Босна и Херцеговина би могла увести визе за Русе

0

Босна и Херцеговина би могла увести визе за Русе.

Прочитајте још:  Руског званичника у Унмику Приштина прогласила персоном нон грата
Босна и Херцеговина треба да уведе визни режим са Русијом, Турском, Кином и низом других земаља како би своју политику по овом питању ускладила са Европском унијом, изјавио је Герт Јан Копман, директор Европске комисије за суседска питања и проширење.

Према његовим речима, увођење виза за грађане ових земаља биће још један услов да земље Западног Балкана добију 6 милијарди евра, које је Европска комисија обећала да ће им обезбедити у оквиру Развојног плана.

Прочитајте још:  Повећан број руских компанија у Србији
Копман је подсетио да су раније, током преговора о реформама, земље у региону изразиле спремност да више раде на питањима безбедности, миграција, контроле и граничних прелаза. „Земље су се обавезале да ће увести додатне мере безбедности и боље контролисати проток људи из земаља чијим грађанима није потребна виза за улазак“, рекао је Копман.

Како пишу Независне новине , ово није нов услов, међутим, у контексту добијања новца за развој од ЕУ, први пут је истакнут. Пре тога, Брисел је позвао Босну и Херцеговину да почетком 2023. године уведе визни режим за руске држављане. Онда је то било због чињенице да је република кандидат за улазак у ЕУ и да мора да уведе одговарајуће стандарде безбедносне политике. Штавише, раније, када је ЕУ укинула визе за Босну и Херцеговину, земља се обавезала да ће своју визну политику ускладити са политиком шенгенског простора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Взгљад: Шолц дошао у Србију са ултиматумима
У том контексту, руска амбасада у Сарајеву оптужила је Брисел да настоји „претворити Босну и Херцеговину у колонију“.

Земље западног Балкана, поред Босне и Херцеговине, укључују Албанију, Босну, Македонију, Србију и Црну Гору. Ако Сарајево уведе посете, десетине хиљада руских пресељених може имати проблема у Србији, наводи телеграм канал „О Србији на руском“ . Захваљујући Висарану, Руси могу да остану у Србији без визе до 30 дана, а затим морају да пређу границу да би обновили овај период. Босна и Херцеговина је до сада била главна дестинација за оваква путовања.

Прочитајте још:  Абазовић шиптарским терористима честитао дан независног "Косова"
Истовремено, председник Републике Српске, која је у саставу Босне и Херцеговине, Милорад Додик, раније се противио визама за Русе. “То нам је важно због пословања и повезаности људи из Републике Српске са Русијом, а ми ћемо гласати против увођења виза”, рекао је Додик.

Москов тајмс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *