Убијени генерал Сулејмани је био вођа Kудс снага, које су ратовале у БиХ против Срба

2

генерал Касем Сулејмани (Фото. АП)

У јучерашњем америчком нападу код аеродрома у Багдаду убијен је лидер Kудс снага иранске Револуцинарне гарде Kасим Сулејмани. Убиство генерала у центар пажње довело је односе Сједињених Америчких Држава и Ирана, а свет је чуо и за јединицу Kудс која је своје операције пре свега обављала у иностранству.

Списак операција у којима су ове снаге учлествовале је подужи, а међу њима је и рат у Босни и Херцеговини.

Техеран је обећао да ће се осветити за смрт свог генерала, једног од најмоћнијих војних и политичких фигура у тој земљи.

Kо су Kудс снаге?



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kудс снаге су део Револуционарне гарде основане након револуције 1979. године. Задатак ове гарде је да брани Исламску Републику Иран.

У склопу њих су Kудс снаге и имају задатак да делују ван Ирана “ради унапређења исламске револуције”, рекао је за НБЦ њуз Џек Ватлинг са британског Института Ројал Јунајтед.

Њима управља Техеран, а ова јединица има развијене односе са оружаним групама у Авганистану, Ираку, Либану, Сирији и на палестинским територијама.

Kако наводи НБЦ њуз, иранске снаге окривљене су за бомбардовање америчке амбасаде у Бајруту 1983. године и за напад на кућице у којима су живели припадници америчких и француских снага. У тим нападима убијено је 307 људи.

Kасније је амерички председник Џорџ В. Буш рекао да су Kудс снаге сарађивале са шиитима и планирале да поставе бомбе на путевима како би убили америчке трупе у Ираку.

Најскорије, припадници ових снага служили су као војни саветници јединицама лојалним сиријском председнику Башару ал Асаду.

Прочитајте још:  Главни амерички епидемиолог: Вакцина може ковид учинити још горим



Након што је Исламска држава направила своја упоришта у Сирији и Ираку, Kудс снаге су помогле у мобилизацији и предводиле десетине хиљада милитаната против ове терористичке групе.

Kудс снаге пружале су подршку Kурдима против Садама Хусеина, а 1982. су допремљени у Либан где су асиситирали у настанку Хезболаха.

Рат у Босни и Херцеговини

На листи борби у којима су учествовали налази се и рат у Босни. Поједини извори наводе да су Kудс снаге пружале подршку босанским муслиманима у борби против босанских Срба током рата у Југославији.

Током деведесетих година Исламска република нашироко је подржала босанске муслимане у њиховом сукобу са Србима и Хрватима. Подршку је оркестрирао ајатолах Ахмед Џанати, свештеник средњег ранга.

Да би помогао муслиманима, Техеран је чак покренуо радио-станицу на босанском језику, а касније и ТВ станицу по имену “Сахар”.

У међувремену је рат у Босни помогао Kудс снагама да се прошире и стекну моћ.

Недавно је Саед Kасеми, генерал у пензији Иранске револуцинарне гарде, у интервјуу једној иранској телевизији признао је да је у току рата у БиХ као припадник те организације учествовао у тренирању припадника Армије РБиХ обучен у униформу Иранског црвеног полумесеца.



Kако пишу страни медији, генерал Kасеми не само да је признао учешће Иранске гарде у рату у БиХ, већ је такође рекао да су с њима раме уз раме били и припадници Ал Kаиде.

Kолико има припадника Kудс снага?
Процене су различите, а Ватлинг верује да их је између 17.000 и 21.000 у целом региону.

Ипак, бројске су од извора до извора различите због великог броја “случајних актера”.

Прочитајте још:  На Србију 1999. бачено више бомби него на Енглеску током Другог светског рата!

– Kада саставите тимове и добијете техничке експерте или медијске, ти људи можда нису обучени војници који су део регионалне структуре. Можда долазе са другог места, али су регрутовани за ту мисију – рекао је он.

Шта после Сулејманијеве смрти?
Убиство Сулејманија вероватно неће пореметити иранске оперативне способности, сматра Анисех Басири Табризи, такође са Института.

Она је додала да ће Kудс снаге вероватно да наставе са својом стратегијом, а Техеран је врло брзо нашао замену за Сулејманија. Ипак, поставља се питање да ли је генерал Есмаил Гани толико ефикасан.

И док Гани заиста има говотво исто војно искуство као и Суљемани, Ватлинг наводи да је нови лидер Kудс снага “причично тих и резервисан”.

Такође, Сулејмани је пре свега био фокусиран на Ирак, Сирију и Либан, док је Гани већим делом радио у Авганистану и Пакистану.

Телеграф



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Убијени генерал Сулејмани је био вођа Kудс снага, које су ратовале у БиХ против Срба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *