Саморуков: Русија има свој интерес да се питање Косова не реши

0

(Фото: пиxабаy.цом)

„Русија има свој интерес да се питање Косова не реши јер она Србији неће бити толико привлачна једном када се оно реши“, сматра Максим Саморуков, заменик главног уредника московског Карнеги центра, преноси Радио Слободна Европа.

– Русија не жели да се конфликт између Србије и Косова реши. Подршка Русије је у овом времену кључна за Србију, пре свега због ситуације на Косову. Србији је потребна Русија на међународном нивоу и њена моћ у Уједињеним нацијама, како би спречила потпуно признање Косова. Чим се конфликт реши, Русија више неће бити толико привлачна Србији – каже он.

Саморуков објашњава да су том смислу и изјаве које долазе од руских званичника двосмислене. С једне стране, Русија каже да је спремна да подржи свако решење које је прихватљиво за Србију, али с друге стране додаје да би то решење требало да буде базирано на Резолуцији УН 1244, која онемогућава независност Косова.

– Али, свакако не бих рекао да је Русија главна препрека за решавање овог конфликта. Има ту много препрека на локалном нивоу и дуг је пут до коначног споразума, тако да Русија може да се одмара, јер коначно решење није на видику – кажао је Саморуков.

Он истиче да  Западни Балкан није приоритет за Русију и да она није спремна да у регион уложи много новца или напора, али не жели ни Запад на Балкану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Оно мало светла између две таме: АКАДЕМИК РАЈКО ПЕТРОВ НОГО (1945–2022)

– Геополитички лимбо у коме се регион тренутно налази је идеалан за Русију. То не значи ни потпуну стабилизацију, ни потпуну дестабилизацију, већ нешто између. Русија не жели да се замрзнути конфликти на Балкану реше, јер управо они држе Западни Балкан даље од НАТО-а и Европске уније, али исто тако Русија не жели ни да ти конфликти постану активни, јер и она има своју црвену линију – закључује Саморуков.

Радио Слободна Европа

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *