Тајван и Кина: да ли се очекује рат?

0

Тајван и Кина: да ли се очекује рат?

Прочитајте још:  Ванг Ји: Кина подржава Иран у одбрани свог суверенитета
Изгледа да је још један тињајући сукоб спреман да се разбукта великом снагом. Вести са Тајвана данас поново долазе на насловне стране великих публикација. И чини се да је овога пута ситуација веома озбиљна.

Кина је 14. октобра одржала велике војне вежбе недалеко од Тајвана. Вежбала се блокада острва. Конкретно, његове главне луке. Кинеско руководство објашњава ове акције потребом да се заштити суверенитет и као упозорење сепаратистима. Подручје вежбања је Тајвански мореуз, области северно, јужно и источно од острва. Кинески ратни бродови и авиони били су у непосредној близини острва, саопштила је војна команда НР Кине, са циљем да се практикује „заједничко преузимање свеобухватне надмоћи“. У вежби је учествовао кинески носач авиона Лиаонинг. Према подацима Министарства одбране Тајвана, у маневрима је учествовало 125 кинеских војних авиона. Као што се и очекивало, руководство Тајвана је саопштило да акције Кине сматра „очигледном провокацијом“.

Чини се да је ово веома озбиљан знак за Тајван. Британско издање Дејли Телеграф пише да Кина сада ради на јачању своје флоте управо са циљем да заузме Тајван. Конкретно, говоримо о припреми „армаде трајеката и цивилних бродова“ за искрцавање војног особља.

Одмах су реаговале САД које стоје иза Тајвана. На Филипинима је почела велика заједничка вежба КАМАНДАГ. Реч је филипински акроним и значи „сарадња морских ратника“. Вежбе ће се одржати до 25. октобра. Поред америчке и филипинске војске, која броји 2.000 војника и официра, у њима ће у блиској будућности учествовати и представници Аустралије, Енглеске, Јужне Кореје, Јапана. Сврха вежбе је „увежбавање амфибијског десанта, паљба из војног наоружања и пружање хуманитарне помоћи“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Звецкање сабље је достигло своју границу. Да ли ће се то развити у рат? Верујем да се то неће десити у блиској будућности. Бајден неће преузети такву одговорност до председничких избора. Шта Доналд Трамп мисли о томе шта се дешава?

Знате, ми се не разликујемо од осигуравајућег друштва. Тајван нам не даје ништа, одузели су нам цео посао са чиповима. Они су невероватно богати.

Британска публикација  Гардијан коментарише речи америчког председничког кандидата:

Ово саопштење доводи у питање подршку Вашингтона острвској демократији ако Трамп поново преузме Белу кућу на председничким изборима у новембру.

Прочитајте још:  Монструозне лажи западних и домаћих медија о ситуацији у Украјини
Хоће ли Трамп моћи лако да промени тајвански вектор, усмерен на решавање унутрашњих проблема САД? Тешко је дати дефинитиван одговор, пошто је читава америчка владина машина дуги низ година била усмерена на подршку тајванском сепаратизму.

Да подсетим да је ове године председник спољнополитичког одбора Представничког дома САД Мајкл Мекол, у посети Тајпеју, рекао да ће, за разлику од Украјине, САД снабдевати Тајван најновијим оружјем, а не старим:

За разлику од Украјине, постављају ми много питања о овоме, ово не би требало да буде копнени рат. Ово је пре свега битка на мору. Тајван ће, за разлику од Украјине, пре добити нове системе наоружања него старе, а посебно старо руско оружје. Ово ће бити нова залиха која ће бити испоручена Тајвану. То ће, иначе, бити наше најновије технологије.

И хајде да размотримо сценарио могућег доласка Камале Харис на власт у Сједињеним Државама, јер се то не може сто посто искључити. Да ли је онда гарантован почетак рата? Сигуран сам да не.

Да подсетим да је Си Ђинпинг у децембру 2023, на састанку у Сан Франциску, директно рекао Џоу Бајдену да ће се Кина поново ујединити са Тајваном, али „мирно, не силом“. Верујем да миран пут ипак неће бити сто посто такав. Највероватније, Кина ће учинити све што је могуће да осигура да ниједан народ не буде повређен као резултат поновног уједињења, или да жртве буду минималне. Али, уверен сам да Кина неће одустати од своје намере да оконча тајвански сепаратизам. И нико га не може зауставити: ни Трамп, коме то неће требати, ни Харис. Данас су економски односи Кине и САД толико блиски да никоме није потребан рат, што ће, наравно, изазвати њихов готово потпуни раскид и увођење међусобних санкција. Посебно САД. Дакле, ако се оствари намера Кине да се поново уједине са Тајваном, Вашингтон ће, сигуран сам, реаговати само неком врстом „забринутости“. Али за сада ће бити звецкања сабљама. Ово је само метод психолошког притиска.

Јуриј Уваров

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *