Kина и Мађарска потписале споразум о кредиту за изградњу железнице Београд-Будимпешта

1
зајечар

(Фото: Sputnik / Sergey Pyatakov)

Мађарска и Kина потписале су споразум о кредиту за финансирање изградње железнице између Будимпеште и Београда, јавља Еурацтив.

Пројекат изградње железнице, који је део кинеске иницијативе Појас и пут, након више година одлагања биће први велики инфраструктурни пројекат Kине у Европској унији.

Мађарски министар финансија Михаљ Варга изјавио је да кинески кредит за железницу има фиксну каматну стопу и да садржи опцију ране отплате, али о другим условима кредита није пружио више детаља.

“Имамо споразум о кредиту који је повољан и безбедан за Мађарску“, рекао је Варга и додао да су услови “повољни у односу на тренутно доступне услове финансирања дуга“.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он каже да ће око 85 одсто средстава за финансирање доћи од Kине у виду кредита, а да ће Мађарска обезбедити преосталих 15 одсто, и да ће нова железница бити довршена до 2025. године, што ће Мађарску учинити центром европске логистичке мреже за транспорт кинеских добара из Грчке ка западној Европи.

Пројекат изградње железнице, најскупљи у Мађарској после нуклеарне електране Пакс, коју ће градити руски Росатом, добио је зелено светло у тренутку када се мађарска економија ближи рецесији због пандемија коронавируса.

Раније у априлу, у Мађарској је у процедуру ушао закон којим би сви уговори за изградњу железнице, која ће коштати нешто мање од две милијарде евра, били означени као поверљиви на период од 10 година како би се обезбедио кредит од кинеске банке Експорт-Импорт.



Изградња железнице значајно касни. Kина, Србија и Мађарска потписале су меморандум о рути 2014, а изградња у Србији почела је 2018. године. Србија је за изградњу од Kине добила кредит од 297,6 милиона долара (275,8 милиона евра).

Прочитајте још:  УЗБУНА – Шваб и Брнабић отварају за Центар за четврту инд. револуцију у Београду!

Истиномер је подсетио да је крајем 2015. године тадашњи председник Владе Србије Александар Вучић рекао да ће пруга бити готова за две и по године.

Kако је пренео Н1, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је средином октобра прошле године рекла да ће до јесени 2021. године бити завршене две деонице брзе пруге Београда – Нови Сад.

“Требало би да погледамо како напредује изградња даље на југу, јер овај пројекат нема сврхе док цела железница не буде изграђена све до луке Пиреј“, рекао је за Еурацтив мађарски стручњак за односе са Kином, који је желео да остане анониман.

Он каже да Kина за извођење пројекта „има политичку мотивацију“, чак и ако то за њу није велики финансијски пројекат. Према њему, то је и први велики кинески инфраструктурни пројекат у ЕУ, након више од 10 година иницијативе за сарадњу Kине и источноевропских земаља, познате као 17+1.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kина и Мађарска потписале споразум о кредиту за изградњу железнице Београд-Будимпешта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *