САД од Русије „под санкцијама” узимају респираторе

1

(Фото EPA-EFE/Michael Klimentyev/Sputnik/Kremlin)

Доналд Трамп и Владимир Путин покушавају да одрже какве-такве односе, па су прошлонедељни телефонски разговор и испорука медицинског материјала били симболичан гест добре воље. Али у пошиљци медицинског материјала која је прошле недеље истоварена из огромног руског „антонова” на Аеродрому „Џон Кенеди” у Њујорку били су и респиратори које производи руска фирма под америчким санкцијама. Иако се медицинске установе суочавају с недостатком медицинског материјала, у САД се већ данима постављају питања због чега је Америци уопште била потребна руска медицинска помоћ и како је Стејт департмент дозволио да у Њујорк стигну производи фирме која је под санкцијама, које су Русији уведене 2014. године због присаједињења Крима и наводне подршке становницима у Донбасу да се побуне против владе у Кијеву.

С друге стране, и Русија је у чуду: и да су хтели да им пошаљу неке друге респираторе, нису могли – под санкцијама су и имају углавном оно што произведу или увезу из пријатељских земаља. Цела „подметачина” је уочена на снимцима руске државне телевизије приликом истовара респиратора, који су на кутијама имали ознаку „авента М” и које производи Уралско инжењерско постројење у Чељабинску. Ова фабрика је део војног комплекса „Радио-електронске технологије” (КРЕТ), а она, опет, део „Ростека”, који је под санкцијама од јула 2014. године, и америчким фирмама и појединцима је забрањено да послују с њима.



Амерички Стејт департмент је саопштио да је Вашингтон пристао да купи санитетски материјал, али није, наравно, споменуо ниједну компанију или санкције. Ни америчка амбасада у Москви није имала шта да дода овој изјави на захтев новинара. Влада је пошиљку из Русије „оправдала” договором чланица Г20 да раде заједно у борби против вируса корона и да блиско сарађују. У саопштењу на сајту наведено је да они сарађују и са другим државама како би се обезбедили да неопходне количине материјала стигну до њихових грађана којима су потребне.

Прочитајте још:  Генерални секретар НАТО наставак снадбевања Кијева оружјем назива „путем мира“

„Трамп и Путин су се договорили о тој пошиљци и обе државе су једна другој понудиле помоћ у време кризе и без сумње ће то чинити и убудуће”, наведено је на сајту, а и сам Трамп је рекао да га не занима руска пропаганда и да ће, ако је потребно, сваки дан узимати медицинску помоћ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Онда је у петак високи званичник америчке администрације рекао да се санкције не примењују на медицински материјал.

Још једна дилема из ове приче о сарадњи показује колико је тешко предузети било какав гест „отопљавања” у тешко нарушеним односима САД и Русије. Руско Министарство спољних послова је саопштило да је половину од десетине тона заштитног материјала, санитетских средстава и респиратора руска влада поклонила, а половина је плаћена. Онда је настала узбуна око тога да ли је респираторе платио Руски фонд за директна улагања, који је такође под блажим америчким санкцијама, али није на америчкој „црној листи”. Из овог фонда су саопштили да нису они платили респираторе, а из Вашингтона је стигла вест да је целу пошиљку медицинске робе платила америчка влада.

Неименовни високи званичник је рекао Ројтерсу да САД купују залихе и опрему и да имају испоруке и из других земаља. „Руски фонд за директна улагања подлеже одређеним секторским санкцијама, које се односе на дуг и капитал, али се не односе на трансакције у вези са медицинском опремом”, објаснио је амерички званичник. Портпаролка Министарства спољних односа Марија Захарова рекла је да им врате респираторе, ако им нису потребни или их не желе.

На крају није баш сасвим јасно ко је и колико платио медицински материјал, али је јасно да за Трампа није лагодна ниједна варијанта у дуелу с политичким противницима. На руским друштвеним мрежама корисници су коментарисали овај дипломатски рат речима да су најбољи руски респиратори С-400 и да је њих требало послати у САД.

Прочитајте још:  НЕ ЖЕЛЕ СВИ ДА БУДУ УБИЦЕ... или конкуренција? Дечја поликлиника Перм одбила је да тестира КовиВак на деци



Биљана Митриновић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “САД од Русије „под санкцијама” узимају респираторе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *