Вучић се хвали неспособношћу српске дипломатије: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову

5

Александар Вучић (фото: Твитер)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће, без обзира на то која личност буде именована за изасланика за Косово, Берлин преко Брисела водити главну реч о решењу косовског питања. Излазак Велике Британије из Европске уније представља прилику да Србија изгради боље односе са званичним Лондоном, поручио је Вучић.

Александар Вучић је, у изјави за телевизију Прва, рекао да мисли да већ зна ко ће бити представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и вероватно БиХ.

“Биће то неко од великог утицаја у Берлину, односно са великом подршком Берлина. Он ће бити под великим утицајем Берлина. Де факто ће, без обзира на то која је личност, Берлин преко Брисела водити главну реч, што за нас није лако”, објаснио је Вучић.

Вучић је, упитан шта је разговарао са високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борељом, рекао да се ради о искреном пријатељу Србије, који разуме позицију наше земље.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је, према његовим речима постављао питање и у Приштини, а и овде, шта би то Србија добила за признање Косова.

“За разлику од оних који мисле да је нормално да Србија мора да призна Косово и да је само питање тренутка када ће то бити, он је човек који долази из земље која није признала Косово и зна да ни Шпанија неће то да учини. Косово је са међуанродним представницима увек главна тема, 99 одсто времана оде на Косови. Они кажу “немојте да рачунате да ћете бити део ЕУ, ако не решите то питање”. То недвосмислено кажу”, истакао је Вучић.

Прочитајте још:  Звали десницу на протесте, они одбили, па саопштили: без деснице у организацији протеста „Србија против насиља”

Указао је да је Борељ професионалац, и да он мора да разговара и са Приштином, јер има Немце, Французе који су признали независно Косово.

Како да каже Ангели Меркел “нећу да разговарам”, то није реално. Он је добар човек, који разуме Србију, који разуме српске потребе и политичке ставове, рекао је Вучић.

Вучић о влади у Приштини: Бог отац не зна кад ће је формирати

Бог отац не зна када ће се формирати влада у Приштини, а камоли Жозеп Борел, прокоментарисао је Вучић уптан да ли је високи представник ЕУ из Приштине у Београд донео неку конкретну информацију о формирању тамошње владе.

“Они су му рекли у понедељак, али то сам већ чуо више пута”, приметио је Вучић.




Вучић је указао да постоји опасност ако лидер Самоопредељења Аљбин Курти буде желео да унизи Србе и Српску листу и да у владу изабере неког свог, “приватног Србија”.

“То би значио крај сваког нормалног и рационалног разговора са Куртијем и његовом потенцијалном владом”, подвукао је председник.

Додао је да је пред Београдом много проблема, те да не долази лак период за земљу, али да је важно да наша економија иде напред, и да морамо да чувамо мир и стабилност.

“Доказано је да смо говорили истину”

Председник Србије изјавио је да му је драго што је тужилашво утврдило да он и његов брат нису имали никакав контакт нити комуникацију са власником “Јовањице” Предрагом Колувијом, као и да не очекује никакву рекацију јавности пошто је већ навикао на свакодневне измишљотине против њега и његове породице.

Прочитајте још:  ЕВО ЗАШТО ЈЕ ИТАЛИЈА "ЗАРАТИЛА" СА ЕУ! Погледајте којом је путањом морао да лети руски хуманитарни авион, јер нису хтели да га пусте! (ФОТО)

На питање новинара ТВ Прва да ли очекује било каву реакцију српске јавности тим поводом, Вучић је рекао да не очекује, као и да се са лажима и измишљотинама суочава сваки дан.

“Драго ми је што је показано да смо говорили истину. Они (СЗС) су говорили чекамо тужилаштво да каже, које је давило и гњавило и тражли су неколико година уназад код тог човека (Колувије) који је неки чудан и енергичан човек који је имао на хиљаде бројева телефона са којима разговара, наравно ниједан није наш и никада нисмо били у контакту”, рекао је Вучић.




“Јасно да ту није реч о емитовању Н1, већ о парама”

Председник Србије изјавио је, поводом “рата саопштењима” између Н1 и Телекома, да је јасно да власницима Н1 није стало до емитовања те телезвизије већ до пара, као и да је он увек за то да се Н1 гледа свуда јер се тако још боље види колико је власт успешнија од оних које Н1 подржава.

На питање новинара ТВ Прва шта се крије иза сукоба Јунајтед групе и Телекома, Вучић је рекао:

“Мислим да људи све разумеју, прво су говорили да неко Н1 неће да емитује. Телеком је онда рекао да ће емитовати Н1 свуда где никада није пре емитован тај канал односно на целој мрежи Телекома, бесплатно док трају преговори. Али, ту није до емитовања Н1, него до пара”.

На питање да ли је власти у интересу да се види Н1, Вучић каже да је и из политичких ралога у интересу власти да се види Н1.

Прочитајте још:  У „Винчи” праве материјал за заштиту од електромагнетног зрачења

“Јер, део људи увек мора да види и другу страну да би знао зашто се за некога бори и залаже и неку политику подржава. Ако то не видите на тако бруталан начин као што то видите на тој телевизији, онда ће наши људи бити мање мотивисани. Ми немамо проблем са тим”, рекао је председник.




Како каже, у нашој земљи 90 одсто грађана користи друствене мреже.

“Тако да имају (опозиција) под својом контролом и дневне и све недељне новине и више канала, али очигледно је да је овде у питању новац и ништа више. Мислим да је било вазно да се то понуди (да се емитује Н1 преко целе мреже Телекома), а њихово право да одбију”.

Вучић, такође, истиче да је добро и што су то људи могли да виде.

Најбоља вина за Бореља

Александар Вучић обишао је данас манастир Хопово на Фрушкој Гори и Ириг, где је синоћ био домаћин шефу дипломатије ЕУ Жозепу Борељу.

Вучић је рекао да је Борељу изнео да проба најбоља српска вина, за која је истакао да су све боља. Он је рекао да је делегација ЕУ изразила жељу да посети неки српску планину.

“Овде у Винарији ‘Ковачевић’ пробали су органске домаће производе. Поносан сам на српске винаре, не само овде већ у целој Србији, од Неготина, Јагодине, Врања, Александровца и Тополе, до Суботице, Вршца. Све су боља, све више се вина троши и то говори о стандарду”, рекао је Вучић.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

    1. Па отуд јер ово макар било време када смо научили да нам се говори ”како су се велике силе увек питале”, није нормално буквално, да говоримо да се о нашој покрајини, па макар била и подела – али не вучићевска, већ на равне части колико толико, срамно је и лицемерно прво као тврдокорно непопуштање црквених кругова, па им дају да раде како год хоће, али мислим пре свега на ”државниике” који ово говоре… Ало испада да се пита малтене више неки немачки фактор, а видимо да прећути и очито тиме и гори, шеф дипломатије, да ли смо и ми нормални да ово све, мада ни у опозицији нису ич бољи, али све њих дакле да уопште, трпимо.

        1. Иначе ми је игром случаја, иако сам ближи лично епархији у егзилу, допала руку управо недавно, књига ”Распети народ”, биће неког од ваших, етнофилетистичка. Схватате ли да сам против вучићевске поделе коју гурају на мала врата, поново, ако је и било престанка, а да црквени кругови сем вајног мајског сабора човеку дају орден, дачић је дао медијима и изјаву којом каже да ће преговори да се крунишу у ун, али је већи проблем да не само да су пристајали на поделу којом добијамо сопствених покрајина, десет посто територије, него су хтели да иду и на размену свог за своје, и вама није јасан наслов па ја можда треба да се стидим … Пишете ли са косовског поља можда, из устаничке војске, мада нећу да ширим дефетизам, ја ни не мислим да смо све изгубили, али ту су и прекодринска Српска, видимо буде се и црногорски српски крајеви … Свако добро пак од Бога Вам пак свима желим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *