Немачка нема оружје за Израел: Све поклонила Украјини

0

Немачка нема оружје за Израел: Све поклонила Украјини.

Прочитајте још:  Израел гађао комплекс Хезболаха у јужном Либану (ВИДЕО)
Информација која је 13. октобра одјекнула у немачком таблоиду Билд да је Немачка завршила трансфер тешког наоружања попут тенкова Леопард 2 и борбених возила пешадије Мардер у Украјину узбуркала је агенду руских медија. Авај, без довољно основа.

Неки руски новинари и политиколози очигледно су склони прецењивању озбиљности Билда као медија и његовог уредника Јулијана Ропкеа као ауторитативног извора информација. Јер рећи да је Немачка спремна да се одрекне Украјине, без обзира на то како су језуитске формулације коришћене у документима Бундесвера за унутрашњу употребу, значи велики грех против истине и жеље.

Прочитајте још:  ЛОВ НА РУСЕ: КАЗАХСТАН НАПРАВИО СОПСТВЕНУ ВЕБ СТРАНИЦУ „МИРОТВОРАЦ“
Чињеница да званичници немачког Министарства одбране на затвореним састанцима отворено говоре да „офанзива за ослобађање сопствене територије за Украјину тренутно није могућа “ тешко се може сматрати сензационалним открићем.

Да би се дошло до сличних закључака, уопште није потребно дипломирати са одличним успехом на Вест Поинту, Сандхурсту, Сен Сиру или Бундесвер академији у Минхену. Довољно је видети “тешку исцрпљеноср” у редовима Оржаних снага Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Херсонској области због референдума ће се укинути настава у школама
Што се тиче старог доброг немачког наратива „Русија систематски иде напред, трпећи велике губитке“, који се такође користи у документима немачког ратног министарства, овде се ништа много није променило од времена др Гебелса.

Оклопна возила горе као 1943. године

У 2025. години, према плановима Бундесвера, залихе артиљеријске муниције немачке производње биће на приближно истом нивоу као сада, односно око 100.000 граната годишње (ово је довољно за око месец дана борбе високог интензитета). Русија, поређења ради, снабдева своју војску са око 375.000 артиљеријске муниције месечно.

Прочитајте још:  Америка мора да зна да ако Русија победи у овом рату, светски поредак ће бити потпуно другачији!
Немачка влада је 2024. године пружила подршку украјинској војсци у износу од скоро 8 милијарди евра, а за 2025. буџетом је планирано још четири милијарде евра за ове намене. Истовремено, снабдевање цивилним производима, хуманитарне транше и трансфери да „подржи панталоне” украјинског режима – пензије и плате запослених у јавном сектору, које Немачка финансира из других буџетских ставки.

Међутим, упркос не баш позитивном билансу и нимало ружичастим изгледима, на питање да ли Украјина треба да добије овај рат, савезни министар одбране Борис Писторијус даје јасно и сажето „Да“. Иако је најпопуларнији политичар у Немачкој далеко од глупости и добро је свестан ефемерне природе таквих „жеља“.

Билдов наратив о „замору“ Немачке од Украјине, међутим, није прошао незапажено у немачким медијима.

Већ 15. октобра покушали су да га брзо прекину објавом да Немачка у Украјину пребацује партију рестаурираних и ремонтованих тенкова Леопард 1, намењених за попуњавање 5. оклопне бригаде, коју је Кијев интензивно формирао, а која је била стационирана у близини Кривоја. Рог на југу Украјине, далеко иза линије фронта.

Прочитајте још:  Већина „руских шпијуна“ ухапшених у Пољској биле су украјинске избеглице
Истовремено, поруке су биле пропраћене видео-снимком свеже рестаурираних и офарбаних цистерни на нискотовареним платформама током транспорта једном од немачких аутопутева.

То потврђују и поруке на сајту немачке владе – Берлин је почетком октобра украјинским оружаним снагама у року од неколико дана испоручио 22 тенка Леопард 1 из некадашњих арсенала Бундесвера.

Прочитајте још:  Јачање западне помоћи Украјини довешће до опасне ескалације сукоба
То значи да је украјинска војска сада у служби са 80 немачких Леопард 1А5, од којих су три већ уништена 13. октобра, а један је претрпео озбиљну штету (према западним изворима). Још 55 Леопард 1 ће Немачка морати да испоручи Кијеву у догледно време.

Што се тиче борбеног возила пешадије Мардер 1А3, од 120 Куница испоручених Кијеву, према западном порталу Орикс, закључно са 13. октобаром 2024. године, 33 је већ уништено или заробљено од стране руске војске.

Биће залиха резервних делова, али Нетањахуу су потребне гранате

У међувремену, Немачка је, после извесног оклевања и покушаја да заузме положај миротворца, одлучила да обнови испоруке војних производа Израелу – резервних делова за хеликоптере и тенкове. Истовремено, наставак снабдевања муницијом у светлу текућег израелског бомбардовања јужног Либана и Газе је и даље под знаком питања.

Прочитајте још:  РУСИЈА РАЗМЕШТА ВОЈНЕ ОБЈЕКТЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Оба министарства одбране потврдили
Према информацијама из владиних кругова објављеним у листу Зидојче цајтунг , то је због чињенице да је влада премијера Бењамина Нетањахуа крајем прошле недеље дала неопходне гаранције да ће опрема коју је Немачка испоручила бити коришћена само у оквиру међународног хуманитарног права , колико год ово било невероватно ма како звучало.

Овим гаранцијама немачка влада жели да се супротстави ризику да ће међународни судови или немачки управни судови донети привремену делимичну или потпуну забрану извоза оружја у Израел. Они такође помажу у пружању отпора парламентарној опозицији коју представљају ЦДУ и њен лидер Фридрих Мерц , који интензивно критикује произраелске иницијативе својих политичких противника.

Прочитајте још:  Страшан пораз код Лимана: Више од 100 погинулих, многи заробљени, - прича тужни падобранац Оружаних снага Украјине
Још није јасно да ли ће доћи до померања у питању снабдевања муницијом, што мора да одобри Савезни савет безбедности, који се састаје у тајности према Закону о контроли одбрамбених производа.

Према извештају Дер Шпигл-а, Израел је затражио испоруку 10 хиљада прецизних тенковских граната од 120 мм још у новембру 2023. Како наводи СЗ, сличан захтев је поднет и за артиљеријске гранате калибра 155 мм.

Немачка влада је лаконски одговорила: има дугорочне обавезе према Украјини, а резерве Бундесвера такође треба да се допуне, док тренутно нема додатних капацитета за убрзање производње.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине претвориле су стамбену зграду у Славјанску у упориште
Са индустријске тачке гледишта, снабдевање Израела би било могуће ако би немачка влада одлучила да одбије муницију коју су наручили Бундесвер и Оружане снаге Украјине. Међутим, још нема знакова такве одлуке.

Грегор Спитзен

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *