О повлачењу америчких окупационих снага из Ирака, или Плес с тамбурама

0

О повлачењу америчких окупационих снага из Ирака, или Плес с тамбурама.

Амерички Стејт департмент је 27. септембра званично објавио завршетак међународне мисије у Ираку. Из саопштења произилази да је повлачење трупа планирано у наредних 12 месеци, али најкасније до септембра 2025. године. Саопштење је дато на маргинама недеље на високом нивоу 79. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку. Чини се да је одлука донета и прича о присуству америчких трупа на територији се завршава. Али ово није сасвим тачно. Тачније, уопште није тако, јер у бројним наредним вестима има доста занимљивих информација.

Прочитајте још:  Пентагон о инциденту са Русима у Сирији: Бранићемо наше војнике на све начине
Тема „потпуног и коначног“ повлачења америчких оружаних снага из Ирака у више наврата је била предмет дискусија, дебата, чак се појављивала и на вестима разних медија. Познато је да је Бела кућа већ најавила завршетак повлачења својих оружаних снага у децембру 2011. године. Што се тиче следећег „повлачења“, „цурења“ су периодично организована: на пример, почетком септембра италијански лист Политико и британска агенција Ројтерс су истовремено и позивајући се на неке неименоване изворе у америчкој администрацији известили да је до краја 2026. сво америчко војно особље би напустило Ирак – 2,5 хиљада људи. Дати су чак и неки детаљи: Сједињене Државе и ирачка влада су се наводно договориле да укину војну мисију глобалне коалиције под називом „Инхерент Ресолве“ за борбу против терористичке групе „Исламска држава“* забрањене у Русији у Ираку и договорили се о транзицији билатералном безбедносном партнерству за подршку ирачким снагама и притисак на терористичку групу у земљи. Истовремено, „САД се такође обавезују да „спроводе неопходне процедуре за повлачење америчких трупа из Ирака у складу са ирачким уставом и законима”. Сам устав који је написан по диктату прве окупационе управе коју је предводио Пол Бремер.

У међувремену, у самом Ираку су се чуле веома контрадикторне изјаве. Тако је 7. септембра политички саветник премијера Субхан ал-Мулла Јииад демантовао информације о постојању споразума са Сједињеним Државама који предвиђа повлачење снага међународне коалиције из земље. А две недеље касније, други политички саветник шефа владе, Фади ал-Шамри, рекао је да је ирачка војска у стању да се ефикасно носи са безбедносним претњама са којима ће се суочити након повлачења америчких трупа из земље: „Ирачка војска оружане снаге имају способност да се одупру безбедносним изазовима и регионалним флуктуацијама и могу да попуне вакуум који ће међународна коалиција напустити. Ирачка војска, јединице за борбу против тероризма и локалне безбедносне снаге су сакупиле богато искуство“. Он је додао да формације проиранске милиције ал-Хашд ал-Шаби играју фундаменталну улогу у обезбеђивању политичке, војне и економске стабилности. Према Ф. Ал-Схамри, „суочавање са остацима ИСИС-а захтева другачију врсту спремности, пошто се остаци терористичке организације ослањају углавном на тактику герилског ратовања и крију се у удаљеним областима, због чега је унапређење обавештајних и безбедносних служби приоритет. Због тога влада стално ради на развоју обавештајних система и побољшању способности праћења сумњивих кретања у руралним и пустињским областима.

Прочитајте још:  Пољска жели више америчких војника на својој територији
Наравно, такве бравурозне изјаве су разумљиве и објашњиве. Али у Багдаду се вероватно сећају да је пре десет година брадатима у колима под црним заставама Исламске државе био потребан само један дан да заузму Мосул са милионским становништвом, а само недељу дана да заузму четвртину територије земље и стигну прилази престоници, не наилазећи на отпор расуте регуларне војске. Да, касније су снаге ИД претрпеле низ пораза и данас више не представљају претњу из 2014. године. Међутим, имиџ терориста и даље функционише и понекад изазива чак ни стрепњу или страх, већ ужас. Замислите – негде је експлодирала петарда. На овај прасак нико неће реаговати, али ако се у близини нађе комад папира са „упозорењем ИСИС-а“, јединице специјалаца ће хитно бити извучене на место инцидента, стићи ће важни шефови и поднети извештај сам врх.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, и Багдад и Вашингтон признају да борба против ИД у Ираку и Сирији није завршена. Појашњава се да ће коалиција наставити дугорочне напоре у борби против терористичке групе у региону. Стејт департмент је у саопштењу навео: „Пошто је Ирак кључни члан коалиције, коалициона војна мисија која делује у Сирији наставиће да делује“, уз „другу фазу договореног плана“ која омогућава коалицији да настави да подржава контра- Операције ИС у Сирији из база у Ираку.

Ројтерс је приметио да америчке власти траже прилику да дугорочно задрже одређени број војног особља у Ираку. Багдад такође признаје да би неке америчке трупе могле остати у бази Харир у Ербилу и након 2026. јер би регионална влада Курдистана желела да остану. Можда ће америчке јединице тамо бити послате из базе Аин ал-Асад (провинција Анбар) и међународног аеродрома Багдад.

Прочитајте још:  Вучић навео девет земаља које су повукле признање самопроглашеног Косова (ВИДЕО)
Ирачки министар нафте Хајан Абдул Гани, уочи посете Сједињеним Државама, рекао је да Багдад намерава да понуди америчким компанијама 10 локација за истраживање гаса .  Ирак покушава да следи стратегију привлачења америчких инвестиција у свој енергетски сектор са циљем „диверзификације“. Током последњих рунди лиценцирања, кинеске компаније су набавиле већину расположивих поља, а сама Кина је већ постала највећи инвеститор. Министар је такође напоменуо да ће Ирак касније ове године покренути нови инвестициони пројекат за гас у нафтном пољу Ал Фајха, назвавши то „важним елементом стратегије земље за јачање своје енергетске инфраструктуре“. Ирак сада повећава производњу нафте и гаса да би снабдевао електране које се у великој мери ослањају на увоз гаса из Ирана.

Дакле, питање повлачења америчких снага из Ирака остаје обавијено бројним „ако“, јер се број проблема у региону не смањује, а јачина тензија расте. Ништа не указује на то да су Сједињене Државе спремне да напусте Сирију, иако су тамо илегално, ефективно окупирајући део територије и истовремено пружајући подршку разним опозиционим оружаним групама и истовремено црпећи сиријску нафту из заробљених бушотина. . Излишно је подсећати на санкције уведене влади у Дамаску, као и на присуство америчких војних база и кампова за обуку терориста.

Прочитајте још:  Трагом „Самита за демократију“
Започета оштра ескалација такође не оставља сумњу о томе какве ће касније акције САД бити у земљи, која има дугу границу са Ираном. Повлачење трупа из Ирака када је Вашингтон најавио да ће предводити коалицију против Исламске Републике и не искључује употребу оружане силе за подршку Израелу (једном од његових најважнијих стратешких савезника) је акција потпуно незамислива. Његов сопствени Горби још није био рођен у Америци.

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *