Русија ће завршити Северни ток 2, али по којој цени?

0

Швајцарска компанија Allseas саопштила је да су њени бродови, ангажовани на постављању цеви гасовода Северни ток 2, напустили Балтичко море .

Група бродова, која је радила на том гасоводу биће „расформирана“, наведено је у саопштењу које преноси ТАСС.

„Швајцарска подржава критички став према санкцијама са екстериторијалним дејством, али на крају крајева не може да спречи треће стране. Швајцарска је примила к знању санкције САД уведене у односу на Северни ток 2, саопштио је званични представник Министарства иностраних послова Швајцарске Тилман Ренц.

Он је додао да су власти Швајцарске у комуникацији са заинтересованим компанијама, али да оне саме доносе одлуке.

Одлуком, коју је повлачењем бродова донела компанија Allseas, руска страна дефинитивно је остала без једине могућности да преосталих 120-130 километара гасовода Северни ток 2 ипак буде завршено у планираном року: могућност да се пред америчком администрацијом издејствује 30-дневно одлагање ступања санкција на снагу, очито није решење у које би се упустио власник бродова најкомпетентнијих да гасовод заврше.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски стручњаци, који су такву идеју разматрали, и иначе сматрају да би амерички уступак, могао скупо да кошта Русију на неком другом месту.

Друга могућност да постављање цеви гасовода Северни ток 2 ипак буде настављено је да компанија Гаспром ангажује своје бродове специјализоване за тај посао.

Standard &Poors Global Platts Analytics оценио је да је највероватнији претендент на место новог извођача радова брод „Фортуна“који се налази на северу Немачке, али он има озбиљна техничка ограничења: не поседује систем који му омогућава да се задржи на заданој позицији и на великој дубини не може да поставља цеви брзином већом од 1 километра на дан. Много ефикаснији брод „Академик Черскиј“ на место радова би, по оцени S&P, могао да приспе тек за неколико месеци. Налази се у Нахотки у Тихом океану.

Прочитајте још:  Вархељи: На захтев „Косова“ за чланство у ЕУ утиче то што га не признају све чланице

Руски аналитичари сматрају да ће Гаспром морати да размисли о судбини својих послова ван Русије пре него што одлучи да својим бродовима прекрши америчке санкције.

Али увек постоји излаз: Kинези.

Верује се да би Kина, која ни раније није марила за америчке санкције, могла својим бродовима да притекне у помоћ Русима. И то јој не би било први пут. „Најкарактеристичнији је пример постављања енергомоста из Kубани до Kрима, које су обавили кинески бродови, рекао је за пословни лист Взгљад руски стручњак за енергетику Игор Јушков.

И решење са Kинезима има слабости: требало би време да кинески бродови стигну до Балтичког мора, а Русе би све морало нешто и додатно да кошта.

У сваком случају, мало ко сумња да ће Северни ток 2 бити завршен, али нико више не верује да ће то бити у року.

Андрија Матић/Економске Вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *