Бурну утакмицу приватних и државног издавача додатно рапламсали бесплатни уџбеници

0

(Фото: Глас Јавности)

Из којих уџбеника ће основци учити следеће године бираће се наредних месеци. Бурну утакмицу приватних и државног издавача ове године додатно су распламсали бесплатни уџбеници које је на терен убацила Фондација “Алек Кавчић” у сарадњи са Заводом за уџбенике.

Од изума, патента, преко судског спора у САД, и вишемилионске одштете, Александар Кавчић стигао је и у причу о бесплатним уџбеницима у Србији. Део новца од одштете поторшио је на уџбенике, за сада за трећи и седми разред који бесплатно могу да се преузму са сајта његове фондације.

“До сада имамо око 100.000 скинутих уџбеника, циљ је да се цела основна школа, сви уџбенички комплети који покривају обавезне предмете поставе на сајт”, каже Александар Кавчић.



Наредних месеци школе бирају уџбенике за трећи, четврти, седми и осми разред, за сада без става о могућности да се одлуче за бесплатне, дигиталне уџбенике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ја сам, пре свега, за фер утакмицу када су у питању издавачи и да они најбољи уџбеници се и користе у школама”, каже Милан Луковић, директор ОШ “Филип Филиповић”.

“Ове године чекамо одлуку Министарства, односно саопштење Министарства и тако ћемо се и понашати”, каже Милко Иконић, директор ОШ “Вук Караџић” из Чачка.

Удружење које окупља 15 приватних издавача тврди да су Кавчићеви уџбеници само наизглед бесплатни. По таквим књигама у пе-де-еф формату, наводе, не може да се пише што значи да следи трошак штампања.

“Господин Кавчић када је желео да помогне родитељима у Србији и обезбеди бесплатне уџбенике није се довољно информисао, није проучио постојећи Закон о уџбеницима, Закон о ауторским правима, порески закон”, каже Нада Осмајић, председница Скупштине Удружења издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије.

Прочитајте још:  Нове мере ступају на снагу: Затварају се студентски домови, кафићи...

Наглашава да се свако скидање пе-де-ефа, а који се, како каже, као такав не може користити за учење, подразумева и да аутору који је написао тај уџбениик платите.



“Ми имамо уговоре са својим ауторима, поштујемо ауторска права, аутори су написали уџбенике, не само аутори, илустратори, преламачи, све је то плаћено, све је то регулисано уговором. Не разумем да се ово питање потеже, потеже га неко ко уопште нема увид у уговоре. Мислим да издавачи који критикују треба да брину о својим ценама”, каже Кавчић.

Слободно тржиште, додаје професор Кавчић, дало му је легитимно право да за нула динара понуди уџбенике.

У Министарству просвете наводе да је свака идеја која је у оквирима Закона о уџбеницима прихватљива, али је потребно системско решење.

“Да ли је могуће спровести једну ад хок идеју на начин на који је господин Кавчић изнео, износи већ недељама у Србији ја нисам уверен, али јесам отворен да се на ту тему свакако разговара са свима онима који су главни актери у тој причи”, каже министар просвете и технолошког развоја Бранко Ружић.

А један од кључних актера родитељи, сваког септембра за један комплет књига, у зависности од разреда издвајају до 12.000 динара.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *