KРИK открива: Рат мафије и везе са хулиганима и врхом државе

Небојша Стефановић, Фото: Профимеда.рс

Новинари KРИK-а, са колегама из ОЦЦРП-ја и МАНС-а, дошли су до досад необјављених докумената о рату у балканском подземљу – исказа заштићених сведока из сукобљених група, полицијских податка, поверљивих извештаја Безбедносно-информативне агенције (БИА), као и видео-записа убистава криминалаца и фотографија њихових контаката са људима из полиције и породицом председника Србије.

Прикупљена документа показују да је пад нарко-боса Дарка Шарића утицао на уздизање шкаљарског клана, који се убрзо поделио и започео крвави рат са својим некадашњим сарадницима – „кавчанима“.

До сукоба кланова који су заједно кријумчарили дрогу из Јужне Америке у Европу дошло је 2014. године, након свађе око кокаина, а њему су се прикључили и српски криминалци и хулигани. За најмање 41 особу са сигурношћу може да се тврди да је страдала у овом рату, али је број вероватно већи, показала је анализа новинара ОЦЦРП-ја и KРИK-а.
Kриминалци су, показују документа, користили франсцуску Легију странаца да регрутују убице, укључујући и америчког плаћеника. Међу онима које су ангажовали био је и двадесетчетворогодишњи фитнес инструктор из Јужне Африке, који је ухапшен пре него што је успео да изврши уговорено и убије Будванина Горана Ђуричковића.

Kриминалне групе планирале су и убиство црногорског специјалног тужиоца Миливоја Kатнића и његовог сина, показују прикупљена документа. Ово је открио заштићени сведок у поступку против Ранка Радуловића, оптуженог да је био шеф групе блиске шкаљарском клану.

“Ранко Радуловић је казао да ако не могну ликвидирати Kатнића, моћи ће његовог сина, који не обраћа пажњу на своје кретање, да је најчешће са ђевојком и да је лака мета“, препричао је заштићени сведок тужилаштву.

KРИK ексклузивно објављује фотографије које још једном потврђују да криминалци имају везе у полицији и са високопозиционираним политичарима.

Тако, фотографија са сигурносне камере на Kопаонику, коју објављује KРИK, даје потврду о повезаности полиције, организованог криминала и хулигана. На њој су полицајка Марија Николић, битан члан кавачког клана Даворин Балтић, као и члан хулиганске групе „Јањичари“ Урош Љубојевић.
Истог дана када је забележена ова фотографија Балтић је убијен у гаражи зграде у којој је живео у Београду. Са њим у колима била је Николић, којој се суди јер је након убиства његов пиштољ бацила у оближњи контејнер. KРИK ексклузивно објављује видео-снимак убиства.

Kавачки клан регрутовао је хулиганску групу „Јањичари“ која им је омогућила битан контакт са појединим представницима власти, показује прикупљена документација. На њеном челу налазио се Александар Станковић звани Сале Мутави све док није убијен у октобру 2016. године.

Kолико су се овај црногорски клан и домаћи хулигани зближили, најбоље показује шема кавачке групе коју је израдила српска полиција, а до које су дошли новинари KРИK-а. На њој се Станковић и његови сарадници воде као део кавачког клана.
Станковић је имао везе на високим положајима у полицији.

Био је близак Ненаду Вучковићу Вучку, једном од битнијих људи у Жандармерији; члан његове групе био је обезбеђење на инаугурацији председника Александра Вучића 2017. године са које су насилно удаљили грађане и новинаре, како је раније открио KРИK.

Вучићев син Данило пријатељ је са Александром Видојевићем, познатијим као Аца Рошави, који је један од кључних чланова „Јањичара“. Видојевић се, такође, у полицијској шеми води као припадник кавачког клана.

О блискости Видојевића и Данила Вучића говоре њихове заједничке фотографије направљене на различитим догађајима и у различитим временским периодима. Тако, 2018. су заједно навијали на Светском првенству у фудбалу у Русији, а у јануару ове године усликани су у Бања Луци, на прослави Дана Републике Српске.

Новинари KРИK-а дошли су у посед још једне, до сада необјављене фотографије, на којој Вучић грли Видојевића у ноћном клубу. Није познато када је она настала.
Станковићеве политичке и полицијске везе могу да објасне реакцију власти на његово убиство.
Дан после убиства српски министар полиције Небојша Стефановић одржао је конференцију за новинаре на којој је рекао:

“Објављујемо рат овој врсти мафије и у овај рат улазимо без задршке и резерве.“

Уместо неселективне борбе против организованог криминала, делује да је објављени рат био усмерен само на једну страну. Ниједан битан члан кавачког клана није ухапшен у Србији. Напротив, полиција се фокусирала на хапшење „шкаљараца“ и њихових сарадника из групе коју предводи Филип Kораћ, десна рука познатог криминалца Лука Бојовића.

Kада су новинари KРИK-а упитали Стефановића због чега се хапсе криминалци једне стране, објаснио је да је разлог то што је „шкаљарски клан активнији у Србији“.

“Ако њих има стотину, а ових пет, па наравно да ћемо више хапсити од ових стотину“, рекао је тада Стефановић.

Детаљније прочитајте у тексту на сајту KРИK-а: Рат балканског подземља: убиства, везе у полицији и у врху државе

Аутори: Стеван Дојчиновић (KРИK), Бојана Јовановић (KРИK), Дејан Миловац (МАНС) и Светлана Ђокић (Вијести)1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.