним извештајима Европског парламента и надгледањем преговарачког маратона. Могли смо утонути у спокојан дремеж да се није десила Бањска, оружана акција у којој су Срби кренули у самоубилачки поход. Свесни ризика, или умирени обећањима да су део шире акције која ће стати на пут приштинском терору? Последице су биле несагледиве.

Пре утврђивања кључних чињеница везаних за догађај у Бањској, у промет је пуштен низ хаотичних информација и контрадикторних верзија догађаја с претпоставкама да су српски устаници имали чврсте гаранције да ће у наводном покушају репризирања модела Јужне Осетије уживати логистичку подршку српских безбедносних снага. Ко је био гарант оваквог сулудог договора? Носилац Српске листе? Не звучи немогуће, али ко господару локалних прилика дотура тако важан лакмус папир стабилности на Балкану – Вучић, како тврди НАТО линија српских аналитичара, или можда британски официри тајне службе, о чему, зачудо, нема речи у јавном простору? За потребе документовања прве верзије као веродостојне, српским јавним простором тих дана проламале су се невероватне гласине – од тога да иза народног устанка стоји Младен Обрадовић до уочених припадника паравојних формација Вагнер у косовским селима. Требало је времена да се разиђу магле и дезинформације окатегоришу као темељни промашај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Љубиша Ристић: Шербеџија себе назива ХРВАТСKИМ глумцем, није ништа спорно што му овде нису дали награду!

ОПРАВДАНИ СТРАХ

Вратимо се на страховања Николаса Абота. Реч је о 15. јулу 2023. У интервјуу „Коссеву“ тадашњи британски амбасадор на тзв. Косову питање безбедности на северу КиМ оцењује тешким и питањем према којем се треба, како каже, односити и решавати тако да се људи више не повређују, да нема ризика од убијања. Међутим, напомиње, то су ризици у којима тренутно живимо. Следи кључно, цитирам: „Постоји огромна доза осетљивости, а мале ствари су стварно важне. Мали инциденти, мали неспоразуми могу да проузрокују огроман ефекат, а то је оно чега се ја стварно плашим. Јер не можете све да контролишете. Нити су сви актери под контролом. Постоји насумични хаотични елемент у сваком конфликту, таквој ситуацији на ком год нивоу. А осећам да смо сада у том простору“, каже амбасадор, и надовезује се: „Долазимо у ситуацију где свако, не само да реагује осетљиво већ заправо скоро престрашено. И сви верују да покушавају некако да себе заштите.“
Verba volant, scripta manent.

Два месеца касније у операцији Бањска пала је српска крв. Случајан мали инцидент, неспоразум, хаотични елементи? Тешко је поверовати. Мајстори тајне дипломатије не праве грешке.

УКЊИЖЕНА КРИВИЦА

Преговарачка позиција српске стране, како је приметио „Ноје цирхер цајтунг“, бесповратно је урушена. Док су се у српској јавности ваљале магловите представе о томе шта се тога дана заиста десило у Звечану, и колику одговорност сноси, у великој мери затечена српска страна, циришки лист износи недоумице: „Мало је вероватно да је тај одред послат искључиво по налогу локалних структура. Али зашто сада? Вучићу последњих месеци иде сасвим добро. Он покушава да одложи нормализацију – односно дефакто признање косовске државности. Пошто је косовски премијер Аљбин Курти тврдоглаво одбијао да оснује Заједницу српских општина, он је изазвао гнев ЕУ и Американаца. Приштина је чак погођена санкцијама. То је омогућило Вучићу да готово бесрамно даље игра своју двоструку игру.“

Прочитајте још:  Мајдан и рат. Србија се увлачи у украјински сценарио

Крвава акција косовске полиције у сарадњи са Еулексом и Кфором „укњижена“ је на рачун Срба. Реторика европских политичара и дипломата прејудицирала је да је Београд као саучесник, и савезник тероризма, крив. Британски посланици су проширили оптужницу уверени да је покровитељ догађаја милитантна СПЦ, амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер обећао је акцију САД када се утврди „ко стоји иза напада“, а Виола фон Крамон припремила пакет мера.

ПОДМЕТНУТА КРИВИЦА

Са хистеријом драматично су расли и апетити Приштине. Вјоса Османи хитро је затражила пријем „угроженог“ тзв. Косова у НАТО, а косовски политичари телали о опасности која вреба од ратне политике Београда.

Бирајући нејасне методе истраге, приштинске власти су написале оптужницу на 158 страна, а Специјално тужилаштво тзв. Косова на црну листу ставило је 45 особа, укључујући Милана Радојичића „због сумње да су били део оружане групе која је у месту Бањска прошлог септембра напала тзв. косовску полицију“. Оптерећен хипотеком спонзора тероризма, Београд је могао само немо да посматра како се блокирају преостале српске институције на северу Космета, а народ полако исељева (носећи са собом и остатке својих мртвих са српских гробаља).

У дану обележавања годишњице догађаја у Бањској, Приштина је улицу у овом селу назвала по настрадалом косовском полицајцу, манастир је из безбедносних разлога затворен а Курти је поручио да за силеџије које желе рат на тзв. Косову и Балкану – нема места. Породице настрадалих Срба које су дошле на место погибије надлетали су дронови косовских снага. Разлог? Страх од дестабилизујућих тенденција Србије, где се наводно тренира и припрема нова група за изазивање инцидента.

Прочитајте још:  ЦИА одлучила да званично шпијунира цело човечанство

ВОЖЊА КОРИДОРОМ

На питање када би се могле повући специјалне јединице полиције тзв. Косова са севера КиМ, Курти излази у сусрет нашим анализама: „Случај Бањска показује да је морало да буде специјалних јединица. Само ви замислите шта би се десило овде када не би било специјалне полиције?! Када не би било специјалне полиције, било би рата. Ви немате рат на северу Косова због тога што је пре годину дана специјална полиција овде победила терористичку групу Милана Радојичића.“

Ствари се кристалишу. Да није било Бањске, не би било ни специјалних снага на северу КиМ, а ни британских војника из Краљевског јоркширског пука који су пролазак борбене трупе кроз Паневропски коридор пропратили фотографијом и објавом Иксу: „Ова путања је стратешки значајна за Балкан и ЕУ уопште. Транзит Стратешких резервних снага наглашава посвећеност НАТО-а и Уједињеног Краљевства у региону.“

А све је, како је то прецизно антиципирао некадашњи амбасадор Британије на Косову, кренуло малим инцидентом или неспоразумом. Зашто му нико није поверовао на реч?

Наташа Јовановић / Печат

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Поздрав из Јоркшира

  1. Паааа… , овај текст би се дао , укратко , објаснити једном реченицом а то је да : “западне службе млате “нашим” службама као крмача масном крпом.”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *