Вакцинисани људи шире корона вирус баш као и невакцинисани.

0

(фото: Регнум.Ру)

Велики немар власти низа земаља био је у томе што у прорачунима обуздавања ширења заразе корона вирусом нису узели у обзир вакцинисане, који често постају активни носиоци опасног патогена, др Гунтер Кампф. са Немачког института за хигијену и медицину животне средине пише о томе у чланку објављеном 29. новембра у Ланкет-у .

„Очекивало се да је уз високу стопу вакцинације против КОВИД-19 ширење корона вируса требало да се смањи смањењем броја могућих извора заразе и да на тај начин доведе до ублажавања епидемиолошке ситуације“, истиче Кампф.

Међутим, недавни подаци показују да епидемиолошки значај вакцинисаних против корона вируса расте. У Уједињеном Краљевству, тврди се да је стопа секундарне инфекције у домаћинствима у којима је извор патогена потпуно вакцинисан, заразе домаћинствима, слична ширењу вируса у домаћинствима у којима је извор невакцинисан – 25% за вакцинисане људи наспрам 23% за невакцинисане особе.

У 12 од 31 случаја инфекције корона вирусом у оквиру истог домаћинства где су сви чланови вакцинисани, извор инфекције се може повезати са потпуно вакцинисаним оригиналним носиоцем. Истовремено, вршно вирусно оптерећење се није мењало у зависности од статуса вакцинације или соја патогена.



Као потврду својих речи, стручњак се позвао на чланак објављен 29. октобра у Тхе Ланцет-у , у којем је један број лекара истакао да је стопа ширења заразе корона вирусом у британским домаћинствима тек нешто нижа међу вакцинисаним него међу невакцинисаним. . С тим у вези, стручњаци су истакли да „ иако су постојеће вакцине и даље ефикасне у превенцији озбиљних болести и смрти од ЦОВИД-19 “, како су показали њихови резултати, „само вакцинација није довољна да спречи све случајеве преношења Делта варијанте у домаћинствима у којима изложеност вирусу је блиска и дуготрајна .”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Бајинобаштанин прва жртва короне у Златиборском округу: Пре инфекције вирусом био хронични болесник

Тако се у Немачкој, пише Кампф, позивајући се на податке Института Роберт Кох, од 21. јула 2021. прикупљају подаци о симптоматској инфекцији корона вирусом међу потпуно вакцинисаним грађанима (тзв. вакцине-ассоциатед инфекције). У време почетка посматрања, они су били око 16,9% код пацијената старијих од 60 година.

Овај однос се повећавао сваке недеље и 27. октобра износио је 58,7%, што је јасно указивало на све већу релевантност потпуно вакцинисаних људи као могућег извора преношења патогена.

Слична ситуација је примећена у Уједињеном Краљевству. Тамо је између 39. и 42. недеље међу грађанима старијим од 60 година откривено укупно 100.160 случајева заразе корона вирусом. Од тога је вакцинисано 89 хиљада 821 особа (89,7 одсто), док 3 хиљаде 395 (3,4 одсто) није вакцинисано, рекао је Кампф, позивајући се на податке Агенције за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства .

Недељу дана раније, инциденција ЦОВИД-19 је била 100 хиљада већа у подгрупи вакцинисаних у односу на подгрупу невакцинисаних у свим старосним групама од 30 година и више.

У Израелу је пријављена болничка епидемија која је захватила 16 здравствених радника, 23 пацијента и два члана њихових породица. Његов извор био је пацијент потпуно вакцинисан против коронавируса. Истовремено, степен вакцинације код подложних овој инфекцији (151 здравствени радник и 97 пацијената) износио је 96,2%. Пет особа је страдало од епидемије, остали вакцинисани су у већини случајева претрпели тешку болест. Истовремено, код два невакцинисана заражена болест је била блага.

Поред тога, амерички центри за контролу болести класификују четири од пет земаља са највишим стопама вакцинације у популацији (99,9 – 84,3%) као земље са високим стопама вируса.

Прочитајте још:  ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије?

„Многи доносиоци одлука верују да се вакцинисани можда не сматрају извором ширења корона вируса. Чини се крајњим немаром да се вакцинисана популација не сматра могућим и значајним извором ширења узрочника при одлучивању о мерама контроле јавног здравља“, закључио је Кампф.

Извор: Васељенска ТВ/Регнум РУ.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *