Украјина: тамна страна сурогатног материнства

0
русија , сурогат

Срећа овде, врло близу, лежи у колевци. Међутим, Кристоф још увек не може веровати у то. Син Албан, који се родио пре пет недеља, сада је с њим, али његов отац и даље немирно корача по дневној соби сеоске куће у Тулузу. У његово глави још промичу слике са пута дугог хиљадама километара заједничка борба са супругом Соњом. „Данас смо, наравно, срећни. Бити код куће је такво олакшање, али … ” Дошао је ковид са мноштвом трагичних последица. Пандемија је подигла прави зид између родитеља и сина због санитарних ограничења, дипломатских питања и комерцијалних ситница. Кристоф и Соња су успели да се пробију сами (скоро).

Албан се родио захваљујући сурогат мајци у Кијеву. Током посљедњих пет година, Украјина је постала прави елдорадо за парове који су изгубили наду да ће имати децу. Репродуктивне технологије су дозвољене у Украјини 2002. године за хетеросексуалне парове који могу да потврде своју неплодност. Све ово привлачи странце, посебно након одлуке Индије и Тајланда да такве услуге учине доступним само својим грађанима од 2015. године. У недостатку јасног и детаљног законодавства, сурогат мајчинство је постао посао у којем најбољи могу коегзистирати с оним најгорим.

Званичних статистика у овој области нема, али стручњаци говоре о потписивању око 3.000 – 3.500 уговора годишње између родитеља и специјализованих украјинских клиника (њих има педесетак). Уговор у просеку износи од 40.000 до 60.000 евра, од чега 15.000 (50 просечних украјинских плата) од њих добија сурогат мајка. Каталози нуде и „класичне“ уговоре и ВИП опције са неограниченим бројем покушаја и гаранцијом повратка кући са дететом. Понекад је чак дата могућност избора пола.

«Озбиљне компликације»
Кристоф и Соња у почетку су били против сурогат материнства. Посебно због његовог „комерцијалног аспекта“. Међутим, после 11 година неуспешне хормонске терапије и вештачке оплодње, пар је почео да размишља о усвајању детета. Ипак, пријатељи пријатеља испричали су им о сопственом искуству сурогатства у Украјини на чувеној клиници BioTexCom. „Сјајно. Све је прошло одлично.“ Задовољство није јефтино: 40.000 евра за ВИП уговор. Кристоф зарађује око 2.500 евра месечно на менаџерској позицији у комерцијалном пољу, а Соња добија 1.700 као учитељица. Међутим, имали су уштеђевине. А сан да ће једног дана успети да имају дете им је дао крила.

У марту 2019. године отишли ​​су у Кијев да однесу замрзнуте јајне ћелије на BioTexCom, које би потом требало да буду пресађене сурогат мајци (клиника не дозвољава директан контакт с њом). За разлику од Сједињених Држава и Канаде, у Украјини пар не бира жену која би требало да роди дете. Ово је мало охладило Кристофа и Соњу, али они су себи рекли да таква удаљеност може бити и добра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Василије Ђ. Крестић: О одлукама Синода

Све се обавља на даљину, а пар је о раду по њиховој жељи био обавештен путем електронске поште. Први покушај: сурогат мајка је чекала близанце. Фетус се развио и нада је расла, али једне вечери средином јула стигла је порука о „озбиљној компликацији“. Након 4,5 месеца, трудноћа је морала да се прекине због „здравља сурогат мајке“, како је наведено у BioTexCom. Кристоф и Соња нису знали шта да раде. Контакт са клиником није био могућ.

Родитељи су имали жељу да уложе жалбу на одлуку, али су се плашили да угрозе цео план. „Осјећали смо се као таоци.“ Смирили су се кад је за мање од месец дана клиника направила још један покушај. Пар је затражио од BioTexComа да оплоди само један ембрион, али украјински стручњаци су одлучили да треба три. Два су успела. Победа. Близанци су требали да се роде, али је BioTexCom одлучио да уклони један плод током првог тромесечја како би се „смањио ризик“. Кристоф и Соња су за то сазнали тек после рођења Албана, а ове информације су их шокирале. Да ли се клиника заиста бринула о здрављу сурогат мајке или су се једноставно бојала да ће морати финансирати другу трудноћу у случају компликација? Све је то покривено велом тајности.

Рад ван очију јавности
Потребно је напоменути да се и положај сурогат мајки у земљи редовно критикују, како од стране конзервативних противника ове праксе, тако и од феминисткиња. „Жена која носи дете нема никаква права и јавно мњење се према њој односи врло лоше“, каже Марија Дмитриева из групе Feminism.ua. Дакле, украјинско законодавство не пружа никакву заштиту овим женама које морају да прођу тешку, па чак и опасну хормонску терапију. Једини услов је да потенцијална сурогат мајка већ треба да има своју децу. О свему осталом одлучује клиника.

«Сурогат мајка мора знати своја права, као и здравствене ризике пре, током и после трудноће.» Њена права, као и њене обавезе (да једе добро, да не ступа у полне односе итд.) треба да буду назначене у уговору с клиником“, каже адвокат Сергеј Антонов, специјализован за репродуктивну медицину. «У агенцијама које испуњавају такозване америчке стандарде, правна помоћ сурогат мајкама је један од прелиминарних услова. Али у другим организацијама то није увек случај. »Жене се могу наћи у позицији да су остављене на милост непоштених посредника, да буду суочене с обманом и малтретирањем, односно да падну у замку у похлепних власника клиника. Сурогат мајчинство се за неке од њих завршава физичком и психичком траумом.

У почетку, Кристоф и Соња нису видели ту тамну страну сурогат материнства у Украјини. Без обзира на то, осећали су одређену конфузију у погледу радних метода BioTexComа, које понекад нису биле транспарентне. Постепено, у групама, које су формирали такви парови на WhatsApp -у људи су почели да говоре слободније, а скандали у вези са клиникама су изашли на површину.

Прочитајте још:  Запад више нема стратешку политику

Институција припада Алберту Точиловском, инжењеру који је пре радио у ноћним клубовима у Молдавији. Показало се да је умешан у случајеве утаје пореза и кријумчарења људи, као и у бројним другим скандалима. Велику буку произвела је ситуација са италијанским паром, чије је дете дато на усвајање по повратку у земљу. У Италији постоји закон да деца рођена од сурогат мајки морају проћи за ДНК анализу, а показало се да беба није имала ни генетске трагове наводних родитеља, што је изазвало сумњу да се ради о незаконитим активностима. „Још увек не знамо ко је за ово крив. Сперма се могла мешати овде у Украјини, али и у Италији. Ово је неуспех за нас. Али ми смо спремни да им понудимо нову сурогат мајку бесплатно “, каже Алберт Точиловски.

«Украјина је сву одговорност пребацила на нас»
Вреди се подсетити и случаја Бриџет из 2016. године, детета са отеклим мозгом, одмах по рођењу. Сазнавши да је ћерка само у вегетативном стању, амерички родитељи захтевали су да се искључе уређаји који су је одржавали у животу. Међутим, по украјинским законима је то забрањено, а беба је наставила да живи супротно свим прогнозама. Родитељи су послали писмо амбасади са молбом да дете дају на усвајање. Без обзира на то, украјински закон није признао овај документ. У BioTexCom-у су се у почетку правили да не знају ништа о овом инциденту, али су онда признали да је пар заиста користио њихове услуге. „Направили смо грешку. Нисмо знали да је могуће овластити америчку амбасаду како би обавезали родитеље да признају дете “, каже Точиловски. Према његовим речима, сада се он активно бори за усвајање ове бебе у Украјини.

Кристоф и Соња били су уплашени због ових случајева, али су тражили и олакшавајуће околности за клинику. Једино значење за њих било је скорашње рођење сина, чији су развој могли да посматрају преко ултразвучних слика. Међутим, онда их је дочекао још један ударац: коронавирус је 13. марта присилио Украјину да саопшти да затвара своје границе.

Налазећи се на 3000 км од места рођења детета, Кристоф и Соња су се упустили у невероватну борбу, заједно са стотинама других парова. Украјина је дозвољавала странцима улазак на своју територију, само ако је њихова земља послала одговарајући захтев. Француска је, као и многе друге државе, то одбила. Разлог: одлука о могућности преласка границе суверено је право Украјине и не односи се на трећу земљу. „Украјина је све пребацила на нас“, каже један европски дипломата.

Прочитајте још:  Заробљени плаћеници - Вашингтон у конфузији

Ситуација је почела да измиче контроли, тако да је BioTexCom крајем априла објавио видео запис који је, према речима клинике, осмишљен тако да изазове реакцију дипломата из целог света. На њему су гледаоцима приказане 40 плачућих беба у провидним колевкама у дневној соби великог хотела, о којима су се бринуле професионалне медицинске сестре. „Срце ми се ломи од тога како тој деци недостају родитељи“, каже једна од њих, хвалећи то што ради њена клиника, док родитељи који су заглавили у иностранству не могу добити своју децу.

Непријатан посао
У Украјини је видео изазвао шок, јер је створио утисак да се земља претворила «у фабрику за производњу деце за богате странце». «Данас многи мисле да је све ово заправо била провокација BioTexCom-а, јер је позорница била намештена», рекао је адвокат Сергеј Антонов. «Децу су, наиме, окупили на једном месту да покажу ефикасност клинике. Реклама је била изузетно цинична, а деца су приказана као роба спремна за продају.»

Видео је изазвао у Кијеву сукоб и питање: да ли је потребно забранити сурогат материнство за странце? Или га можда чак и потпуности укинути? Никола Никола Кулеба, опуномоћеник председника Украјине за права деце, 14. маја 2020. категорички се успротивио „објективизацији детета и његовом представљању као робе“. Неколико дана касније изјавио је да је цео сектор постао „неконтролисан“. Влада је због свега интервјуисала амбасаде: код већине сурогат материнство је изазивало недоумицу. „Како су власти могле да виде, деца су била добро збринута“, био је изненађен заменик директора BioTexCom-а, Олег Тутела, заборављајући да појасни да је сваки дан детета у хотелу коштало родитеље 25 евра.

Осећајући се безнадежно, Соња и Кристоф одлучили су да оду у Кијев без претходног одобрења. Авантура коју је организовала украјинска агенција достојна је филма о Бонду (за њу су, узгред, наплатили 2.000 евра): лет из Руаисиа до Минска, прелазак границе пешке, путовање аутомобилом до Кијева 15. маја. За све ово време од њих се никада није тражило да покажу било какав документ …

Њихове патње престале су када су, након обавезног двонедељног карантина, ипак примљени на клинику. Међутим, клиника BioTexCom је поново показала комерцијални цинизам, јер их је замолила да их сними заједно са сином … и да, наравно, кажу неколико лепих речи о институцији. За ту рекламу им је обећано 2.000 евра. Кристоф и Соња су са гнушањем то одбили, а затим кренули на повратничко путовање са дететом.

Превод чланка: En Ukraine, le côté obscur de la GPA, Le Mnde

Превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *