Јовањица и политички врх: Завера ћутања

0

Printscreen RTV Stara Pazova

Од када је објављена информација да су Предраг Kолувија, већински власник компаније “Јовањица” и његових деветоро сарадника ухапшени због рекордног засада марихуане, јавност не престаје да интригира питање да ли су и у каквој вези са овим случајем појединци из државног врха. Тужилаштво је подигло оптужницу, али у њој нема имена политичара, што говори о томе да су евентуални докази о везама Kолувије са људима из света политике или брижљиво сакривени или их напросто нема, у шта је теже поверовати.

За везу Предрага Kолувије са државним врхом могли би рећи, много приче, а доказа мало, посебно оних чврстих који би доказали да је овај осумњичени за производњу марихуане, и лажно коришћење полицијских блинкира био пословно повезан са врхом власти.Али нема сумње да је Kолувија имао добре везе у врху државне администрације јер кредите, субвенције и друге подстицаје, обичан пољопривредни произвођач у Србији може само да сања.

И о самом Kолувији информације су непотпуне. Према писању медија ради се о Kоторанину који се појавио у Србији и надомак Београда на неких 55 километара основао плантажу здраве “органске хране” Јовањица”. Име је дато по малој луци која припада манастиру Хиландар, што указује да је реч о великом вернику Српске православне цркве, а на истоименом сајту ове плантаже наоводи се и да се део хране уступа народним кухињама СПЦ.



Оно око чега нема подударања јесте година његовог доласка у Србију и државе одакле је Kолувија стигао. Према неким наводима у Србији се настанио 2011., што се везује за оснивање његове фирме “Јовањица”, која је те године регистрована за прозводњу поврћа и лубеница. Према подацима Агенције за привредне регистре њоме су руководила два директора: Предраг Kолувија и Александар Анђић. Kолувија је уписан као власник 75 одсто фирме, а Анђић има 25 одсто удела. Према неким другим сведочењима, Kолувија се у Србији појавио 2012. године. Такође, интригира и одакле је стигао. Према једним наводима из Словеније, а другима из Немачке, али нема поузданих информација чиме се тамо бавио.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Лесковац плаћа по 60 евра за замену једне сијалице јавне расвете!

С ким је тачно и како ступио у контакт са људима из политичког живота, а посебно из владајуће партије, није могуће проверити. Потпреседник Народне странке Мирослав Алексић, који је јавно иступао о овом случају, тврдио је да је на дан привођења Kолувија телефоном звао Андреја Вучића, брата председника Србије. Алексића је због ове тврдње Андрреј Вучић тужио. Алексић је такође тврдио да је Kолувија био донатор великог броја државних предузећа, али и владиних служби попут БИА. Наводе да је Kолувијино предузеће донирало брод за агенцију БИА , Безбедносно информативна агенција је демантовала.

Kад је пукла афера Јовањица појавили су се домах и снимци ко је све од државних функционера посећивао ове пластенике, за које је утврђено да је осим парадајза и индустријске конопље узгајана и она друга.

Први који је по лупу доспео био је Александар Вулин, садашњи министар одбране, а у време кад је посетио Јовањицу 2015. налазио се на функцији министра за рад и социјална питања.

“Србија има стотине хиљада необрађених хектара, ово је све показатељ шта треба да радимо и куда треба да идемо”, говорио је Вулин.

Вулин је био бесан јер су га због тога прозивали, па је овако реаговао:



– Ја а сам те 2015. године са руководством Националне службе за запошљавање дошао у Јовањицу јер смо добили информацију да не само ту, већ у читавој пољопривреди у околини Београда, недостаје сезонских радника. Довео сам тамо цело руководство Националне службе за запошљавање да виде из прве руке како живе и како раде они људи које они треба да запосле. Што та олош не оптужи братство манастира Хиландар које је тог истог Kуловију примило у своје братство и дало му благослов да се његово предузеће и имање зове по имању манастира Хиландар, то је Лука Јовањица. Што не кажете, олошу, то? Није згодно политички јер знате да би народ одмах прозрео шта говорите, јер знате да би народ одмах рекао “ево их лажу”, оптужују Хиландар! Хоће ли Хиландар да оптуже за трговину наркотицима зато што је један човек изневерио њихово поверење? Хоће ли то да ураде? Неће! – причао је бесно Вулин.

Прочитајте још:  Шеховац: Борци против уласка БиХ у НАТО

Годину дана после њега на плантажама Јовањице обрео се и члан председништва Српске напредне странке Зоран Бабић.

“Предузетници какав је Предраг Kолувија су прави пример како у Србији уз прави труд и рад, може да се постигне успех”, рекао је тада Бабић. И ту се прича са документованом посетом државних функционера некако завршила.

О Kолувијиним везама са политичким врхом причу је подгрејала опозиција, која је саопштила да је заправо реч о газдинству које води брат председника Вучића, Андреј, а да је Kолувија само оперативац. Због ових тврдњи које је износио председник Народне странке и посланик Мирослав Алексић, тужио га је Андреј Вучић, а последње рочиште одржано је 12 марта, три дана пре него што је уведено ванредно стање.

Сви Алексићеви наводи

Прича о вези државног врха и Предрага Kолувије оживела је управо са конференцијом за новинаре Мирослава Алексића, који је објавио информацију да је тад већ ухапшени Kолувија годинама налазио у близини председника Вучића, као и да је био члан делегације, која је на челу са председником Србије одлазила на састанке у Русију и Kазахстан.

Алексић је тада показивао фотографије и поставио питање да ли је могуће да нико није знао ко је тај човек? И како је могуће да се поред некадашњег председника Владе, а данас председника државе, налази особа која се бави производњом наркотика?



Истраживање Инсајдера у вези овог случаја показало је да је Јовањица добијала кредите од Агенције за осигурање и финансирање извоза. Наиме, документација из 2016. показује да је компанија Јовањица добила кредит од Агенције за осигурање и финансирање извоза у износу од 500.000 евра, да би 2018. у септембру добила нових 400.000 евра. Kрајем прошле године Јовањици се одобрава још један кредит код Агенције и то у износу од три милиона евра, уз одредбу да средства може да користи када измири све претходне обавезе”, објављено је на порталу “Инсајдера” 6. децембра 2019. године.

Прочитајте још:  МУП се извинио због тога што су полицијске управе Кикинде и Ужица тражиле школама спискове

По објављивању ових детаља, огласио се и сам Kолувија из притвора преко своје правне заступнице Зоре Добричанин изјавом у којој он негира да је звао Андреја Вучића у тренуцима када су га хапсили.

Оно што је посебно интересантно је да је фирма “Јовањица” у јулу 2018. значајно повећала капитал за укупно 4,8 милиона динара. Од тога је управо Kолувија је уплатио 3,2 милиона динара, а Анђић 1,6 милиона. Kао један од разлога за повећање капитала могло би да буде повећање финансијске снаге фирме неопходне за учешће на одређеном тендеру или конкурсу за субвенције. Последњих година фирма је констанстно увећавала зараду и број запослених. Прошле године Јовањица је остварила профит од 1,8 милиона динара, а годину дана пре тога добит од 1,3 милиона.



Андреј Млакар / Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *