Турска подиже зидове да се одбрани од избеглица из Авганистана

0

Мигранти из Турске покушавају да се докопају Европе (Фото АП - Е.Г.)

Одлука Америке да се повуче из Авганистана изазвала је велику забринутост у земљама централне Азије, као и у Ирану и Турској. Ситуација се мења из дана у дан, а земља је на ивици грађанског рата. Пошто талибани поново освајају власт многи грађани покушавају да нађу спас у суседним земљама у настојању да се касније домогну безбедног живота негде у западној Европи.

На удару су се пре свих нашли суседни Таџикистан и Узбекистан, али тај талас се већ осећа и у Ирану и Турској. Најновија збивања у Авганистану изазивају забринутост и у Москви, у којој се плаше да ће то подстаћи „извоз” тероризма и наркотика.

„Нестабилност коју изазива нови мигрантски талас заједнички је проблем исламских земаља у региону. Ми ћемо унапредити сарадњу како бисмо обезбедили стабилност и зауставили избеглички талас из те земље која је у дубоком превирању”, речено је током разговора председника парламената Ирана и Турске Мохамеда Бахер Халибафа и Мустафе Шентопа током недавног сусрета у Техерану.

Медији у Турској тврде да је избеглички талас из Авганистана увелико „запљуснуо“ Анадолију и да ће то бити највећи удар после сиријског мигрантског цунамија пре десет година. У влади истичу да ситуација још није драматична, али се масовни поход бескућника не може искључити, јер су се многи грађани у Авганистану већ нашли на удару талибана. Уједињене нације упозоравају: половини од 39 милиона Авганистанаца потребна је помоћ и позивају међународну заједницу да тој земљи хитно пружи финансијску помоћ. Тај апел је засад остао без одјека.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Анкара је већ упутила војна појачања на границу према Ирану. То подручје се стално надзире из ваздуха, као и преко електронских камера. Поред појачаних војних патрола и жандармерије, у мобилном стању су и сеоски чувари, који иначе надзиру кретања у региону. Турска сада убрзава радове на подизању граничног зида према Ирану (раније је то урађено ка Сирији и Ираку) како би лакше пратила кретања миграната. У Анкари се страхује да ће с бескућницима стићи терористи и кријумчари наркотика, који су веома активни у Авганистану.

Прочитајте још:  СЕВЕРНИ ТОК 2? ГОТОВО ЈЕ! Европа стаје уз Русију, притисци и уцене САД неће проћи!

Анкара је понудила да после повлачења САД и НАТО-а задржи своје војнике на аеродрому „Хамид Карзаи” у Кабулу како би се избегла међународна изолација Авганистана. То није случајно. Турска је већ дуже присутна у тој земљи и у сарадњи с Пакистаном – који је, како се верује, савезник талибана – покушава, засад без видљивих резултата, да посредује између владе у Кабулу и екстремиста. Председник Ердоган и на тај начин жели да покаже да је незаобилазан фактор у региону и да ојача своје позиције у алијанси које су пољуљане због куповине руских ракета С-400. Према најновијим сазнањима, талибани му не верују и траже да се и турски војници повуку из Кабула.




Турске дипломате сада покушавају да успоставе директан контакт с талибанима. „Ја ћу ускоро можда бити у позицији да примим њиховог лидера”, изјавио је председник Ердоган у интервјуу локалним ТВ станицама. Он је потврдио да Турска за сваки случај подиже нове и ојачава постојеће бетонске барикаде према источним суседима.

„Уколико талибане не ставимо под контролу неће моћи да се успостави мир у Авганистану”, изјавио је он и додао да „Турска није гостионица поред друма за смештај избеглица. Пратимо ситуацију, анализирамо и одређујемо своје потезе”, изјавио је и додао да Анкара већ зауставља избеглице које немају право на азил.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу позвао је земље чланице Организације за договор о колективној безбедности (Русија, Јерменија, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан) да буду у приправности како би могле да се суоче с терористима и шверцерима наркотика, пошто талибани поново преузимају власт.

Прочитајте још:  МИГРАНТИ НАПАЛИ СВЕТИЊУ: Направили хаос у цркви Светог Ђорђа (узнемирујући фото)

Турска изнова упозорава Европску унију да се благовремено припреми за нове изазове како не би „поново била затечена”, као што је то био случај у време избијања сиријске и либијске мигрантске кризе. Америка се сада држи по страни и очекује да у првој фази избеглички терет на својим леђима понесу земље региона.

[table id=1 /]



Војислав Лалић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *