Јадни ми: Брнабићка има план у случају ескалације мигрантске кризе

Ана Брнабић (Фото: Printscreen Pink Tv)

У 17 прихватних центара којима управља Комесаријат за избеглице и миграције смештено је 5.556 људи, а процене су да их изван центара има још око 700. Ова бројка стабилна је последњих месеци, кажу у Комесаријату, и додају да су наши капацитети 6.000 места.

То практично значи да Србија не би могла да издржи изненадни већи прилив избеглица и миграната. У Комесаријату, међутим, кажу да је ситуација на терену ипак другачија:

– У случају повећаног прилива тај капацитет може да се повећава у зависности од потреба. Интензивно пратимо шта се дешава на турско-грчкој граници. Од 2015. године Влада редовно усваја и ажурира План реаговања на повећан број миграната, којим су предвиђене мере.
Премијерка Ана Брнабић најавила је тако за петак састанак са својим тимом за миграције, на ком ће се, како је речено, разматрати како да Србија заштити границе. Да је ситуација далеко од ружичасте, иако не верује да ће Турска пустити на стотине хиљада људи ка Европи, сматра Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

– Турци опипавају Европи пулс, тражећи финансијску, политичку и војну подршку – каже Ђуровић. – Ипак, Грчка и Бугарска одлучне су да талас не пусте даље. Међутим, довољно је да Ердоган пусти само десетак хиљада људи као опомену, за нас би то већ било превише.

Он примећује да је прилив већ месецима повећан, а да нам Мађарска, Хрватска и Румунија свакодневно илегално и мимо споразума о реадмисији враћају људе. Из Мађарске свакодневно буде враћено стотинак, из Румуније 20 до 50, из Хрватске нешто више од 50. Према проценама Ђуровићеве организације, у Србији је што легално, што илегално у овом тренутку око 7.000 људи.

– Србија би морала да има спремних око 20.000 места у прихватним центрима. Евентуалан повећан прилив тражи и увећане здравствене тимове, више преводилаца и хуманитарну помоћ – каже Ђуровић.

– Проблем је најава Мађарске да ће потпуно затворити границу. Наши суседи морају да преузму део одговорности, а Србија не сме да примењује силу, као што није ни до сада, јер је то супротно нашем Уставу – каже Ђуровић.В. Ц. СПАСОЈЕВИЋ / Новости

5 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.