Kисинџер: Након пандемије много земаља ће пропасти

0
план интелигенције

Хенри Кисинџер (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Бивши државни секретар САД Хенри Kисинџер упозорио је да коронавирус може изазвати глобалну економску пропаст која може трајати генерацијама ако се не предузму одговарајуће мере. Kисинџер је у ауторском тексту за Волстрит џурнал написао да би “неуспех могао запалити свет”.

Kисинџер, који је био у администрацији двојице америчких председника (Ричарда Никсона и Џералда Форда), верује да је Бела кућа урадила “солидан посао у избегавању тренутне катастрофе”, али додаје да влада мора радити ефикасно и далекосежно како би победили болест. То је, како каже, битно не само да би повратила поверење Американаца, већ и поверење света.

“Kада се заврши пандемија Цовид-19, установиће се да ће институције многих земаља пропасти. Да ли је ова пресуда објективна и правична, није важно. Реалност је да свет никада неће бити исти после коронавируса”, написао је Kисинџер.

Ипак, Kисинџер не одустаје од либералног модела света у чијем је формирању имао значајну улогу.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kисинџер каже да САД морају брзо радити на проналажењу лека, уложити се у обнову глобалне економије и заштитити “либерални светски поредак”, додајући да “чак ни САД не могу саме да савладају вирус”. Да би се победио вирус, Kисинџер пише да САД морају сарађивати са остатком света.

Он у свом ауторском тексту за Волстрит џурнал нуди три корака које САД морају да предузму како би се снашле у борби против коронавируса и затим стабилизовале економију, а први је проналазак лека.

“Морамо развити нове технике и технологије за контролу инфекције и пропорционалне вакцине код велике популације. Градови, државе и региони морају се доследно припремати да заштите своје људе од пандемије тако што ће се складиштити, кооперативно планирати и истражити на границама науке”, наводи Kисинџер.

Прочитајте још:  Напад на Кримски мост: психолошки ефекат и неизбежан одговор

“Треба заштитити принципе либералног светског поретка”

Следећи корак је “видање рана светској економији”. Он указује на финансијску кризу из 2008. године, рекавши да су тренутни услови још сложенији – због глобалног обима вируса, затварања школа, затварања ресторана и праксе социјалне дистанце.

Kисинџер пише да је потребно развити посебне програме који ће помоћи онима које је ова криза највише погодила и чији су губици највећи.

Kоначно, Kисинџер пише да принципе либералног светског поретка треба заштитити, напомињући да владе најразвијенијих земаља верују у то да треба да се обезбеди “безбедност, ред, економско благостање и правда”.

“Пандемија је подстакла застареле идеје о подизању зидова у доба када просперитет зависи од глобалне трговине и кретања људи. Светске демократије морају да бране и одржавају своје просветитељске вредности”, написао је Kисинџер у ауторском тексту за Волстрит џурнал.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *