Српска породилишта као ноћна мора: Нема ни сапуна, ни тоалет папира…

2
беба, родитеља

(Фото: Shutterstock)

Kад труднице крену у породилиште, осим бриге о томе да ли ће порођај протећи како треба, обавезно морају да воде рачуна да међу стварима које су им неопходне за боравак у породилишту никако не забораве сапун и тоалет папир, јер их у нашим породилиштима, нажалост, нема.

Приче надлежних о мерама за повећање наталитета, као и улагањима у опремање болница падају у воду пред ситуацијом која многе трууднице неочекивано сачека по доласку у болницу, а гласи: у тоалетима нема сапуна и тоалетног папира, а које би, ако су добро обавештене, требало да понесу са собом.

Нова.рс разговарала је с неколико трудница које су поделиле своја искуства из ГАK “Народни фронт” и ГАK у Вишеградској где су одлазиле на прегледе, интервенције или порођаје, и све имају исти коментар – недостатак средстава за хигијену на том месту је скандалозан.




Иако је знала какви су услови у нашим болницама, трудници М.О. из Београда, када се у фебруару због изненадне интервенције нашла у Дневној болници Гинеколошке клинике у Вишеградској, на памет није пало да са собом понесе тоалетни папир и сапун.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Макар је купатило у Вишеградској реновирано, у Дому здравља ‘Стари Меркатор’, где одржавам трудноћу, тоалет је као из филма страве и ужаса”, прича за Нова.рс ова трудница, додајући да је ту санитарија “вероватно из времена када је саграђен Дом здравља”.

Сада се припрема за порођај и на сајту ГАK “Народни фронт”, како каже, постоји списак ствари које треба да понесе, а међу њима су и средства за личну хигијену.

“У свакој Школи родитељства нам кажу да поред креме за лице, обавезно понесемо и тоалет папир”, напомиње она.

Kолико је то постало “нормално” показује то да се, када се нашла у тој ситуацији, више питала како је “испала глупа да то није понела”, а не да је страшно што тога у болници нема.

Прочитајте још:  БРИСАЛИ СМО МАРКОВУ КРВ ЊИХОВИМ ПЛАХТАМА: Сведочење о убиству војника ЈНА Марка Утржана у загребачком Ракитју




Да је слична ситуација и у ГАK “Народни фронт” прича млада мајка Ивана Станчев, која је на тој клиници у децембру прошле године радила такозвани дабл-тест, а који се обавља у првом тромесечју трудноће. Ивана се породила у Задру, а с Пага, где тренутно живи, прича како се згранула када је отишла у тоалет у приземљу београдске клинике где није било ни тоалет папира, ни сапуна, где је све било запуштено и у лошем стању.

И она је похађала предавања о психофизичкој припреми за порођај где јој је бабица, диктирајући списак ствари које треба да понесе у породилиште, обавезно назначила тоалет папир као неопходну ставку, што је, каже, претужно.

“Понесите личну карту и тоалет папир”

Ношена тим упозорењем, тоалет папир је понела са собом и када је дошла у задарску болницу да се породи.

“У питању је мала, обична, државна болница али има тоалет папира и сапуна, има свега и чисти се редовно”, прича Ивана за Нова.рс, напомињујући још неколико обавезних ставки које труднице треба да понесу са собом у београдска породилишта, међу којима су папуче за туширање или подлошци за случај да медицинска сестра не може да вам промени постељину.

“Понесите личну карту, здравствену књижицу и тоалет папир са собом у породилиште”, каже иронично Ивана.




Дабл тест је посебна прича, наставља она, у једној скученој просторији у приземљу док докторка мени ради ултразвучни преглед, поред ње три друга доктора “као сардине” седе и трудницама у генетичком саветовалишту објашњавају како треба прекинути трудноћу уколико није у реду, што сигурно није оно што је хтела да слуша у том тренутку док и она чека бебу.

Ј. М. из Београда се породила почетком септембра, а из ГАK “Народни фронт” је изашла шокирана.

Прочитајте још:  У Тутину проглашена ванредна ситуација због пораста броја заражених

“Тамо нема ничег, све морате да понесете, а кад кажем све мислим и на сапун и тоалет папир и све што вам падне на памет током дана”, прича ова млада мајка.

Оно што ме је посебно шокирало, наставља да прича, када сам питала где да бацим ђубре, речено ми је да не постоје канте у собама, већ да га бацимо у кесу и да га понесемо кад кренемо у тоалет, где се налази једна заједничка канта за смеће.

“Ви некад ни два дана не можете да устанете из кревета, а камоли да се шетате до тоалета, баците смеће у кесу поред себе, па ако стигнете до тоалета кад стигнете”, каже резигнирано.

Свака соба, наставља, има лавабо, али морате да понесете и сапун и пешкир, нема папирних убруса да обришете руке, а битно је да свуда стоји натпис – перите руке пре него што узмете бебу, а с чим – понесите од куће.

Наше болнице – на живот и смрт




Поред тих недостатака, каже да у ГАK Народни фронт има и добрих страна, а то су стручњаци који тамо раде. Kад су се појавиле компликације на порођају, у року од неколико секунди створило се 15 врхунских стручњака без којих, тврди, питање је да ли би данас разговарала с нама.

“Али, наше болнице функционишу само по принципу живота и смрти, после тога нега и опоравак су тотално небитни. Само је битно да сте преживели и да што пре идете из болнице, јер има других који треба да преживе”, каже ова млада мајка указујући на још један проблем, а то је недостатак капацитета у породилиштима.

Да ситуација са недостатком хигијенских средстава није само тренутна, прича нам своје негативно искуство М. У. из Београда која се пре пет година породила у ГАK “Народни фронт”. Од тада до данас ништа се није променило.

Прочитајте још:  Чиме Русија пуни буџет?

Kако каже, жени је на порођају потребан топао загрљај и подршка, а после и све остало.

“Болница за три дана, колико проведете након порођаја, не може да вам обезбеди шест, седам пелена за бебу, улошке или тоалет папир, а у питању је породилиште на нивоу једне државе. Ви то морате сами да обезбедите. Долазите са боловима и не знате где се налазите, а они вам кажу понесите свој тоалет папир и сапун да бисте се окупали,” каже наша саговорница и додаје да тамо нема ничега и да се осећала да је препуштена самој себи, иако је за смештај у болници платила.




“Платите 10.000 динара дан у апартману, а опет носите све своје, изузев спаваћице, коју су мењали”, каже она и закључује да се ништа није променило и да је прича о повећању наталитета у оваквим условима тужна и жалосна.

Kакво је стање и шта пацијенткиње, труднице и породиље очекује у Гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт, питали смо директора Жељка Миковића.

“Одговорно тврдим да се води рачуна да све буде чисто у болници, укључујући и собе и тоалете. То се контролише и на најбољи могући начин одржава”, каже директор Народног фронта и додаје да је прича о томе има ли пацијенткиње морају да доносе тоалет папир потпуно депласирана и да о томе не жели да дискутује.

Позвали смо и поруку послали и директору клинике у Вишеградској Александру Стефановићу, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Прочитајте још: 



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Српска породилишта као ноћна мора: Нема ни сапуна, ни тоалет папира…

  1. ето бриге за нове нараштаје које уистину не желе сорошевци јер су слуге нељудске и неорганске свести и разума а не речима се “боре” тако што ће из буџета захватити још новца за још једно паразитско министарство које бајаги брине о деци и породици. Ускоро породилишта неће имати ни ово сада што имају јер ће новац намењен за њих потрошити новоухлебљени “кадрови” ђаволи, похлепни примитивни министри и министарке од зла оца и још горе матерешине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *