Коме одговара хаос на улицама Србије

1
србије

EPA-EFE/YOAN VALAT

Коме одговара хаос на улицама Србије

Посланици група Уједињени, Народна странка, Зелено-леви клуб, Морамо-Заједно и Демократске странке најавили су протесте само дан након што је прошла тродневна жалост проглашена због два масакра која су се догодила у Србији, у само два дана.

Иако није време за покушаје да се туђа патња, трагедија и емоције народа користе зарад политичких циљева, део политичара у Србији овакав начин политичког деловања сматра легитимним.

Тако су се међу бројним захтевима наведних политичких групација провукли и они помоћу којих желе да се промовише управо њихова политичка опција.

Да ствар буде још опаснија, бројни представници и симпатизери дела опозиције  нису се либили чак ни позива на насиље на улицама, па се поставља питање коме заправо, у овом тренутку, одговара стварање додатне напетости и настанак евентуалног хаоса у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нема сумње да је сваки вид окупљања, у овом тренутку, потенцијална опасност за све грађане који у том тренутку буду на улици, а примере како су екстремисти користили овакве прилике имамо по читавом свету.

Француска

Центар Париза децембра 2022.  личио је на ратом захваћену Украјину и то када се на демонстрацијама догодила изненадна пуцњава.

Вилијам М. (69) испалио је најмање осам хитаца код курдског Културног центра и том приликом убио три припадника те заједнице и ранио још четири особе, што је изавало опште нереде у земљи. Пуцњава је била после повод за анархију и сукоб са полицијом.

Тада су мирни људи протестовали, а екстремисти искористили ситуацију и изазвлали сукоб са полицијом. У општем хаосу на улицама није се знало ко кога удара, шта је циљ протеста и зашто су уопште уследили нереди.

Прочитајте још:  Хилови "интересантни предлози" за Београд и Приштину: Зашто Србији не могу да уведу санкције

Нешто слично се догодило и недавно када су Французи протествовали због промене пензионог система. На тим протестима на десетине хиљада људи је повређено и направљена је велика материјална штета.

Есктремисти

Свако веће окупљање, а поготово у ситуацији каква је данас у Србији, након два масакра у којима је страдало 16 људи, потенцијално постаје прилика да се излазак грађана на улице претвори у сукоб, а све зарад циљева одређених политичких група.

Познате су већ опробане методе екстремистичких група од намерних провокатора до изазивања сукоба са полицијом са циљем изазивања насиља, проливања крви, али и сукоба који доводи до жртава зарад нечије политичке агенде.

Америка

Познат је пример и протеста у Америци након што је полиција ранила Афроамериканца Џејкоба Блејка.

Две особе су убијене, а једна повређена у пуцњави на улицама града Кеноша, у Висконсину 2020. године, пошто су избили немири након што је полиција ранила Афроамериканца Џејкоба Блејка.

Како  је тада преносио Ројтерс, на друштвеним мрежама се појавио видео на којем се види пуцњава међу групама цивила, а неколико људи је насрнуло на човека који је носио пиштољ. На снимку се види како тај човек пуца у групу људи која му прилази, као и један човек који пада на земљу.

Приказане су хаотичне сцене људи који трче и вичу док одјекује пуцњава, а остали покушавау да помогну повређенима.

Остаје да се надамо да у Србији нећемо гледати сличне сцене, да ће људи остати прибрани и да неће доћи до покушаја да се окупљени изманипулишу како би одређени политички фактори остварили своје циљеве на крилима незапамћене трагедије.

Прочитајте још:  ВУЧИЋУ, СРПСКИ РАТНИЦИ НИСУ ТЕРОРИСТИ, НЕГО ЈУНАЦИ КОЈИ НАС БРАНЕ! Прича o хероју ЛНР Стефану Димитријевићу (ВИДЕО)

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Коме одговара хаос на улицама Србије

  1. Ko potpisuje tekstove? Treba li da ostanemo gluvi i slepi nakon ove nesreće? Ne želim haos na ulicama Srbije, ali ne želim ni ove da gledam i slušam. Ako podnesu ostavku neće biti naroda u protestima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *