Мигранти продају хуманитарну помоћ по пијацама: Где је комунална милиција?

1

Мигранти (Фото: Uprava carina)

На шидској пијаци мигранти су и даље у улози трговаца. Понуда им је разноврсна, цене солидне, али ни муштерије не недостају.

Раширили су се мигранти на шидској пијаци, далеко и ван пијачног простора. На простртим картонима, на бетону, од игле до локомотиве. Храна, средства за личну хигијену, одећа, обућа.

Пробали смо да разговарамо и са мигрантима, углавном се смешкају, врте главом да не разумеју или нас упућују на неког другог. Углавном, Шиђани су се на њих већ навикли, комуницирају разним гестовима, важно је да су сви задовољни.

Неизвесно је до када ће оваква ситуација да потраје. А док је трговаца, биће и купаца.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред трговине, могранти и даље покушавају да се дочепају неке од држава Европске уније. Цариници су, у сарадњи са полицијом, у протеклих неколико дана спречили још 11 илегалних миграната, сви из Авганистана, да се превезу у товарима камиона преко границе.

На излазу граничног прелаза Шид, на царинску контролу стигао је камион београдских регистарских ознака који је превозио готову говеђу кожу из Србије за италијанско тржиште. Том приликом је возач рекао да сумња да се у приколици налазе илегални мигранти који су кришом ушли док је правио паузу.

Kада је ради контроле приколица камиона отворена, цариници су унутра затекли наизглед нетакнуте картонске кутије са робом. У једној од њих, која се ни по чему није разликовала од других, затекли су двојицу младића из Авганистана, што није први такав покушај миграната да се сакрију.




Оно са чиме се цариници не срећу баш често јесу жене илегални мигранти. Такав случај забележен је на излазној страни граничног прелаза Хоргош, када је камион суботичких регистарских ознака који је превозио намештај из Србије ка Русији одвојен за контролу мобилним скенером.

Прочитајте још:  Италијански парламент отворио истрагу против мигрантских злочина

Том приликом је уочено да снимак показује контуре које не одговарају пријављеној роби. Поред тога, пронађена је и пресечена па потом лепљена царинска сајла. Ушавши у приколицу камиона, цариници су међу намештајем, на полици обложеној фолијом од стреча, затекли троје људи: две жене и једног мушкарца из Авганистана.

Истога дана, такође на излазу граничног прелаза Хоргош, за контролу скенером одвојена је и хладњача чешких регистарских ознака. Возач, држављанин Републике Чешке, изјавио је да се празан враћа из Бугарске, те да нема ништа да пријави за царинску контролу. Међутим, снимак на скенеру показао је људске силуете у хладњачи, где су цариници потом пронашли још шесторо људи који су рекли да су из Авганистана.

Милан Миливојевић / https://mitrovica.info/



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Мигранти продају хуманитарну помоћ по пијацама: Где је комунална милиција?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *