Академска студија открива да су високотехнолошке елите у својој „класи“ различитој од остатка човечанства

1

Академска студија коју су спровели истраживачи из САД и Немачке закључила је да се високотехнолошке елите потпуно разликују од свих осталих људи на планети и могу бити смештене у своју класу.

„Наше истраживање доприноси смањењу истраживачког јаза у друштвима са растуц́им неједнакостима“, напомињу аутори студије са два немачка универзитета и Института за међународне студије Ралпх Бунцхе у Њујорку.

Истраживање се фокусира на анализирање језика који се користи у близу 50.000 твитова и других изјава на мрежи од стране 100 најбогатијих припадника техно-елита које је навео Форбс.




Истраживачи закључују да припадници високотехнолошке елите попут Марка Закерберга и Била Гејтса показују ‘меритократски’ поглед на свет, што значи да богатство не виде као извор свог утицаја или успеха, вец́ верују да су им урођене способности и више алтруистична уверења омогуц́ила да постигну моћ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Откривамо да 100 најбогатијих чланова технолошког света открива препознатљиве ставове који их одвајају и од опште популације и од других богатих елита“, наводи се у студији.

Откриц́а показују да елите из високе технологије доследно говоре о веровању у демократију, филантропији и помагању да свет постане боље место за друге људе.




„Ипак, њихов положај у демократском систему је контрадикторан – као резултат њиховог огромног богатства, они имају несразмеран утицај на начин на који се троши дискрециони приход“, примец́ују истраживачи.

Истраживачи су открили да језик који користе техно-елите редовно укључује речи као што су „заслуга“, „различит“, „одличан“, „вредност“, „врлина“, „предност“, „супериорност“, „вреди“, „савршен”, ”важно” и “значајно”.

Истраживачи такође примец́ују да „технолошку елиту у Марксовом смислу могу сматрати „класом за себе“ – друштвеном групом која дели одређене погледе на свет, што у овом случају значи меритократска, мисионарска и недоследна демократска идеологија.“

Прочитајте још:  Бела кућа прави план за вакцинацију деце од 5 до 11 година




Истраживачи су приметили да је студија имала ограничења, иронично због чињенице да нису могли да приступе језику који користи свих 100 водец́их чланова технолошких елита јер је Твитер забрањен у Kини.

Твитер налозима којима су могли да приступе такође би могли да управљају професионалци за односе с јавношц́у и очигледно су јавне пројекције о томе како технолошка елита жели да о њој размишља широка јавност, стога је језик који се користи можда „стратешки“.

Ипак, откриц́а на неки начин објашњавају зашто су елите из високе технологије толико склоне да цензуришу и деформишу оне који имају ставове о свету у супротности са својим.

[table id=1 /]



Превод: Српски Гласник

zvor: Summit News

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Академска студија открива да су високотехнолошке елите у својој „класи“ различитој од остатка човечанства

  1. sve je stalo u ovaj pasus:

    Твитер налозима којима су могли да приступе такође би могли да управљају професионалци за односе с јавношц́у и очигледно су јавне пројекције о томе како технолошка елита жели да о њој размишља широка јавност, стога је језик који се користи можда „стратешки“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *