Дигитално одмотана мумија стара 3.500 година, ево шта је откривено

0

(фото:Профимедија)

Научници из Каира успели су да дигитално одмотају 3.500 старо мумифицирано тело египатског фараона Аменхотепа и открију до сада непознате детаље о њему.

Користили су неинвазивну дигиталну технологију скенирања и уз помоћ тродимензионалне компјутеризоване томографије (ЦТ) проучили унутрашњост мумије.

Подаци до којих су истраживачи дошли говоре да је фараон имао уску браду, мали нос и коврџаву косу. Занимљиво је и то да је фараон и после 3.500 година има запањујући добро очуване зубе.



Осим чињенице да је његово тело добро очувано после толико времена, откривен је и раскошан накит с којим је фараон сахрањен, а научници до сада нису отварали и одмотавали ову мумију, са цветним венцима и занимљивом дрвеном маском за лице, како не би оштетили украсе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оригинална гробница Аменхотепа никада није пронађена, пише ББЦ.

Његово мумифицирано тело је откривено 1881. године на локалитету у Луксору где су сакривене мумије краљева и племића, а тренутно се налази у Египатском музеју у Каиру.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *