“Посмртна јављања” старца Јефрема: чему веровати?

1

Живимо у веома сложено и тешко време, када је на све стране присутна обмана и превара. Непријатељи Цркве Христове, екуменисти и модернисти, на све стране желе да посеју смутњу и сумњу међу православне, да би могли да раде оно што желе – да опогане душе људске и спрече њихов улазак у Царство Небеско. С тим у вези, настале су и смутње око завештајних поука старца Јефрема Аризонског, који се недавно упокојио у манастиру Светог Антонија у САД.

Веома поуздан руски сајт „Све јереси“ објавио је тврдње једног кипарског епископа да је наводно старац Јефрем „багателисао“ раскол у Украјини, говорећи да то није ништа, и да је подржао „Осми васељенски сабор“ (овде: и овде:). То, морамо истаћи, нису непосредно записане речи старца Јефрема, него их је, као његове речи, него речи митрополита морфског Неофита о наводним речима старца Јефрема.



У овом тренутку, на Кипру се води велика борба између поглавара Кипарске Цркве Хризостома Другог и тројице епископа: лимасолског Атанасија, кикског Никифора и тамасоског Исаије, и то управо због односа према расколу у Украјини. Иако је званично „неутралан“, Хризостом Други прекорева патријарха Кирила због прекида евхаристској општења са константинопољским и александрисјким патријархом, као и архиепископом атинским, тврдећи да се општење не сме прекидати осим са јеретицима. Он Кирила, зато што је канонски поступио, назива „гордим“. Своје архијереје, Атанасија, Никифора и Исаију, кори због непоштовања синодске одлуке о „неутралности“, јер су са синодским установама Московске патријаршије организовали конференцију о монаштву, и служили са клирицима Руске Православне Цркве. Шта је у томе грех, питају се архијереји – јер, и сам Синод Кипарске Цркве јасно је рекао да су хиротоније украјинских расколника неканонске? Они су подсетили Хризостома Другог да није корио митрополита констанције Василија који је 30. новембра 2019. учествовао на слави Цариградске патријаршије, када је саслуживао и са Вартоломејевим украјинским расколницима.(https://rusk.ru/newsdata.php?idar=86610)ж

Прочитајте још:  Нова ХАПШЕЊА у Црној Гори: У Тивту приведен отац Миајло Бацковић, у Бијелом Пољу протојереј Дарко Пејић и активиста ДФ Радован Ракочевић

Дакле, будимо опрезни. Старац Јефрем је у последње две године живота био на постељи, и није давао никакве изјаве. У претходном свом животу, био је ревнитељ Светог Предања и антиекумениста, који је, још док је био на Светој Гори, због екуменизма био престао да помиње цариградског патријарха, а извесно време је био у јурисдикцији Руске Заграничне Цркве, због чега му је прећено прогоном. За живота никакве старчеве изјаве нису се бавиле Украјином и расколницима. И то да је рекао да ће после два месеца од његове смрти кренути светски рат уопште није поуздано.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вест о старцу Јефрему као најављивачу „Осмог сабора“ тиче се његовог наводног јављања у сну једном брачном пару Грка. Она има и другачију верзију: по њој, старац Јефрем осуђује цариградског патријарха и украјинске расколнике. Ево и те вести:



„Током духовног разговора одржаног 26. новембра, митрополит Морфуа Неофит из Кипарске Православне Цркве одговорио је на више питања присутних. Између осталог, архијереј се осврнуо на духовни догађај везан за Старца Јефрема Аризонског, а који се тиче садашње украјинске кризе. Старац Јефрем се мирно упокојио у Господу само две недеље након што је разговор одржан. Видео снимак дела разговора доступан је на страници Јутјуба Talks of the Metropolitan of Morphou. Одговарајући одломак почиње око 8:36 минута. Говорећи о украјинској кризи и признању украјинских расколника од стране архиепископа атинског Јеронима, митрополит Неофит се осврнуо на брачни пар у Грчкој који су помишљали да се више не исповедају у Грчкој Цркви, него да присуствовују службама само у представништвима Јерусалимске Патријаршије или Синајске Горе.

Прочитајте још:  Коначно: Патријарх Порфирије позвао народ на молебан испред Храма Светог Саве у недељу за очување породице и против геј параде

Међутим, као побожни људи, прво су одлучили да посте и моле се поводом тога. После три дана, старац Јефрем се јавио брачном пару и рекао им да наставе да се исповедају у Грчкој Цркви, али их је утешио додајући да ће се појавити различити проблеми због којих ће архијереји схватити озбиљност своје грешке у препознавању антиканонских дела Цариградске Патријаршије, и да ће бити сазван Сабор који би се бавио украјинском кризом и другим проблемима. Брачни пар је живео у Америци и лично је познавао Старца Јефрема. Помишљајући да би визија могла бити заблуда, брачни пар је одлучио да посети другог светог старца ради савета, али пре него што су још могли да затраже његов савет, он им је одмах рекао да ураде све што им је старац Јефрем био рекао. Током истог духовног разговора, митрополит Неофит је потврдио да Кипарска Црква признаје само Његово Блаженство митрополита кијевског и све Украјинске Онуфрија као канонског предстојатеља Цркве у Украјини.“(https://mitropolija.com/)

Поновимо: време је лукаво, и треба бити крајње опрезан. За живота, старац Јефрем је био ревнитељ закона Божјег и учитељ истине, а „посмртна јављања“ и пророчанства о „смаку света“ подложна су свакој трезвеној провери православних.



Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Посмртна јављања” старца Јефрема: чему веровати?

  1. Зар није свети Нил Атонски у пророчанству о крају света прорекао да ће после Осмог васељенског сабора привремено наступити мир, да ће тај сабор разлучити јерес од православља? Не пише да је тај сабор сатанистички. Такође да ће једно време православље бити обновљено и све православне земље ће се ујединити за време новог руског цара? Како онда тај сабор може бити сатанистички? И старац Тадеј помиње тај сабор, али није рекао да је екуменистички. И старац Гаврило исто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *