Сарајевска полиција искључује Еуро 2 возила из саобраћаја

0

(Фото: CC0 / Pixabay)

Сарајевска полиција искључује из саобраћаја возила која по европским еколошким нормама задовољавају Еуро 2 норму, саопштила је Влада Кантона Сарајево. Издата препоруке за грађане због изразито загађеног ваздуха.

“У складу са Интревентним мјерама и препорукама о поступању у стању Узбуна – припрадници МУП КС, заједно са Кантоналном инспекцијом раде контролу возила у саобраћају. Возила са Еуро 2 нормом бивају искључени”, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.



Сарајево је и данас престоница са највећим загађењем ваздуха у свету, преноси Кликс.

Одређене су, поред забране кориштења возила са Еуро 2 нормом, и друге мере као што је забрана коришћења чврстих горива и тешких уља свим особама, као и обустава наставе по потреби.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Влада КС препоручује ношење заштитних маски, те да грађани не излазе из кућа уколико није нужно, не пуше, не усисавају, не пале свеће и друге мере.

Према подацима са мерних станица просечни индекс загађења ваздуха у Сарајеву измерен нешто иза 10 сати износио је 239, што га ставља на прво место најзагађенијих градова на свету.

Највећа загађења забележена су на Скендерији и Маријин Двору. На овим подручјима квалитет зрака и даље носи епитет “опасан”.

Препоруке за грађане

Због изразито погоршаних вредности квалитета ваздуха у Сарајеву, Влада КС огласила се упутама за грађане, а поводом проглашења епизоде “узбуна”.



Како су навели, препоручују обуставу било какве интензивне физичке активности на отвореном. Угроженим категоријама (Деца, труднице, старији, оболели – срца и плућа) саветују смањење на минимум физичке активности на отвореном.

Такође, саветује се зрачење затворених просторија а у кућама где се конзумирају цигарете, наводе, увек је препоручљиво проветравати простор, без обзира на ниво загађења вани.

Прочитајте још:  Друштвене мреже дефинишу свест

“У затвореним просторима не препоручује се конзумирање цигарета, припремање хране пржењем, паљење обичних и мирисних свијећа, усисавање (осим ако је усисивач опремљен са ХЕПА филтером), кориштење кухињске напе”, каже се у препоруци Владе КС.

Обавезна, према Влади КС, је и употреба заштитних маски са ознаком ЕН 149.

“За све особе који обављају посао на отвореном (радници комуналних служби, полиција, поштари, грађевински радници итд.) и који нису обољели од срчаних плућних болести. У аутомобилу пребацити вентилацију на унутарњу циркулацију, повремено израчити простор отварањем прозора. Користити јавни пријевоз”, саветују из Владе КС.

KLIKS.BA



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *