Kина би Црногорцима могла да заузме луку Бар, део територије, можда чак и железницу

1
једна, гора, општина, попис

Foto: Depositphotos, natanaelginting

У току су преговори са Kинезима о одлагању отплате главнице, која је требало да почне у лето ове године. Такође преговара се са институцијама ЕУ да овај кредит рефинансирају јефтинијим европским кредитима. У међувремену су се грађевински радови наставили споријим темпом. Међутим, оно што је спорно – у случају спора са Kинезима, црногорски парламент не арбитрира. Према кинеским судовима – ако је незадовољна динамиком плац́ања, Kина би могла да захтева плац́ање целокупне главнице. Могли би да заузму луку Бар или део територије, па можда чак и железницу.

“Више од 90 одсто пута је готово и до краја године би требало да буде готова ова најзахтевнија деоница. Мислим и да ће се наћи начин да се испреговара одлагање отплате главнице”, казао је Милатовић у гостовању на ХРТ-у.

Додао је како постоји и интерес од стране Европске уније да се кредит рефинансира како би се вратио кинески дуг.




Милатовић је поновио, како преноси портал ХРТ-а, да није добро што је кредит узет у доларима. Изразио је наду да ће Црна Гора бити следећа нова чланица ЕУ, при чему Хрватска може одигради значајну улогу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сведени на авио-дестинацију

Милатовић је нагласио да је Црна Гора, управо због недостатка аутопута сведена на то да буде искључиво авио-дестинација, преноси ХРТ.

Министар је навео да је оптимиста када је у питању предстојећа сезона, јер се ситуација с коронавирусом стабилизовала, а ускоро ће кренути и масовна имунизација.

“Улазак у Црну Гору је слободан за пограничне земље: Хрватску, БиХ, Србију, Албанију и Kосово и Сјеверну Македонију. Баланс између економије и здравља је јако важан, нарочито за земље које су усмерене према туризму. Врло смо тешко преживели прошлу годину, просечна нето плата је око 530 евра, економија је пала више од 15 одсто. Влада доноси пети сет мера за помоћ предузетништву”, казао је.

Прочитајте још:  Лукашенко:Боље да се не зезате с нама




Издавање обвезнице од 750 милиона евра Влади је дао “кисеоника” да се издржи наредни период, додао је Милатовић.

“Морамо бити оптимисти”, закључио је.

Руси битан фактор

Говорећи о продају црногорских некретнина Русима казао је као су Руси битни део економије. Важније је, каже, унапредити демократизацију и правила игре, те да сви у регији морају разговарати како би пронашли боља решења.

Свети Стефан, казао је – није продат, већ дат у закуп, а мештани и инвеститори су у преговорима како би плаже отворили и за грађане.

Милатовић је изразио задовљство састанцима с успешним хрватским привредницима и министрима Здравком Марићем и Томиславом Ћорићом. Данас ће се састати с министарком туризма Николином Брњац.

Жеља им је, како је казао, представити визију нове црногорске владе у циљу унапеђења односа.

[table id=1 /]



TANJUG, HRT

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kина би Црногорцима могла да заузме луку Бар, део територије, можда чак и железницу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *