Вартоломеј наумио да легализује македонске расколнике по „украјинском сценарију“?

Председник прелазне Владе Северне Македоније Оливер Спасовски и бивши премијер Зоран Заев, који припадају истој партији (СДСМ), посетили су Патријарха цариградског Вартоломеја у Цариграду.

Према саопштењу Цариградске патријаршије, сврха посете била је да се сагледа црквени проблем Северне Македоније и разговара о досадашњим потезима, као и о спремности за поновним успостављањем регуларности у цркви Северне Македоније, под именом „Охридска архиепископија“.

У саопштењу још  стоји да је „Његова Светост васељенски Патријарх Вартоломеј, на његов захтев, примио његову екселенцију Оливера Спасовског, у чијој пратњи су били претходник на месту премијера, његова екселенција Зоран Заев и његове колеге Дане Талевски и Дејан Сотировски“.
„Сврха састанка била је разматрање црквеног проблема у земљи. Током разговора разматране су претходне фазе у вези са тим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци цркви. Након тога, одлучено је да се делегација Српске цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење“.

На ово је већ одреаговао врх Руске православне цркве.

Шеф Информационог одељења Синода РПЦ Владимир Легојда упозорио је да је цариградски патријарх „решио да у Македонији понови украјински сценарио“. Односно: да се Цариградска патријаршија „спрема да легализује још један црквени раскол“.
„Вартоломеј је, изгледа, одлучио да настави са опслуживањем политичких елита које би да искористе религију у својим политичким играма. Међутим, намера да се подржи македонски раскол није ништа друго – оценио је Легојда – до удар са леђа на Српску православну цркву, којој и без тога прети прогон у Црној Гори“.

У Москви постоје процене да Цариградска патријаршија играма са македонском политичком врхушком, поред свега осталог, врши притисак на СПЦ поводом раскола у Украјини.

Заев је – да подсетимо – у разговору са једним руским пранкером, који му се представио као украјински председник Петар Порошенко, рекао да је спреман да патријарху Вартоломеју за аутокефалност „Македонске цркве“ одмах плати 100.000 долара у готовини…

Факти1 Коментар

  1. Шта се друго од монаштва могло и очекивати?
    Калуђерима власт и привилегије зависе од сеоба словена и примату царин-града и рима.
    Све док је дефлорисано монаштво на власти Србима и Русима ће свака шуша делити земљу и Цркву и правити расколе јер су калуђери анитправославна пета колона.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.