„Ако падне грчка граница…“

Аустријски канцелар Себастијан Kурц истакао је да постоји трострука безбедносна мрежа у одбрани од понављања мигрантске кризе из 2015. године.

„Постоји трострука мрежа. Прво је да је грчка влада, за разлику од раније, одлучна у одбрани спољне границе ЕУ. Ми смо у тесном контакту са пријатељима на Западном Балану, и они су спремни, у случају пробоја грчке границе, да заштите своју међу и не дозволе пропуштање миграната“, казао је Kурц.

„Треће је да је министар унутрашњих послова спреман да заштити границу Аустрије од пробоја миграната. На тај начин спречавамо нову мигрантску кризу попут оне 2015. године“, рекао је Kурц у интервјуу бечком дневнику „Kронен цајтунг“.

Упозорио је да ће, ако ЕУ дозволи избеглицама које се тренутно налазе на турско-грчкој граници улазак, милиони кренути на пут.Најважније је сада, према његовим речима, да се Грчкој пружи што боља подршка и да ЕУ упути јасну поруку, која мора бити да неће дозволити уцене од стране председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Kурц је нагласио да актуелна ситуација није случајност, већ свесан, организовани напад Турске.

„Тим људима је дата лажна нада. И они су делимично турским аутобусима превезени до границе“, рекао је он, додајући да је драматично што Турска злоупотребљава патњу тих људи.

„Ако турски напад буде успешан, падне грчка граница, то ће значити даље кретање тих људи, и то води ка крају Европе без унутрашњих граница“, упозорава Kурц.

Апеловао је на Европљане, који говоре о потреби заштите спољне границе, да не поклекну притисцима Ердогана и пруже подршку Грчкој јер она сада чини што су тражили – штите спољну границу ЕУ. Подвукао је да ЕУ мора упутити јасну поруку да нема права на азил за људе који се не налазе у опасности, те је додао да многи међу онима који су тренутно на турско-грчкој граници не долазе из Сирије, већ годинама живе у Турској, где нису угрожени.Танјуг

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.