Зашто Велика Британија купује рекордну количину злата од Русије

1
вучић

(Фото: Промо)

Осим што је значајно повећала извоз нафте у Уједињено Краљевство, Русија је у 2019. повећала и извоз злата. Русија је прошле године продала Великој Британији злато у вредности од рекордних 5,33 милијарди долара.

Та сума је премашила за једну трећину количину злата које је Русија продала свим државама света у последње три године. Тачније, у 2019. години 93% руског злата продатог у иностранство отишло је у Уједињено Краљевство.

Поређења ради, Уједињено Краљевство 2018. године купило је од Русије злато за само 433 милиона долара. Руски извоз злата у Велику Британију порастао је са 10,4 тоне на 113,5 тона, односно увећао се 11 пута, наводе аналитичари руског листа РБЦ позивајући се на податке које је објавила Федерална царинска служба Русије.

Извоз злата је надмашио извоз свих других роба, укључујући нафту и њене деривате.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подаци Савезне царинске службе Русије значајно се разликују од оних које је објавио Државни завод за статистику Велике Британије. Према њиховим подацима, куповина злата од Русије није премашила 472 милиона долара. Ова велика разлика може се лако објаснити. Русија је заиста све ове полуге испоручила на територију Уједињеног Краљевства, али међу купцима има и нерезидената.

Лондон се тренутно сматра једним од највећих светских центара трговине златом. Злато из британске престонице накнадно се расподељује крајњим купцима, па инвеститори из било ког краја света купују руско злато преко Уједињеног Краљевства.

Обим трговине златом у британском капиталу указује на то да постоји велика потражња инвеститора како у овој европској земљи, тако и међу онима који послују ван њених граница.

Прочитајте још:  У Аустрији је око 300 хиљада људи у опасности од сиромаштва

Зашто Велика Британија купује све више злата од Русије?
У извештају Светског савета за злато процењено је да су 2019. инвестициони фондови са седиштем у Уједињеном Краљевству купили злато у вредности од 4.1 милијарду долара, због могућих ризика који би могао настати због Брегзита.

И управо би излазак Велике Британије из ЕУ могао бити један од разлога повећане куповине злата, нагласио је шеф односа за тржиште племенитих метала и члан Светског савета за злато Џон Мулиген.

Професор Нове економске московске школе Олег Шибанов истакао је да је Брегзит сигурно утицао на британске инвеститоре. Али и неизвесност изазвана трговинским ратом између САД-а и Кине.

Уз то, експерт повезује велики раст руског извоза са попустом из маја 2019. године који је увела централна банка Русије, да би избалансирала услове своје куповине злата и продају полуга другим земљама.

Ово је листа шест земаља које су у 2019. години биле највећи купци злата од Русије:

Уједињено Краљевство – 5.3милијарде долара
Казахстан – 247 милиона долара
Швајцарска – 133 милиона долара
Кина – 21 милион долара
Сингапур – пет милиона долара



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Зашто Велика Британија купује рекордну количину злата од Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *