Корона је у Србији можда била још у децембру: Доктор Кон објаснио шта нас сада чек

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Није немогуће да је вирус корона био у Србији још у децембру, али то су били спорадични случајеви, рекао је епидемиолог др Предраг Кон и објаснио шта нас сада чека после укидања ванредног стања.

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је да укидање ванредног стања не значи да грађани треба у великој мери да промене понашање и да и даље остаје кључно спречавање контаката, како вирус не би могао да опстане, преноси Танјуг.

Кон је за РТС рекао да није немогуће да је вирус био присутан у популацији и раније, на пример у децембру, али да је сигурно да је, уколико се дешавало, било само спорадично.
„То што ће бити укинуто ванредно стање није промена целог света. Ми смо спречавали контакте, то треба да наставимо да радимо. Сад се то зове избегавање контакта, посебно са старијима од 65 година и хроничним болесницима. Ти контакти омогућавају вирусу да опстане, што их мање имамо, краће ће трајати циркулација вируса“, рекао је Кон.

Он истиче и да грађани треба да имају на уму да је градски саобраћај, који ће почети да функционише 8. маја у Београду, и даље практично забрањен, јер треба да га користе првенствено запослени да би стигли на посао, што је сада основни приоритет.
Сви који користе превоз морају имати маске, рукавице, а посебан режим у саобраћају ће трајати неко време, док ће стручњаци пратити циркулацију вируса, каже Кон.

На питање о колективном имунитету, Кон је рекао да је он лично скептик и да не мисли да уз оволике мере и спречавање контакта имамо прокужену популацију.

Наводи да би зато требало тако и да се понашамо јер је велики број људи остао осетљив, али резултати истраживања ће показати какво је тачно стање.

Кон је истакао да још није донето решење о отварању граница и да ће се вероватно тражити да буду тестирани они који улазе у земљу.

Мере карантина или изолације ће зависити од резултата теста.Танјуг

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.