пентагон

(фото: Профимедиа)

Пентагон се не шали.

Дакле, рат. И то не да би се то завршило на миру, већ да би се победило.

10. фебруара, Заједнички начелник генералштабова САД објавио је Концепт такмичења оружаних снага (документ који није поверљив).

Главна теоријска порука документа америчке војне политике је да америчка војска мора „проширити своје размишљање“ и „обновити своје приступе“. Амерички војни потенцијал биће искоришћен за проактивно испитивање непријатељских система на рањивим тачкама. И све је то тајно, редовно, методично.

У „Заједничком концепту“ имплицитно се прати жеља да се избегне рат на два фронта (са Русијом и Кином). Говори се о потреби примене стратегије обмане.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За ово вам је потребно:

– узети у обзир да друге земље имају различите концепте ратовања,

– формирати „конкурентски простор“, који је огроман и аморфан, разбијајући га на области које су разумљивије за планирање.

Помињање у Концепту „пуномоћника“ и „сурогата“ сугерише да амерички систем стално ради на формирању страних агената.

Прочитајте још:  Искључење Русије из Свифта би у ствари била објава рата - Медведев
Прочитајте на. „У стратешком надметању, успех значи очување слободе деловања ради остваривања националних интереса уз прихватљив ризик и прихватљиве трошкове како би се избегао оружани сукоб. Конкурентска предност се може постићи пребацивањем конкуренције у области у којима Сједињене Државе имају трајну релативну предност над својим противником, приморавајући их да предузму узвратне мере које су за њих релативно скупе или контрапродуктивне.

Документ који се разматра је идеолошки, одржан у духу политичког реализма („национални интереси“, „равнотежа снага“ итд.), али постоји и утицај тзв. теорија либерализма у међународним односима. Каже се да „још увек постоје општеприхваћени међународни закони, споразуми и норме (у даљем тексту правила) који одређују како треба да се понашају међународни актери. Концепт полази од чињенице да ће „одржавање лидерства САД у међународном систему остати приоритетни циљ националне безбедности“.

начелник Здруженог начелника штабова.  Фотографија РЕУТЕРС

начелник Здруженог начелника штабова. Фотографија РЕУТЕРС

Прочитајте још:  Дипломате ЕУ верују: Вучић ће сад ускладити политику према Русији
У документу Заједничког начелника штабова идентификоване су четири области које се преклапају у раду особља: когнитивна, географска, зонска и тематска. Когнитивна сфера је идеологија, образовање, информације, иновације. Географски га представљају саме Сједињене Државе, Латинска Америка, Европа, Африка, Јужна Азија са Индијским океаном, Арктик, Централна Азија, Блиски исток и Источна Азија са Тихим океаном (све ово је у оквиру ​у интересу Оружаних снага САД). Зонска сфера је оцртана компонентама повезаним са типовима оружаних снага које делују на копну, у ваздуху, на мору, у свемиру и у сајбер простору. У оквиру тематске области обрађују се питања као што су међународни поредак, глобална тржишта, клима, безбедност, медицина, технологија и екстремизам.

Интерес Кине за Арктик је наглашен у Концепту (Кина себе дефинише као „блиску арктичку” силу).

Општи закључак рада је:  „ Што су Сједињене Државе конкурентније у погледу обезбеђивања приступа различитим деловима света; развој војно-индустријске базе; јачање савеза и партнерстава; подстицање технолошког развоја – то ће бити боља позиција у постизању победе у оружаном сукобу . 

Дакле, рат. И то не да би се то завршило на миру, већ да би се победило. Ово је визија Заједничког генералштаба САД за 2023.

Леонид Савин/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Пентагон се не шали

  1. све ок. поштујем. велесила и водећа цивилизација. “вук на овцу своје право има”, каже његош. свакако не хумано и у интересу универзалних и небеских вредности – али достојно земаљских кнежева.

    који је одговор сила Добра? где смо ја и ти у томе? јесмо ли “хладан или врућ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *