Европска “браћа” тврде: Демократска Србија у ЕУ би била одлична вест али имамо проблем са српским властима

0

Европска унија (Фото: Правда)

Европска “браћа” тврде: Демократска Србија у ЕУ би била одлична вест али имамо проблем са српским властима.

Социјалдемократе у Европском парламенту биће активно укључене у надгледање ситуације у Србији, јер је нови известилац Европског парламента за нашу земљу Тонино Пицула бивши хрватски министар спољних послова. Он представља Социјалдемократску партију Хрватске у ЕП још од 2013. године, а посланик Тајс Ројтен из исте групације каже за Н1 да ће имати известиоца и за Албанију и да су укључени у све земље Западног Балкана.

„Западни Балкан није важан само из перспективе да је у питању морално обећање Европе и да имамо обавезу да помогнемо региону да се развија, већ је важан и за будућност Европе и постојање Европске уније. Надам се да ћемо успети да земље региона снажније вежемо за ЕУ, и то као чланице наше слободне и демократске заједнице“, поручио је Ројтен у интервјуу за Н1.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: Mishomorka @Mishomor
На питање да ли га плаши страни утицај у региону, посебно руски, оцењује да је „рањивост држава у региону и читаве Европске уније повезана са покушајем Русије да се меша у унутрашња питања и да дестабилизује државе“.

То нас веома брине, а поготово веома чести контакти српских власти са руским, видимо да чланови владе често одлазе у Москву, то ме веома брине. Наравно, и због понашања српске владе у региону, јер она улива несигурност у земља региона, попут Босне и Херцеговине и Косова. То се комбинује са интересом Русије да регион држи у нестабилности и да га тако држи даље од Европске уније. Треба да будемо опрезни око тога“, упозорио је европосланик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Поново букти између Црне Горе и Хрватске због српског брода, Србија ћути
А на то шта то говори о Србији као држави кандидату за чланство у ЕУ и да ли Србија постаје проблем за ЕУ, он каже да Унија не поступа исправно, и да је за то да се Београд придружи Европској унији.

„Демократска Србија која је чланица била би одлична вест за читаву Европу, али и за саму Србију. Међутим, ми се суочавамо са владом која је проблематична. Ја нисам против Србије или спрског народа, али имамо проблем са владом. То захтева јасну стратегију од стране ЕУ која ће се заснивати на нашим вредностима, као што су демократија и владавина права. Ми морамо јасно рећи српској власти шта од њих очекујемо, а шта не. Не желимо да долазе у Брисел и да говоре како је циљ Србије да постане чланица, а онда када се врате у Београд да не говоре тако лепе ставри о европском путу. Некада се чак пре одлучују да седну на авион и оду у Москву него да учествују у разговорима на европском нивоу. Ми морамо, такође, бити чвршћи према српској влади када је реч о захетвима да се ситуација на Косову додатно не дестабилизује. Европска унија мора бити оштрија према Србији када су ове ствари у питању“, оценио је Ројтен.

Прочитајте још:  Пољаци држе резервну „владу“ Белорусије
Упитан како тумачи последња истраживања јавног мњења која су показала да је опала подршка ЕУ и евроинтеграцијама, мисли „да то треба посматрати из угла да је то информација која вам се сервира“.

„Ја бих волео да добијем позив српских медија и да дебатујем о томе са јавношћу, али као што знате, простор за то је јако сужен и мале с могућности да се до неких људи и заједница дође, јер су медији под контролом власти и прате наратив који власт намеће. Ја сам доступан и за такву врсту дебате, јер је то дебата о европској будућности обичних грађана. Они могу много да добију на евроском путу и много да изгубе ако је Србија дестабилишући фактор у региону“, навео је.

На оцену да је подршка ЕУ контроверзном пројекту ископавања литијума, између осталог, и довела до пада поверења у ЕУ у Србији, Ројтен каже да уколико се ради о сарадњи компанија са Србијом, „наравно да је могуће да имате пројекте који су добри за обе стране“.

„Ипак, око једног се слажем са активистима, то мора да се догоди уз поштовање еколошких стандарда и радних права. Мислим да имамо тему за дебату, много тога може да се добије, али морамо да кажемо, добро је да имамо такве пројкте са компанијама ван Србије, али морамо поштовати стандарде које смо и сами поставили када је реч о рударењу. Иако Србија још није чланица ЕУ, мислим да је у интересу српских грађана и у нашем интересу да захтевамо заштиту животне средине када је реч о овим пројектима. То је основни принцип када се прави бизнис који је у доброј вери и трансапрентан. Верујем да је у интересу људи, али морамо ставити то у контекст где ми помажемо компанијама и актерима на обе стране да поштују правила. Добро је да сарађујемо, али сарадња мора бити по закону“, указује он.

Прочитајте још:  Васкрси васкрсле српске војске
На питање да ли његова порука може да дође до грађана Србије, наводи да се то нада.

„Ја желим да се инвестирам у дијалог у наредним годинама. Европски парламент има снажан утицај када је реч о региону, морамо да наставимо да причамо једни са другима и желим да се укључим у дијалог са онима који су скептични. Брину последње позитивне изјаве Александра Вулина о сарадњи Србије са БРИКС-ом. Моја порука грађанима Србије је да промисле добро где је њиихов интерес. Ако 18 милијарди извоза иде у ЕУ од 27 милијарди колико је укупан извоз Србије, ја онда мислим да је ваш економски интерес у Европској унији. Овде чак и не говорим о чланству, већ о економској сарадњи са земљама чланицама. Ми желимо Србију у чланству, ми смо на то спремни, али желимо то да се то догоди са Србијом која поштује демократске вредности и принципе до којих држимо. То је у интересу и Србије и ЕУ, и морамо да напредујемо заједно“, закључио је Ројтен.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *