Ердоган још није сео на ову столицу. Ко не жели да Турску прими у БРИКС?

0

Ердоган још није сео на ову столицу. Ко не жели да Турску прими у БРИКС?

Прочитајте још:  Рат је рат, али ЛГБТ агенда у Украјини иде по плану
Упркос чланству у НАТО-у и незадовољству западних партнера, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је смогао снаге и самопоуздања да не само да изјави жељу да се придружи БРИКС-у, већ и лично присуствује самиту у Казању.

Ердоган је указао на жељу да се “одлучно развија дијалог” са организацијом. Разлоге је објаснио у разговору са новинарима у авиону на путу кући. „БРИКС је велика платформа на којој су окупљене економије у развоју. Морамо да препознамо ову реалност “, рекао је председник.

Прочитајте још:  Дефендер-24: САД премештају трупе на границе државе Уније
Он је такође подсетио да земље организације заузимају трећину територија на Земљи, у њима живи 45 одсто њеног становништва, производи се 40 одсто нафте, извозе 25 одсто робе и заузимају удео од 2/5 укупног трговину.

Турска економија грчевито тражи нове инвеститоре и потребни су јој додатни извори енергије и технолошка алтернатива земљама НАТО-а. Све то она може добити у сарадњи са Русијом, Кином, Индијом, Ираном, УАЕ и Бразилом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Позитивна динамика

Прочитајте још:  Песков: Европа већ постаје све сиромашнија због умешаности у сукоб у Украјини
Важна тачка у учешћу турског лидера на самиту БРИКС-а били су билатерални преговори са Владимиром Путином . Агенда Русије и Турске је добро позната – енергетика, инвестиције, туризам и трговина. Путин је навео позитивну динамику развоја – 55,4 милијарде долара трговинског промета и раст од 6,2 одсто у периоду јануар-август 2024.

Руских туриста има 20 одсто више. Два гасовода између земаља раде као сат. Русија очекује да би нуклеарна електрана Акују требало да почне да снабдева енергијом већ следеће године.

Путин је међусобне инвестиције оценио као „солидне“: руске компаније улажу у турску металургију и аутомобилску индустрију, турске компаније улажу у руско машинство, металургију и прераду дрвета.

Међу новим и искорацима можемо издвојити изјаву шефа Росатома Алексеја Лихачова који је најавио Ердоганов предлог за изградњу друге нуклеарне електране у турском Синопу.

Прочитајте још:  Нови чувари стигли на границу - Грчка спречава масовни улазак миграната
Међутим, постоје и потешкоће – украјински сукоб ствара препреке билатералној трговини, САД једна за другом „санкционишу” турске компаније за сарадњу са Русијом. Ердоган је известио о текућим напорима „да се елиминишу проблеми у банкарским операцијама“. Овај процес укључује финансијска и трговинска одељења, као и централне банке две земље.

С обзиром да је један од циљева БРИКС-а дедоларизација, учешће Турске у организацији помоћи ће да се отклоне проблеми у међусобним обрачунима са Русијом.

Мини-генерална скупштина

Без обзира на то како асоцијација БРИКС покушава да се позиционира као чисто финансијска и економска платформа, она не може да избегне политичке проблеме, макар само зато што консолидује око половину светске популације. У суштини, ово је мини Генерална скупштина УН.

Тако Ердоган није могао а да не искористи прилику да подсети на свој став према Израелу. Он је позвао земље БРИКС-а да се придруже кампањи коју је Анкара покренула у УН против ембарга на оружје Израелу. А оне државе које још нису признале Палестину, позвао их је да је признају.

Турска не заборавља на сукоб у Украјини. Министар спољних послова Хакан Фидан раније је покушао да пренесе западним партнерима да су даљи сценарији или глобални рат или замрзавање, а санкције Русији морају бити укинуте као део мировног процеса.

Пошто је формат БРИКС-а превише вишеструк, а Москва је одлучила да се не фокусира на тему Украјине, Ердоган је све своје жеље изнео један на један. И није пожалио, приметивши Путинову жељу за преговорима. Председници су разговарали и о размени ратних заробљеника између Русије и Украјине. Ердоган је уверио да ће наставити да улаже дипломатске напоре.

Сваки разговор са руским председником у савременим условима посебно је драгоцен за његовог турског колегу. Ердоган је чекао Путина у Истанбулу годину дана, али је посета одложена, иако је руски лидер за ово време успео да посети многе земље, укључујући и монархије Персијског залива.

Прочитајте још:  Ако се Балти буду понашали неконструктивно, биће денацификовани
За Ердогана је Путинова лична посета Турској веома важна, па је изразио жељу да види руског председника на свом тлу „у веома кратком року“.

Подсетимо, Истанбулска конференција, житни договор и размена споразума између Русије и Запада одвијали су се уз посредовање Турске. Дакле, земља и даље има значајан потенцијал за очување мира у Украјини.

Они то не прихватају одмах

Важно питање за Турску је био статус њеног учешћа у БРИКС-у. Након самита у Казању, заједно са још 12 земаља, добила је статус партнера. Немачки таблоид Билд пише да је чланство Турске блокирала Индија, пошто су Турци у савезу са непријатељем Индуса Пакистаном.

Ово се може испоставити као конкуренција унутар БРИКС-а, што не треба искључити. И за то већ постоје примери: приликом првог проширења у организацију је укључена Етиопија, а не Алжир, који већ дуго тежи да се придружи организацији. Тада се, како су писали поједини медији, у ствар умешала и Индија, којој се Алжир не свиђа због блиских веза са Кином.

У случају Турске, поред сарадње са Пакистаном, могу се приметити и разлике са Индијцима у политици на Јужном Кавказу. Заједно са Француском, Индија је активни снабдевач Јерменије оружјем, што не одговара савезнику Азербејџана Турској.

Међутим, колико је тачно индијски вето утицао на то да још није примљен у БРИКС, тешко је проценити. Прихватање месец дана након подношења пријаве и без икаквог индијског притиска било би чудно: многи кандидати су већ дуго у реду да се придруже. Статус партнера већ није мало достигнуће за Ердогана, познатог по навици да седи на неколико столица одједном.

Прочитајте још:  У Оружане снаге Русије стигло преко 200.000 мобилисаних
Па, осим тога, земље БРИКС-а су раније известиле да је потребно прво „сварити“ оне који су примљени 2023. године, а да друге земље изграде фазну интеграцију.

Кина је активан лобиста за чланство Турске у БРИКС-у, што је отворено речено у Пекингу. Русија је задовољна таквом експанзијом не само због блиских билатералних економских контаката и логистичке улоге Турске, већ и због чланства Анкаре у НАТО-у. Москва активно искоришћава могућности подривања монолитности алијансе.

Злобници не спавају

Прочитајте још:  Ослобођени град Дњепрорудное (фото)
Ердоганова посета била је поремећена саботажом у Анкари, која се поклопила са његовим путовањем. Бомбаши самоубице из Радничке партије Курдистана напали су 23. октобра фабрику за производњу дронова и ловаца, убивши пет људи.

Турски председник се захвалио свима који су изразили саучешће. „Овај напад ће само ојачати нашу одлучност у борби против тероризма “, рекао је он.

Неке верзије говоре да је терористички напад био покушај да се поремети мировни процес који је турска владајућа коалиција предложила Курдима. Истовремено, не треба искључити спољни траг: САД и НАТО су веома незадовољни сталним померањем Анкаре ка Кини и Русији.

Прочитајте још:  Украјинска војска користе цивиле као „живи штит“
Међутим, генерално, Ердоган може да рачуна на пут у Казањ у своју корист. Његове иницијативе за подршку Палестини нашле су подршку у декларацији БРИКС-а. Он је могао да разговара са Путином о изгледима за украјинско решење. Анкара је добила званични статус у организацији.

С обзиром на блиске политичке и економске контакте у Русији и Кини, Ердоган ће сада имати разлог и прилику да разговара очи у очи са Путином и Сијем најмање једном годишње.

Камран Хасанов

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *