У земљи без слободних избора и медија Вучић најавио „демократску атмосферу“

Александар Вучић (Фото: TA Images/Antonio Ahel)

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће се парламентарни избори у Србији одржати 21. јуна и да ће се потрудити да обезбеди „демократску атмосферу“. Међутим, на какву демократију је председник мислио, када изборе бојкотују скоро све опозиционе странке, и када приступ скоро свим медијима, уз изузетак њих неколико у Србији, нема приступ нико од опозиционих политичара?

За време ванредног стања у Србији се, док је на снази полицијски час, несметано се крећу припадници Српске напредне странке на челу са хулиганима, са којима планирају и спроводе разне акције, од паљења бакљи по крововима зграда, до пуштања са разгласа наснимљених порука против председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Полиција не реагује на ове акције и говори да то није „њена надлежност“, док је њена надлежност да силу спроводи над недужним грађанима.
У време када сви међународни извештаји Србију сврставају у земље у којима демократија не постоји, у којој је врло изражена цензура у медијима, председник Србије Александар Вучић говори о демократији и демократској атмосфери за време изборне кампање.

Питање које занима јавност је како председник Србије тачно замишља демократију? Тако што ће у изборима учествовати владајуће странке и још неколико оних које то још нису? Kако замишља да спроведе ту демократску атмосферу кад су скоро сви медији затворени за свакога ко не мисли као председник Србије?!
Политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић за Директно.рс каже да ће Вучић покушати да симулира демократију и изборе, јер у Србији демократије одавно нема, а ни избора – макар не онаквих избора какви би требало да буду (слободни, поштени, равноправни).

– Последња дешавања су само додатно покварила изборне услове и утисак о стању демократије, али суштински они не постоје. И то показују и сви међународни извештаји о стању демократије у Србији. Избори ће се одржати, али имајући у виду бојкот опозиције, верујем да након тих избора више ништа неће бити исто – рекао је Стојановић.

Председниче, изгледа појам демократија за Вас и за све друге никако не значи исто.Директно

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.