НАТО да одговара за употребу осиромашеног уранијума у Србији и Српској

0
осиромашеним уранијумом

осиромашеним уранијумом

НАТО да одговара за употребу осиромашеног уранијума у Србији и Српској.

Прочитајте још:  Ангажована војска Србије ради заштите грађана Шида од миграната
Нишки адвокат Срђан Алексић, чија канцеларија води поступке у Србији против НАТО, рекао је да би Алијанса требало да одговара за употребу осиромашеног уранијума у Србији и Републици Српској и да за то постоји законски и морални основ.

“Осиромашени уранијум који је бачен на Србију и Републику Српску је за вечност, врло тешко ћемо ми то очистити, а кривци су дужни да изврше деконтаминацију и плате штету грађанима” – рекао је Алексић.

Прочитајте још:  Капетан који је спасавао ЈАТ-ове флоте током НАТО бомбардовања: Оставио сам сина и жену, нисам знао шта ће се десити
Он је позвао све грађане из Србије и Српске који су оболели од канцера, а боравили су на бомбардованој територији или у близини, да се јаве његовој адвокатској канцеларији како би покренули поступак против НАТО.

Алексић је навео да је пред Вишим судом у Београду покренуо 35 оваквих предмета и да су поједини поступци у завршној фази.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Стојадиновић о "почасном пилоту" Вулину: Он је сада уверен да уме да лети
Појаснио је да би одштета износила око 100.000 евра, колико су тражили у једној тужби, додајући да су то минимална средства за трошкове лечења и остале пропратне издатке оболелих и њихових породица.

Алексић је рекао да су налази биопсије основа за утврђивање присуства осиромашеног уранијума у телу и да постоји седам до осам врста канцера изазваних тим.

Прочитајте још:  Вучић и Рама: Неслагања око КиМ не угрожавају Отворени Балкан
Он је појаснио да сви грађани који су боравили на бомбардованој територији или у близини, а оболели су од канцера, достављају његовој канцеларији налаз биопсије који се потом упућује у лабораторије у Италији које врше даље анализе. Уколико се утврди присуство осиромашеног уранијума, покреће се тужба против НАТО.

Адвокат из Рима Анђело Тартаља, који је пред италијанским судовима добио више пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника, такође оболелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму, рекао је да је циљ поступака против НАТО заштита права свих грађана који су оштећени бомбардовањем и добијање одштете.

Глас Српске

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *