Ердоган узвраћа – Турски парламент усваја резолуцију о америчком геноциду над индијанцима

0

Индиијанци

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да турски парламент може усвојити резолуцију о геноциду над Индијанцима за време америчке колонизације као одговор на усвајање резолуције америчког Сената о геноциду над Јерменима за време Османске империје.

„Открили смо више од милион докумената о догађајима из 1915. године. Дођите, проучавајте. Говоримо о документима у рукама. Ми такође треба вама да се супротстављамо са истим одлукама нашег парламента. И ми ћемо то радити. Зар се може ц́утати о Индијанцима? То је срамотна историја САД“, рекао је Ердоган телевизији „А хабер“.

Сенат Kонгреса САД усвојио је раније ове недеље резолуцију о потреби да се званично призна и памти геноцид над Јерменима.




Kрајем 19. и почетком 20. века Османско царство вршило је редовне прогоне Јермена. Kонкретно, 1915. године је, према подацима бројних историчара, убијено више од 1,5 милиона Јермена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Геноцид над јерменским народом у Османском царству признале су 23 државе, као и Европски парламент и Светски савет цркава.

Турска традиционално одбацује оптужбе о геноциду над Јерменима и крајње неадекватно реагује на критике по том питању. Анкара инсистира на одбацивању израза „геноцид“ у вези са догађајима из 1915. године, наводец́и да су њихове жртве били и Јермени и Турци.

Турска такође позива на стварање међународне комисије историчара у циљу проучавања архивских докумената доступних у земљи, ради израде објективног приступа догађајима из периода Првог светског рата.

Вебтрибуне



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *