Србија не жели нуклеарне електране

1

Србија не жели нуклеарне електране.

Према извештају Европске агенције за животну средину, скоро 70 одсто електричне енергије у Србији производи се из термоелектрана на угаљ, што је, како се процењује, довело до 15.000 смртних случајева у вези са загађењем само у 2021. години.

Прочитајте још:  Још један Србин ухапшен на КиМ због наводног ратног злочина
С обзиром да је рок за транзицију угља у ЕУ постављен на 2050. годину, српски званичници сада разматрају укидање дугогодишње забране изградње нуклеарних електрана у тој балканској земљи.

Министарство рударства Србије започело је крајем августа јавне консултације о предложеним изменама енергетског законодавства земље, које укључују укидање мораторијума на нуклеарну енергију.

Прелазак на нуклеарну енергију биће дуг и скуп процес, а владина студија каже да конзервативне процене говоре да ће вероватно требати и до две деценије да се ново нуклеарно постројење покрене и покрене.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Прочитајте још:  Слободни и независни млаћеници: Мржња према свему што је србско
Председник Србије Александар Вучић остаје снажан присталица транзиције на нуклеарну енергију и често наводи оптерећење постојеће електроенергетске мреже због увођења нових технологија.

С обзиром на то да се ближи време вештачке интелигенције, с обзиром на то да овде треба да имамо 90-95 одсто електричних возила… потрошња електричне енергије ће се значајно повећати“, рекао је Вучић за АФП, напомињући да ће прелазак на нуклеарне изворе енергије бити пресудан. . „У супротном нећемо имати довољно струје“, тврди он.

Анкета, коју је објавио српски тхинк танк Тирд Вај, показала је да се трећина испитаника и даље противи нуклеарној енергији, док је отприлике исти број подржава, а остали су углавном неодлучни.

Прочитајте још:  Вулин: Волео бих да Вучић оде на самит БРИКС-а, донеће одлуку у најбољем интересу Србије
Студија је такође показала да се 64 одсто испитаника сложило да Србија треба постепено да укине употребу угља.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србија не жели нуклеарне електране

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *