Почиње увођење 5Г мреже у Србији

0

Телекомуникациони сектор у Србији један је од најпрофитабилнијих и најуспешнијих са сталним годишњим улагањима од више стотина милиона евра. Директор Ратела, Владица Тинтор, наводи да је квалитет услуга ове године драстично побољшан, а да се наредне године очекује почетак реализације 5Г мреже.

„Резултати су врло обећавајући. Приходи у сектору телекомуникација су 1,7 милијарди евра. То су огромни износи, који достижу од три и по до четири одсто БДП-а. Због тога је то један врло битан сектор за Србију“, рекао је Владица Тинтор гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Према његовим речима, што се 2019. године тиче, најважније је истаћи константно инвестирање у телекомуникациони сектор. Примера ради, 2018. инвестиције су износила више од 350 милиона евра, што је било повећање од 20 одсто у односу на 2017. Сличан тренд је и ове године.




Тинтор наводи да се баш због тих инвестиција овај сектор стално унапређује, па су ту и нове услуге, попут ВОЛТЕ (Voice over Long-Term Evolution) – уобичајени разговор телефоном са много краћом успоставом и бољим квалитетом везе – а уведена је и услуга е-сим, која подразумева да не постоји више физичка сим картица, већ да све иде електронски.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Развој нових технологија довео је и до неминовног „одумирања“ фиксне телефоније, која из годину у годину бележи све мање корисника.

„Погрешно би било, међутим, закључити да оно што је уложено у фиксну телефонију пропада. Напротив, та инфраструктура се данас користи за интернет, пренос мултимедијалног садржаја“, истиче директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге.

Прочитајте још:  Белта: У Србији је опозиција током протеста блокирала међународни аутопут код Београда

Са друге стране, квалитет услуга мобилних оператера је драстично побољшан прошле године.

„Јако је занимљиво да када се упореде резултати са протеклом годином, у којој је квалитет услуга три мобилна оператера забележио између 59 и 63 од 100 индексних бодова, ове године су ти резултати много бољи – између 70 и 85 поена, што показује да је квалитет мобилне телефонија на високом нивоу“, наводи Тинтор.




5Г мрежа важна за грађане, пресудна за привреду 

Директор Ратела каже да наредне године очекује настављање инвестиција и даље унапређивање услуга, а међу њима ће свакако бити и 5Г мрежа.

„То је даље унапређивање мреже, а ми као крајњи корисници ћемо са 5Г мрежом имати бржи интернет. Међутим, 5Г мрежа није настала само због тога, већ и због подршке привреди, која ће имати велике користи од ње. Пре свега ту говоримо о сектору ауто-индустрије, пољопривреде, пројеката попут безбедних и паметних градова“, објашњава Тинтор.

За тако нешто је потребна адекватна инфраструктура на којој се ради.

„Потребна је оптичка инфраструктура која ће повезивати базне станице, а што се тиче фреквенција ми заједно са другим државним органима припремамо тендер за 5Г технологију тако да ће све бити спремно“, истакао је Тинтор.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *