Због вируса могуће одлагање избора до јесени

1

Могуће је одлагање избора због корона вируса. Та опција се разматра и постоји шанса да одлазећи састав Скупштине Србије донесе посебан закон (леx специалис), како би се мандати посланика продужили и избори одложили најкасније до јесени.

Тиме би се, поред здравствене превентиве, спречила мала излазност 26. априла, а делу опозиције, који је одлучио да бојкотује гласање, била би пружена могућност да учествује на јесењим изборима, кажу за Данас незванично извори с политичке сцене Србије.

Наши саговорници наглашавају да се поред тога што српска власт, предвођена председником Александром Вучићем, чека да види како ће се развијати ситуација са корона вирусом, „доношење коначне одлуке о померању избора зависиће и од одлуке која се претходно донесе у Северној Македонији“.

„Парламентарни избори у Северној Македонији заказани су за 12. април, али питање је да ли ће се заиста одржати тог дана ако се погорша ситуација у вези са вирусом. Уколико се ти избори одложе, и званични Београд донеће одлуку о одлагању избора у Србији, а такву опцију несумњиво би подржале и поздравиле релевантне међународне организације и институције, попут ОЕБС-а“, прецизирају извори Данаса.

Вучић је јуче на конференцији за медије одговарајући на питање да ли ће избори бити одложени рекао да „у овом тренутку за то нема разлога“, али да „уколико ситуација постане тежа знам своја уставна овлашћења и могуће је да дође до померања избора, евентуално за две до три недеље“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Нећемо ниподаштавати рад оних који су прикупљали потписе и учествују у кампањи. Мислим да можемо постићи џентлментски договор, казао је председник Србије на конференцији за новинаре одржаној након консултација државног врха са медицинским стручњацима у Председништву.

Прочитајте још:  Шта Неко добија, а шта губи насиљем



И саговорници нашег листа незванично објашњавају да одлагање избора не би значило да се „креће од почетка“ у тај процес, односно да би „листе које су проглашене на локалном, покрајинском и парламентарном нивоу биле важеће и на одложеним изборима“, па странке које су „скупиле потписе грађана неопходне за предају листа не би морале поново да то чине“.

Одговарајући на питање да ли сматра да је могуће одлагање избора, политиколог Бобан Стојановић за Данас наводи да „треба слушати струку, односно праве лекаре, не људе који саветују да идемо у жариште вируса у шопинг, већ одговорне и рационалне лекаре и стручњаке који се неће шалити са оваквим стварима“.

– Оно што нам је сада потребно јесу одговорност, солидарност и емпатија свих чланова друштва, па тако и лекара, политичара и других друштвених актера. А ако се вирус прошири толико да угрози одржавање избора – питање избора ће нам бити најмање важно и мора се показати одговорност према људским животима и, наравно, отказати изборе. Ово нису ствари за шалу и одлагање избора би била неминовност ако се овакво стање настави. Али у оваквој ситуацији уопште не треба ни говорити о политичким последицама тога, јер су животи људи и њихово здравље апсолутно најважнији, поручује Стојановић.

Самофалов: Не верујем у добре намере режима

Упитан како коментарише могућност одлагања избора за јесен, Kонстантин Самофалов, портпарол Социјалдемократске странке, која бојкотује изборе, каже за Данас: „Не верујем у добре намере и озбиљне процене овог режима. Њихов неодговоран приступ, оличен у позиву грађанима да шопингују у Милану, граду који је данас под опсадом војске и полиције, довољно говори о одговорности ових људи. Они су потпуно неспремни и неспособни да се суоче са било којим озбиљнијим безбедносним изазовом, какав је, између осталог, корона вирус“. Он истиче да „тако очекује очекује и да ће одлука о (не)одлагању избора бити вођена комбиновано стихијом и дневнополитичким маркетиншким проценама“.

Прочитајте још:  Чеси упет уводе ванредно стање



Марија Стојановић / Дансс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Због вируса могуће одлагање избора до јесени

  1. РАЗЛОГ:ЛОШ РЕJТИНГ С-атанистичко Н-ацистичке С-екте….!!!!

    Verovatno ce sad”siptarov brat blizanac u”сrnji od gore”da objavi epidemiju.OBOJICA SE LJULJAJU KAO KRUSKE.
    LJULJAJ ME SUDBINO…peva Vera Matovic,
    ali upasti sa ljuljaske bice vrlo”BOLNO IZDAJNICI VERE I NARODA”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *