Вартоломеј наумио да легализује македонске расколнике по „украјинском сценарију“?

1

Председник прелазне Владе Северне Македоније Оливер Спасовски и бивши премијер Зоран Заев, који припадају истој партији (СДСМ), посетили су Патријарха цариградског Вартоломеја у Цариграду.

Према саопштењу Цариградске патријаршије, сврха посете била је да се сагледа црквени проблем Северне Македоније и разговара о досадашњим потезима, као и о спремности за поновним успостављањем регуларности у цркви Северне Македоније, под именом „Охридска архиепископија“.

У саопштењу још  стоји да је „Његова Светост васељенски Патријарх Вартоломеј, на његов захтев, примио његову екселенцију Оливера Спасовског, у чијој пратњи су били претходник на месту премијера, његова екселенција Зоран Заев и његове колеге Дане Талевски и Дејан Сотировски“.




„Сврха састанка била је разматрање црквеног проблема у земљи. Током разговора разматране су претходне фазе у вези са тим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци цркви. Након тога, одлучено је да се делегација Српске цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На ово је већ одреаговао врх Руске православне цркве.

Шеф Информационог одељења Синода РПЦ Владимир Легојда упозорио је да је цариградски патријарх „решио да у Македонији понови украјински сценарио“. Односно: да се Цариградска патријаршија „спрема да легализује још један црквени раскол“.




„Вартоломеј је, изгледа, одлучио да настави са опслуживањем политичких елита које би да искористе религију у својим политичким играма. Међутим, намера да се подржи македонски раскол није ништа друго – оценио је Легојда – до удар са леђа на Српску православну цркву, којој и без тога прети прогон у Црној Гори“.

Прочитајте још:  Потврђено: Нападач из Беча је Шиптар из Северне Македоније

У Москви постоје процене да Цариградска патријаршија играма са македонском политичком врхушком, поред свега осталог, врши притисак на СПЦ поводом раскола у Украјини.

Заев је – да подсетимо – у разговору са једним руским пранкером, који му се представио као украјински председник Петар Порошенко, рекао да је спреман да патријарху Вартоломеју за аутокефалност „Македонске цркве“ одмах плати 100.000 долара у готовини…

Факти



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вартоломеј наумио да легализује македонске расколнике по „украјинском сценарију“?

  1. Шта се друго од монаштва могло и очекивати?
    Калуђерима власт и привилегије зависе од сеоба словена и примату царин-града и рима.
    Све док је дефлорисано монаштво на власти Србима и Русима ће свака шуша делити земљу и Цркву и правити расколе јер су калуђери анитправославна пета колона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *