Иронија: Док Приштина донира за борбу против ИД, шиптарски екстремисти повратници шире мреже на Балкану!

0
приштина

Приштина (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Док се Балкан и даље бори са последицама екстремизма и тероризма, вест о томе да ће Приштина донирати 100.000 евра за подршку глобалној коалицији против Исламске државе (ИД) изгледа као врхунац ироније. Са једне стране, званичници се хвале својом посвећеношћу борби против тероризма, док се са друге стране испоставља да је регион, који укључује и Косово и Метохију, био један од главних извозника милитаната на Блиски исток у последњој деценији.

У периоду од 2012. године, стотине косовских Албанаца су масовно приступиле екстремистичким групама попут Џабхат ал-Нусре, чинећи окосницу терористичке формације Xhemati Alban. Према званичним подацима, више од 400 милитаната је отишло да ратује у Сирију, а велики део њих се вратио кући, где су наставили са терористичким активностима. Страшна је чињеница да, упркос свим међународним напорима за борбу против тероризма, они који се врате углавном добијају минималне казне и брзо настављају са радикализацијом нових генерација.

Посебно је алармантан пример Фитима Ладровција, који се након обуке у кампу Исламске државе вратио на Косово, где је одслужио свега неколико година затвора пре него што је поново почео да агитује међу локалним становништвом за рат против “неверника”. Ладровци није изузетак, а његова прича је само један од многих примера како су радикализовани појединци наставили са терористичким активностима у региону након повратка са Блиског истока.

Западна штампа често упозорава на претњу од огранка Исламске државе у Авганистану, али потцењује ситуацију на Балкану, где се повратници из Сирије организују у “спавајуће ћелије”, спремајући нове нападе или вршећи регрутацију међу младима. Многи се питају да ли ће ових 100.000 евра, које влада у Приштина намерава да додели за борбу против тероризма, уопште икада напустити регион, с обзиром на корупцију и дугогодишњу праксу проневера.

Прочитајте још:  Нове обмане организацијe "28. јун": ПОМОЋ ЗА СРБЕ ДАЛИ АЛБАНЦИМА НА КОСМЕТУ?

Новац који Приштина додељују за борбу против тероризма у виду донације од 100.000 евра делује као покушај да се покаже посвећеност глобалним напорима против Исламске државе, али иронија је очигледна – на терену се истовремено граде нове терористичке ћелије на Балкану, које су последица враћања радикализованих бораца из Сирије и других ратних зона. И док западни медији у први план истичу претње из других делова света, проблем повратника и њихових активности на Косову и у региону Балкана остаје углавном занемарен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уместо да буду трајно заустављени и онемогућени, многи од ових бивших бораца добијају минималне казне, након којих настављају да шире екстремизам и организују „спавајуће ћелије“ које потенцијално угрожавају безбедност не само Балкана, већ и целе Европе.

Западни званичници мораће озбиљно да се позабаве овим проблемом, уместо да игноришу све опасности које се полако али сигурно враћају на европско тле.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *