Руска влада одобрила уговор: Србија ће моћи да извози без царине на тржиште од 183 милиона људи

1
путин

Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ Gerard Julien/Pool/Maxppp out)

Руска Влада саопштила је да је одобрила ратификацију уговора о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ). Тај уговор омогућава да Србија може да извози производе без царине на тржиште од 183 милиона људи, колико има у тој Унији.

Како је навела у саопштењу на званичном сајту, руска Влада је одлучила да одобри нацрт савезног закона „О ратификацији Споразума о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и њених држава чланица, са једне стране, и Републике Србије, са друге стране“ и да га проследи на усвајање Државној думи у складу са утврђеном процедуром, преноси Танјуг.




Уговор је потребно да ратификују све државе чланице ЕАЕУ.

Тај уговор ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргизију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Премијерка Ана Брнабић је у октобру прошле године у Москви потписала Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица – Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргистана.

Србији је потписивањем споразума отворен приступ тржишту од 183 милиона људи.




Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина.

Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воћне ракије, 90.000 литара вињака…

Према споразуму који је потписан, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Један од услова за потписивање Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ било је и потписивање Фитосанитарног споразума којим се уређује извоз робе биљног порекла у ЕАЕУ.

Прочитајте још:  Косово и Метохија: Шиптарски сепаратисти Цивилну стражу и Северну бригаду проглашавају за терористичке организације




Годишња робна размена са ових пет земаља чланица Евроазијске уније била је 2018. 3,4 милијарде долара.

Из Србије је извезена роба вредна 1,1 милијарду долара, а увезена у вредности од 2,3 милијарде.

Евроазијска економска унија је основана 1. јануара 2015. године на идеју руског председника Владимира Путина.

Бруто друштвени производ у ЕЕУ је 1,9 трилиона долара, односно 3,2 одсто светског БДП-а, док је незапосленост 5,4 процента.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Руска влада одобрила уговор: Србија ће моћи да извози без царине на тржиште од 183 милиона људи

  1. А шта то да извозимо када је привреда у рукама шпекуланата и банкстерских касирки (
    политичара и неписмених тајкуна ) којима једино иде добро од руке зајмање на терет грађана, нерођеног потомства, пљачка буџета и изоношење опљачканог на којекаква острва.
    Да је тако, а тако је доказ је да Србија увози лук, парадајз, пасуљ … ( и све остало замисливо и не замисливо ) и тиме храни децу коју извози на светску пијацу као једини артикал у време беле куге!
    Али добро да је Русија пружила Србији руку економског спаса, коју би могли искористити у скорије време када банкстерски пренадувани балон пукне под притиском новонаилазећих васељенских зрачења.
    У складу са тим наилазећим временом и песма
    https://www.youtube.com/watch?v=JLTdiZsfjNo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *